Menü

Szaloncukor, a hungarikum

A világon egyedülálló módon csak kis hazánkban díszítik szaloncukorral (is) a karácsonyfát. Nemcsak ez, hanem maga az édesség is igazi hungarikumnak számít.

A szaloncukor jellegzetes karácsonyi csemege, nálunk, Magyarországon. A kiegyezés korában vált igazán divatossá ez az édesség, a karácsonyi szezonban a cukrászdák naponta 25-30 kilogrammnyi csokoládét felhasználva készítették a különböző ízű finomságokat. Ekkoriban még nem mindenki engedhette meg magának a szaloncukrot, a legismertebb és legfelkapottabb cukrászdák borsos áron kínálták a portékájukat. Érdekes, hogy a vásárló maga választhatta ki a cukrok ízesítését, a csomagoló papír fajtáját és minőségét. Legtöbbször sztaniol, vagy selyempapírba csomagolták a finomságokat és kézzel rojtozták a papír végeit.

A nemesi, polgári házakban, lakásokban divatossá vált a fogadó szoba, a szalon. Általában ott állították fel a karácsonyfát is, amit kezdetben ezzel a csemegével díszítettek. Innen ered a szaloncukor neve is.

Sőt, 1870-ben Jókai Mór arról számolt be egyik írásában, ettől az évtől kezdve állítanak fát a családjában, amit szalonczukkedlivel díszítenek.

A szakértők úgy tartják, a szaloncukor őse egészen a XIV. századig vezethető vissza, a franciák már ekkor készítettek ugyanis fondant cukrot. A középkor ezen évszázadaiban egyébként még az édességeket a gyógyszerészek állították elő, majd csak a XVIII. században válik külön az ételkészítés a gyógyítástól. Az első cukrászok pedig csak a XIX. század elején jelennek meg, de még akkor is inkább csak művészetnek tartották ezt a szakmát.

Visszatérve a szaloncukorra, egyre nagyobb teret hódított, és később már minden valamit is magára adó háziasszonynál akadt egy recept, amiből isteni cukorkák készülhettek. Manapság is érdemes házi szaloncukrot fogyasztani, ugyanis egy korábbi kutatás (2010-ből) kimutatta az édesség gyárak által kínált karácsonyi édességek túl sok egészségtelen transzzsír savat, cukrot tartalmaznak.

Szerintem bárki fel tudja idézni gyermekkora legjobb szaloncukor ízeit. Többen a vajkaramellásra, mások a hagyományos zselésre, megint mások a csoki bevonat mentes többféle színű és ízű klasszikus szaloncukorra esküsznek. Egy biztos, bármilyen cukor került is a fára, a legtöbb helyen karácsony második napján sokszor már csak a papírok lógtak az ágakon, a beléjük csomagolt csemegét a családtagok titokban kicsempészték belőle. A mai karácsonyfa divat szerint már nem kell szaloncukrot lógatni a fenyőkre. Az idősek és a kisgyerekes családok viszont szívesen ragaszkodnak a magyar hagyományokhoz. És izgatottan hallgatóznak esténként, mikor zörren meg az újabb papír az ágakon.

Fotó:
wikipedia.org

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.