Menü

Sokszorosított csoda- Az ikrek

Minden ember egyszeri és megismételhetetlen, mind genetikai, mind életút szempontjából. De mi a helyzet az ikrekkel, főleg az egypetéjűekkel?

Az ikrek mindig is érdeklődést váltottak ki, nemcsak tudományos szempontból. Gyakran emlegetik, hogy az ikrek között nagyon különleges kapcsolat van, teljesen egymásra vannak hangolódva, és mindenkinél jobban értik egymást. Fizikai távolság ellenére is képesek megérezni egymás gondolatait, vagy éppen fájdalmait.

Egyébként az édesanya korával növekszik az ikerterhesség valószínűsége. Szakemberek szerint 100 várandóságból 5-6 esetben a terhesség iker magzatokkal indul, de gyakran (2- 3 esetben) az egyik magzat már korai időszakban elhal. Fantom ikreknek is nevezik ezt a jelenséget, és sok esetben ki sem derül, hogy ikerterhességnek indult. Mégis a megszületett gyermekek a későbbiekben gyakran számolnak be, életüket végigkísérő, megmagyarázhatatlan hiányérzetről.

Az ikervizsgálatok nagyon hasznosak a tudomány számára, különösen a genetikai örökség kontra környezeti hatás témakörében. Képzeljünk el egy olyan skálát, melyen elhelyezhető mindenféle betegség, egészségügyi probléma, aszerint, hogy kialakulásukban milyen arányban van szerepe a genetikának, és milyen arányban a környezeti hatásoknak. Ezen arányok feltérképezésében az ikervizsgálatok sokat segítettek. Azt is kimutatták, hogy az életmóddal negatív és pozitív irányba is befolyásolhatóak a genetikai hajlamok. Tehát ha valaki genetikailag örököl egy betegségre való hajlamot, de életmódjával felülírja, és elkerüli a betegséget, akkor az is lehetséges, hogy utódai esetében már ez az új „minta” öröklődik tovább. De ez fordítva is igaz, vagyis ha valaki ugyan nem örököl genetikai hajlamot egy bizonyos betegségre, de életmódja miatt mégis kialakul nála, akkor ez bizony beleíródhat genetikai örökségébe, és továbbörökíthetővé válik.

Másik nagyon érdekes vonatkozása a témának, azok az esetek, amikor az ikreket szétválasztják, és egymástól teljesen függetlenül nőnek fel, és élik az életüket. Nyilvánvaló, hogy ezt még nehezebb vizsgálni, mivel nem könnyű ilyen eseteket felkutatni. Mégis azért vannak ilyen, ismert történetek is, mely alapján levonhatóak bizonyos következtetések. Azt találták például, hogy az egymástól teljesen elszigetelten felnövekvő egypetéjű ikerpárok sokszor még több hasonlóságot mutattak. Szakemberek ezt azzal magyarázzák, hogy az együtt nevelt ikerpárok, azért tudatosan törekszenek arra, hogy az élet valamely területén mások legyenek, mint ikertestvéreik. Hiszen mindenki vágyik azért az egyediségre, egy kis területre, melynek keretein belül független identitást határozhat meg. Azoknál az ikerpároknál, akik nem tudnak egymásról, és egymástól teljesen független életet élnek, nem merül fel ez a dilemma, így jobban érvényesülnek az ösztönös hajlamok.

Az ikrek különlegesnek mondható viszonya, és léte nem csak számukra jelent értéket, hanem a világ számára is. Az ikervizsgálatok az élet számos megfoghatatlannak tűnő aspektusát segíthetik megérteni. 

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.