Menü

A mozgás segíthet evés után

Bizonyos kutatások szerint a különböző, étkezés után ajánlott, emésztést serkentő italoknak nincs különösebb hatásuk a teltségérzetre. Annál inkább a sétának.

A kiadós étkezéseket követően szokás szerint gyakran nyúlunk kávé, vagy akár valamilyen alkoholos ital, mondjuk gyomorkeserű után. Számos emésztésserkentő szer és módszer létezik, ezek közül némelyek hatásosak, mások kevésbé. Egy nemrég lezajlott kutatás szerint viszont a teltségérzetre a felsoroltak módozatok közül egyik sincs komolyabb hatással. Étkezés közben a vércukorszintünk megemelkedik, majd később jelentősen lecsökken. Ez a gyors változás sebezhetővé tesz bizonyos betegségekkel szemben. Abban az esetben viszont, ha étkezés után mozgunk, gyorsabban helyreáll a vércukorszintünk.

Az emberek jelentős része nem szokta meg, hogy teli hassal és elnehezedő végtagokkal mozogjon, persze nem edzésről, futásról, vagy edzőtermi gyakorlatokról van szó. A szakemberek csupán azt tanácsolják, hogy étkezés után sétáljunk negyed órát, vagy húsz percet. Ha az izmok dolgoznak, az segíti az anyagcsere folyamatot.

Mindez fokozottan a ajánlott a cukorbetegek, illetve a gyakori betegség által veszélyeztetettek, például a túlsúlyosak számára. Kísérletek azt is bebizonyították, hogy az étkezések utáni rövid séta a cukorbetegeknél hatékonyabb, mintha valaki egy nap egyszerre, egy adagban többet mozog.

És az egésznek a titka mindössze annyi, hogy egy kicsit „megerőszakoljuk” magunkat és a tespedés helyett cipőt húzunk.

Fotó:
pixabay.com

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.