A jó és a rossz szénhidrát (h)arca
- Dátum: 2014.06.02., 13:37
- egészség, Szénhidrát, táplálkozás, vércukorszint
A szénhidrátokról a leggyakrabban negatív összefüggésben beszélünk. Pedig a fogyókúrázók ellensége voltaképpen szervezetünk egyik legfontosabb energiaforrása. Persze nem mindegy, hogy milyen.
Napi energiánk jellemzően több mint a felét szénhidrátokból nyerjük. A szénhidrátok között ugyanakkor megkülönböztetünk jó és rossz szénhidrátokat, természetesen egyáltalán nem mindegy, miből milyen mennyiséget fogyasztunk.
A jó szénhidrátok jellemzője, hogy nem dobják fel, nem emelik a magasba hirtelen a vércukorszintünket, hanem hosszabb távon lakatnak jól, ami nagyon fontos az egészség szempontjából. Vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat tartalmaznak. Ilyen például a rizs, a zöldségek, és a teljes kiőrlésű kenyér.
A rossz szénhidrátok ezzel szemben gyors vércukorszint emelkedés idéznek elő, nem kívánt súlygyarapodáshoz vezetnek és kevés bennük, vagy hiányzik belőlük a szervezetünk számára értékes, hasznosítható összetevő. Sajnos nehéz lekerülni őket, hiszen a szénsavas üdítők, a péksütemények és az egyéb lisztes-cukros készítmények szinte mindenütt jelen vannak, mindennapjainkban szerves részét képezik, ráadásul nagyon népszerűek.
A fogyókúrázóknak tehát nem kell kiiktatniuk a szénhidrátokat, hiszen energiára nekik is szükségük van, ugyanakkor nagyon oda kell figyelniük, hogy mit és mikor esznek, isznak.
A zöldségek, illetve a zabhely például hasznos lehet minden étkezésnél, de legfőképp reggel és délben ajánlatos a fogyasztásuk.
Fotó:
pixabay.com
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.