Menü

Juj, félrelépés, avagy mit kell tudni a bokaficamról

 A bokaficam elkerülhetetlen baj. Elég egy rossz mozdulat, ügyetlen talajfogás ahhoz, hogy a bokánk kiforduljon, kificamodjon. Súlyos esetben pedig nem úszhatjuk meg a gipszet sem.

Bokaficamról akkor beszélünk, amikor a boka kifordul a helyes tartásból, s ezzel együtt az ínszalagok megnyúlnak, részlegesen, vagy teljesen elszakadnak.

Enyhébb esetben boka rándulásról beszélünk. Például, amikor belelépünk egy apró gödörbe, vagy a magassarkú viselése közben megbicsaklunk. Ez csupán akkor fáj, amikor maga a rándulás, a húzódás megtörténik. Napokig persze érezhetjük a kellemetlen, de enyhe fájdalmat egy-egy éles mozdulat után, azonban nagyjából hat-hét nap után teljesen rendbe jövünk.

A bokaficam súlyosabb esetében az ínszalagok megnyúlnak, vagy részlegesen, esetleg teljesen el is szakadnak. Általában a ficam bekövetkeztekor azonnal éles, erős fájdalmat tapasztalunk, amely makacsul tartja magát és nem is múlik el. Legtöbbször a boka külső fele erősen bedagad, bevérzik. A mozgás nehézkessé, egyenesen lehetetlenné válik a fájdalom miatt. A lehető legjobb, ha ilyenkor azonnal orvoshoz fordulunk.

A szakemberek a vizsgálat után általában röntgen vizsgálatot rendelnek el, ahol terheléses, súlyvizsgálattal állapítják meg, mekkora a baj. Régebben, amikor a bokaszalag legalább huszonegy fokosra  kinyílt, vagyis megnyúlt, akkor operációt rendeltek el. Manapság, egyre ritkább az ilyen, ugyanis a modern orvostudomány fejlődése lehetővé teszi, hogy erős szorítókötéssel és gondos, otthoni ápolással operáció nélkül is meggyógyuljunk. Egyes helyeken még ragaszkodnak a gipszhez, de szerencsére ez a megoldás egyre kevesebb. Inkább a bokavédő, a bokaszorító viselését, a jegelést, a gyulladáscsökkentő természetes krémek használatát javasolják.

Fontos, hogy súlyosabb bokaficam esetén mindenképpen legalább egy, de inkább két hétig szigorúan pihentessük, polcoljuk fel a lábunkat. Jegeljük és természetes krémekkel kezeljük. Fontos, hogy figyeljünk oda, megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, és akár naponta többször végezzünk tornagyakorlatokat, hogy a vérkeringésünket éberen tartsuk és semmiképp ne következhessen be vérsűrűsödés, vagyis trombózis.

A bokaficam általában hat-nyolc hét alatt meggyógyul annyira, hogy óvatosan és finoman újra sportolni, mozogni kezdjünk.

Fotó:
pixabay.com

Mi az a balneoterápia, és mire használják?

A furcsa hangzású kifejezésnek az első asszociációnkkal ellentétben semmi köze a bálnákhoz, vagy krémekhez, noha mindkettő kétségkívül kapcsolatos a vízzel. A balneoterápia azon fizioterápiás módszerek összefoglaló neve, melyek a gyógyvizek gyógyító hatását használják fel a kezelések során, kombinálva más módszerekkel, mint például az iszapterápia. Ezen terület leginkább az alternatív gyógyászat egy részét képezi, és rengeteg pozitív hatása van, viszont tudományosan kevésbé elfogadott terület. Az alábbi cikkben ezen módszert ismerhetjük meg részletesebben.

Milyen problémák esetén alkalmazható a piócakezelés?

A piócás kezelés köztudottan egy ősi természetes gyógymód, több ezer éve használják a gyógyításban. Hatékonyságát eredmények bizonyítják. Vajon milyen problémák esetén alkalmazható a piócakezelés?

Az elektromos cigi káros hatásai

Az elektromos cigaretta egyszeri használata is ártalmas és bajt okozhat, ennek ellenére nagyon népszerű: több millió ember érintett. Akik ezt az eszközt használják, vagy csak kipróbálták, azoknál egy nagyon veszélyes betegség kockázata nő meg. Az elektromos cigi káros hatásait vizsgáljuk.

Ösztrogén dominancia a változókori panaszok hátterében

Nők sokasága szenved a menstruációt megelőző panaszoktól, amiket premenstruációs szindrómának nevezünk, viszont kevesen gondolnak hormonháztartásuk más jellegű felborulására, amit az ösztrogén dominancia okozhat.

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.