Menü

Bejgli, vagy nem?

A népszerű ünnepi édesség pontosan szabályozott kritériumok alapján készülhet és árusítható, ettől függetlenül természetesen kapható silány minőségű és olyan is, ami nem felel meg az egyébként törvénybe foglalt szabályoknak.

A bejgli nevet csak olyan termék viselheti, amely megfelel a tömegére, töltelékének százalékára, valamint egyéb összetevőkre vonatkozó, részletes elvárásoknak. Az édesség rendkívül népszerű, különösen karácsony környékén, ezért aztán igen széles választéka található a boltok polcain. A nagy választék természetesen gyenge minőségű termékeket, és hamisítványokat is tartalmaz bőven.

Utóbbiaknál a gyártók a törvényt úgy kerülik meg, hogy nem azt írják a csomagolásra, hogy bejgli. A „hamis bejglik” tekercs, vagy valamilyen sütemény néven futnak, és sok helyen az igaziak közelébe/közé kerülnek az áruházakban. Ezekhez olcsón hozzá lehet jutni, de a spórolásnak (vagy a figyelmetlenségnek) ára van, a tekercsek ugyanis olyan adalékanyagokat is tartalmazhatnak (például szójaterméket), amelyet a diós, vagy a mákos bejgli készítésekor tilos használni. Nem beszélve rossz ízükről, fura állagukról, azaz gyenge minőségükről.

Rossz minőséget persze a bejglik között is találunk. A minél alacsonyabb ár és minél jobb tartósság érdekei számos olyan adalékanyagot „követelnek”, amelyeket alapesetben eszünkbe sem jutna használni. Aromák, tartósítószerek, és állományjavítók garmadája kerül a termékekbe, tehát, aki minőségi bejglit szeretne enni, annak az összetevőket érdemes alaposan átböngésznie, vagy még inkább nekiállni otthon az ínyencség elkészítésének.

Fotó:
wikimedia.org

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?