Menü

DUPLÁJÁRA IS NŐHET A SZERVEZET VITAMINSZÜKSÉGLETE SZOPTATÁS IDEJÉN

  • Dátum: 2015.08.07., 11:47

Bár a csecsemők számára az anyatej a legteljesebb táplálék, világszerte csak alig több mint az újszülöttek harmada (38%) kap kizárólag anyatejet az első hat hónapban – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adataiból.[1] Pedig az élet első 1000 napjában kialakított ideális táplálkozási szokások, köztük a hat hónapig tartó kizárólagos anyatejes táplálás kritikus szerepet játszanak a felnőttkori egészség szempontjából. Az anyatejjel táplált gyermekek ritkábban szenvednek bélfertőzésben, középfülgyulladásban, tüdőgyulladásban és felső légúti fertőzésekben, valamint kisebb arányban fordul elő körükben a felnőttkori elhízás és a cukorbetegség is. Ugyanakkor ebben az időszakban megnő a kismamák tápanyag-, folyadék- és vitaminszükséglete, amelynek nem megfelelő bevitele jelentősen befolyásolja a szoptatás folyamatának sikerét.

A világátlaghoz képest Magyarország négy százalékkal rosszabbul teljesített 2014-ben: mindössze a csecsemők 34%-a[2] részesült kizárólagos anyatejes táplálásban élete első hat hónapjában. Pedig az egészségügyi szakemberek itthon is ezt javasolják, majd – a kiegészítő táplálékok bevezetése mellett – a szoptatás folytatását legalább egy éves korig.

„Az anyatej minden szükséges tápanyagot megfelelő arányban tartalmaz, ráadásul a mennyisége és összetétele a gyermek igényeihez alkalmazkodik. Megfelelő a hőmérséklete, könnyen emészthető, és olyan antitesteket (immunglobulinokat) tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert. Maximálisan kielégíti a gyermek tápanyagszükségletét az első fél év során, amennyiben a kismama megfelelően pótolja az ehhez szükséges folyadékot, vitaminokat és ásványi anyagokat.” – fejtette ki a szoptatás világnapjának alkalmából Dr. Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke. A szakemberek arra is felhívják a figyelmet: kutatások igazolják, hogy a fogantatástól számított első 1000 nap táplálkozása nagyobb befolyással bír a felnőttkori népbetegségek kialakulására, mint az örökölt génállomány.

Nem lehet minden vitamint természetes forrásból pótolni

Szoptatás idején egy egészséges, megfelelően táplálkozó nőnek is szüksége van napi 500 többletkalória bevitelére, a tejtermeléshez nélkülözhetetlen energia kétharmadát ugyanis ez fedezi (a többi a várandósság során felhalmozódott zsírraktárakból származik). Ezzel együtt a kismamák folyadékszükséglete is megnövekszik, de érdemes tudni, hogy a szervezet igényeit meghaladó, erőltetett folyadékbevitel csökkentheti a tej mennyiségét.

Nemcsak a kalóriaigény, de a vitamin- és ásványianyag-szükséglet is megugrik szoptatáskor. Ez ugyan vegyes táplálkozással többnyire pótolható, de az egyes ételek pontos tápanyagtartalmának számon tartására kevés anyának marad ideje egy újszülött gondozása mellett, és az étrendet a szezonális zöldség- és gyümölcskínálat is befolyásolja.

„Kiemelt jelentősége van az étrendkiegészítő-szereknek a vegán diétán élő kismamák étrendjében, akik csak így tudják pótolni például a B12-vitamint. A D-vitamin bevitele a változatosan étkező anyáknál is elengedhetetlen, mivel szoptatás alatt jelentősen megnő mind a baba, mind az anya D-vitamin- szükséglete, melynek képződését az esetek döntő többségében nem lehet napozással fokozni. Nehézségbe ütközhet a megfelelő mennyiségű folsav bevitele is, ebből több mint dupla akkora mennyiségre van szüksége a szoptató nőknek, mint egy átlagos felnőtt szervezetének.” – fejtette ki Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.

Fogyókúrázni felelőtlen döntés ebben az időszakban, a heti többkilós, erőteljes fogyás ugyanis a tejelválasztás csökkenését eredményezheti. A szoptatás önmagában segíti a méh összehúzódását és a várandósság előtti alak visszanyerését, valamint csökkentheti az anyánál a mell- és petefészekrák, a csontritkulás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.

Kólával is könnyen árthatunk a babának

A vitaminpótlás mellett fokozottan ügyelni kell az ártalmatlannak tűnő szenvedélyekre is – ilyen például a koffeinfogyasztás, amitől az átvirrasztott éjszakák idején nehéz megválni. A kulcsszó a mértékletesség: az anya által elfogyasztott koffein 0,5%-a jut a baba szervezetébe, ezért napi 400 mg fogyasztásáig nincsen káros hatása. Egy csésze (150 ml) filteres feketekávé 60-100 mg koffeint tartalmaz, egy csésze fekete tea 20-50 mg hasonló hatással bíró theobromint, egy liter kóla viszont a javasolt napi adagnál 30%-kal több, 520 mg koffeint tartalmaz. Túladagolás esetén izgatottság, éberség, fokozott izzadás jelentkezik a babánál, de akár mérgezési tünetek is mutatkozhatnak.

A szoptatás ideje alatt nem ajánlott alkoholt sem fogyasztani, ugyanis a tejbe átjutva aluszékonyságot, lassabb gyarapodást, és az idegrendszeri fejlődés visszamaradását okozhatja. Az alkohol mennyisége mellett az időzítés is számít: elfogyasztása után 30-60 perccel lesz a legmagasabb az anyatej alkoholszintje (étellel együtt fogyasztva 60-90 perc után), amit fejéssel sem lehet csökkenteni.

Az alkoholnál is gyorsabban jut az anyatejbe a nikotin, amelynek koncentrációja az anyai vérplazmában mérhető érték akár háromszorosa is lehet, és másfél óra alatt mindössze a felére csökken le. A dohányzás csökkenti a tej mennyiségét és zsírtartalmát, valamint gyengíti a tejleadó reflexet, ami nem megfelelő gyarapodást, gyakori hányást és kialvatlanságot eredményez a babánál. Ha nem csak az édesanya, hanem a környezete is dohányzik, az anyatejen keresztül felvett nikotin mennyiségét a passzívan belélegzett adag is jelentősen növeli.

Szoptatás alatt szigorúan tilos a kábítószer-fogyasztás, beleértve a könnyűdrogokat, a marihuánát és a hasist is.

[1] http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs342/en/

[2] Országos Tisztifőorvosi Hivatal, Védőnői Szakmai Irányítási Osztály, védőnői statisztika

Forrás:
Flow PR

Fotó:
pixabay.com

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.