Menü

A szoptatás nemcsak a babának jó

Köztudott, hogy az anyatej milyen fontos az újszülöttek számára, de a szoptatás egyéb szempontok miatt is nagyon kívánatos. A tejelválasztás serkentését, és az anyatej korai elapadásának megelőzését pedig néhány, egyszerű praktikával segíthetjük.

Visszatérve a szoptatás sokoldalú jótékony hatásaira, a kisbaba táplálása és megnyugtatása mellett, kifejezetten gyorsítja a szülésből való felépülést is. A mellbimbók stimulálása ugyanis gyorsítja a méh összehúzódását. Ráadásul a rendszeres, hónapokon át tartó szoptatatás „eltünteti” a várandóság alatt felszedett, felesleges plusz kilókat is. Fogamzásgátló hatása pedig ugyan nem egyértelmű, de mindenesetre a szoptatás esetén általában a menstruáció nem tér vissza a szülést követő hónapokban, ami egyúttal megakadályozza a súlyos vashiány kialakulását.

Tehát a szoptatásnak valóban fontos funkciói vannak, az általa kialakuló baba-mama kapcsolatról illetve kötődésről nem is beszélve. De mit tegyünk, hogy elősegítsük a tejelválasztást, és hogy ne apadjon el korán a tejünk?

A szülést követően a különböző hormonok hatására azonnal, vagy pár napon belül megindul a tejelválasztás. Hogy ezt elősegítsük fontos, hogy minél többet tartsuk babánkat a közelünkben, és tegyük őt mellre, akkor is, ha úgy érezzük, még nem termelődik az anyatej. Ezek az ingerek ugyanis erős hatással vannak a hormonális működésre. Az energia bevitel és a folyadékfogyasztás (legalább 2 liter naponta) már az első napokban és a későbbiek folyamán is nagyon fontos. Szakemberek szerint a szoptatás alatt is ajánlatos inni a kismamának, mivel a tejtermelődés leginkább a szoptatás alatt indul be.

Ha túl korán apad a tejünk, ne féljünk attól, hogy esetleg pótlásra van szükség, hiszen a szorongás még inkább gátolja a tejtermelést. Ha csökken az anyatej mennyisége, érdemes nem kihagyni az éjszakai szoptatásokat sem. Két mellből történő etetés során pedig mindig azt a mellet ajánljuk fel a babának elsőként, amiből utoljára szopizott, és emiatt kevesebb tej van benne.

És bár nem tűnik olyan hasznos tanácsnak, de mégis érdemes odafigyelni arra, hogy a kismama mennyit pihen. A szakemberek legalább 6-7 órás éjszakai alvást, és 1-2 órás napközbeni pihenést tartanak kívánatosnak a kismama számára. A pihenés ugyanis oldja a feszültséget, türelmesebbé teszi az anyukát, és jótékony hatással van a tejtermelődésre nézve is.

Fotó:
pixabay.com

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.