Menü

Csak odafigyelés kérdése

A nyugati világban, a fejlett országokban általában nincs gond a gyermekek ellátásával, táplálásával, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a fiatalok mindent megkapnak, amire szükségük van fejlődésükhöz. Mire kell odafigyelni?

A baba-, a gyermek és természetesen az egész élelmiszerpiacot tekintve igazi termékdömping tapasztalható. A nyugati szülő nem győzi követni a trendeket, böngészni a polcokat, választani a különböző táplálékfajták, -félék közül, s az esetek jelentős részében széles kínálattal kényezteti csemetéjét.

Ezzel együtt gyakran előfordul, hogy a gyerekek, legyenek kisebbek, vagy nagyobbak, nem visznek be elegendő menyiséget bizonyos tápanyagokból.

Az első és legfontosabb a D-vitamin, amelynek jelentőségét már régóta hangoztatják a kutatók. A D-vitaminnal az a probléma, hogy hagyományos táplálékkal viszonylag keveset juttatunk a szervezetünkbe, pedig a napsütéses időszakon kívül is szükségünk van rá. Ami a gyerekeket illeti, nekik elsősorban a megfelelő csontfejlődés, valamint immunrendszerük erősítése miatt fontos a dolog. Ha nincs hal és máj az étrendben, akkor maradnak a speciális élelmiszerek, vagy a táplálékkiegészítők.

A D-vitaminnal szorosan összefügg a kalcium, amely szintén alapvető alkotóeleme a jól fejlődő csontoknak. A megfelelő mennyiség érdekében a tej és tejtermékek mellett érdemes banánt, esetleg mandulát és brokkolit bevezetnünk gyermekünk étrendjébe.

A kálium és a vas szintén fontos, ha a gyerekek szervezete hiányt szenved valamelyikben, rossz közérzettel, levertséggel, teljesítmény csökkenéssel, vagy akár fejlődési rendellenességgel szembesülhetünk.

Oda kell figyelni a jelekre, mert az eltérő fejlődés, illetve a már említett tünetek gyakran jelezhetnek valamilyen ásványi anyag, vagy vitaminhiányt.

Fotó:
pixabay.com

Amit sose mondj egy kamasznak

Az biztos, hogy nem egyszerű időszak egy szülő életében, amikor a gyereke kamaszkorba, vagy kiskamaszkorba lép. Az addig felhőtlen szülő-gyerek kapcsolat megbomlik. Mit kerüljünk el, mit ne mondjunk egy kamasznak?

Hogyan altassuk a babát

Friss szülőként rengeteg minden miatt aggódunk, de az egyik legelső és valószínűleg legnehezebb pontja a szülővé válásnak az altatás. Van, amikor szerencsések vagyunk és a baba jó alvó, de akkor sem árt odafigyelni néhány apróságra.

Énekelj a gyermekednek!

Az éneklő édesanya, vagy nagymama érzelmileg pozitívan hat a gyermekre, felkelti a figyelmét, kíváncsivá teszi, megnyugtatja, fejleszti, s még egy bensőségesebb kapcsolat is kialakul.

Ha koszos a gyerek…

Mindenki tudja, hogy bizonyos mennyiségű koszt meg kell ennie egy gyereknek, s nem tesz jót nekik, ha mindig csupa sterilek, tiszták és foltmentesek, a környezetük pedig hiperszuper, antibakteriális

Mesés karácsony avagy mit meséljünk ünnepkor és mit ne

Egy készülődéssel teli, karácsonyt váró, sürgős-forgós nap után olyan békés a családi környezetben mesét olvasni a gyermekünknek. Vannak olyan klasszikus karácsonyi történetek, amelyeken mi magunk is felnőttünk, mert generációk óta nem mennek ki a divatból. A klasszikus mesék a szeretetről, megbocsátásról szólnak.