Menü

Csak odafigyelés kérdése

A nyugati világban, a fejlett országokban általában nincs gond a gyermekek ellátásával, táplálásával, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a fiatalok mindent megkapnak, amire szükségük van fejlődésükhöz. Mire kell odafigyelni?

A baba-, a gyermek és természetesen az egész élelmiszerpiacot tekintve igazi termékdömping tapasztalható. A nyugati szülő nem győzi követni a trendeket, böngészni a polcokat, választani a különböző táplálékfajták, -félék közül, s az esetek jelentős részében széles kínálattal kényezteti csemetéjét.

Ezzel együtt gyakran előfordul, hogy a gyerekek, legyenek kisebbek, vagy nagyobbak, nem visznek be elegendő menyiséget bizonyos tápanyagokból.

Az első és legfontosabb a D-vitamin, amelynek jelentőségét már régóta hangoztatják a kutatók. A D-vitaminnal az a probléma, hogy hagyományos táplálékkal viszonylag keveset juttatunk a szervezetünkbe, pedig a napsütéses időszakon kívül is szükségünk van rá. Ami a gyerekeket illeti, nekik elsősorban a megfelelő csontfejlődés, valamint immunrendszerük erősítése miatt fontos a dolog. Ha nincs hal és máj az étrendben, akkor maradnak a speciális élelmiszerek, vagy a táplálékkiegészítők.

A D-vitaminnal szorosan összefügg a kalcium, amely szintén alapvető alkotóeleme a jól fejlődő csontoknak. A megfelelő mennyiség érdekében a tej és tejtermékek mellett érdemes banánt, esetleg mandulát és brokkolit bevezetnünk gyermekünk étrendjébe.

A kálium és a vas szintén fontos, ha a gyerekek szervezete hiányt szenved valamelyikben, rossz közérzettel, levertséggel, teljesítmény csökkenéssel, vagy akár fejlődési rendellenességgel szembesülhetünk.

Oda kell figyelni a jelekre, mert az eltérő fejlődés, illetve a már említett tünetek gyakran jelezhetnek valamilyen ásványi anyag, vagy vitaminhiányt.

Fotó:
pixabay.com

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.