Menü

Egyedülálló termáltó

A világ legnagyobb biológiailag aktív természetes termáltava a Hévízi-tó. Csodatévő tónak is nevezik egyedülálló összetétele miatt. A legendák szerint már kétezer éve járnak ide a gyógyulásra vágyó emberek.

A Hévízi-tó igen különleges összetételű, a világon másutt nem találunk hasonló termáltavat. A tó egy 38 méter mélyen fekvő forrásból táplálkozik. A forrás szerencsére olyan nagy vízhozamú, hogy a tó vize 72 óra alatt teljesen kicserélődik.

Érdekesség, hogy a víz állandó, kétirányú mozgásban van, és ez az áramlás is befolyásolja a gyógyulási folyamatokat. A víz hője télen 23-25 Celsius fokos, míg nyáron 33-36 Celsius fokos.

A termálvíz egyik legfontosabb összetevője a radon, amelynek a radioaktivitása minimális, viszont a kibocsátott sugárzással éppen annyi energiát visz át az élő szervezetbe, hogy az a sejtek működését a helyes irányba tereli. Egyéb gáznemű anyagokban is gazdag, különösen magas a kálcium, a magnézium, a vas, a jód, a flourid, a bikarbonát, valamint a szulfát és szulfit ion tartalma.

Hévízen számos betegség ellen gyógyírt, enyhülést találnak a betegek, de a tó egészségvédő hatása is kiemelkedő, így aztán mindenkinek ajánlott a benne való fürdőzés, vagy a kúraszerű alkalmazása.

A Balatonnal együtt, mintegy 20-22 ezer évvel ezelőtt alakult ki a tó, gyógyító erejét kétezer éve ismerik és használják is az itt élők, de manapság már a világ minden tájáról érkeznek ide a gyógyulást, regenerálódást, pihenést keresők.

Javulás várhatnak állapotukban az allergiások, asztmások, hiszen nemcsak a bőrön át, hanem belélegzéssel, valamint ivókúra segítségével is kifejti hatásait a gyógyvíz. Javul az alvásunk, a közérzetünk, miután az idegrendszerre, az idegekre, izmokra különösen erősen hat a benne lévő magnéziumnak, kálciumnak köszönhetően. A Hévízi-tóban úszkálva fokozódik a csontképző sejtek működése, tágulnak az erek, csökken a vérnyomás, beindul a vérképzés. A víz enyhíti az ízületi fájdalmakat, egyébként is erős fájdalomcsillapító hatású, gyulladás csökkent, fokozza az anyagcserét, s a lúgósító kúrákhoz is erősen ajánlott. Segít a fogyásban, enyhíti a bél- és légúti hurutot, a gyomorsav-alaultermelést, segít a különböző hasüregi gyulladásos megbetegedésekkor, valamint egyes bőrbetegségek esetén is. Jó stressz oldó.

Fotó:
heviz.hu

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.