Menü

A felfázás a férfiakat is érinti

Ha felfázásról, húgyúti fertőzésről beszélünk, akkor leginkább egy a nőket érintő problémára gondolunk. Pedig ez a betegség az erősebb nem képviselőit is gyakorta érinti, ráadásul az ő esetükben sokszor komplikáltabb és nehezebben kezelhető, sokszor szövődmények kialakulásával is járhat.

A felfázás legismertebb tünetei az állandó/gyakori vizelési inger, éles, szúró érzés vizelés közben, sötét, szagos vizelet, alhasi fájdalom, esetenként magas láz is kialakulhat a gyulladás miatt. Az urak esetében ráadásul nemcsak a húgyutat, a húgycsövet érinti a fertőzés, hanem a prosztatát, a mellékheréket, a húgyhólyagot is megtámadhatja és szövődmények is (például prosztata gyulladás) alakulhatnak ki.

Ha még nem alakult ki összetett probléma, akkor akár házi gyógymódokkal is komoly javulás, gyógyulás érhető el, ellenkező esetben azonban mindenképpen orvoshoz kell fordulni, aki feltételezhetően antibiotikum kúrával kezeli majd a beteget.

Próbáljuk meg inkább megelőzni a bajt, és már az első tünetek megjelenésekor forduljunk a természet gyógyító erejéhez. Először is igyunk minél több folyadékot, lehetőleg tiszta vizet, vagy gyógyteát, és kerüljük a tejtermékeket, amelyek csak fokozzák a gyulladást a szervezetben. Ilyenkor a 2.5-3 liter folyadék bevitele sem sok, hiszen a fertőzést okozó baktériumok így könnyebben távoznak a szervezetből.

A gyógyteák közül érdemes bevetni a kamillát, ami köztudottan fájdalom- és gyulladás csökkentő hatású. A cickafark viszont az a teaféle, amely ezt a problémát leginkább orvosolni tudja. Érdemes kipróbálni a vizelethajtó teák közül a csalánt is, de az édesgyökér, a fagyöngy tea is segít.

A legtöbb szakember a tőzegáfonyára esküszik, ehhez nemcsak tea, hanem kapszula formájában is hozzájuthatunk.

A teafa olaj köztudottan erős fertőtlenítő hatású, belsőleg naponta két-három cseppet is elfogyaszthatunk belőle. Az ezüstkolloid is segíthet a felfázáson, ahogy a sós ülőfürdő is.

Érdemes gyógynövényből készült főzettel az alhast borogatni, de forró fürdőbe is beleönthetjük ezeket a készítményeket. 

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?