Menü

Mozgással fejlődik az idegrendszer

Nagyon fontos, hogy a gyerekek a mozgás valamennyi fejlődési szakaszán végigmenjen és begyakorolja, mert ez befolyásolja a későbbi beszédet, a figyelmet, a gondolkodást, a tanulási képességeket, a koncentrációt is.

Az már régóta köztudott tény, hogy a gyermekek mozgásfejlődése kapcsolatban áll az idegrendszer fejlődésével, érésével. Ez azt jelenti, hogy a kicsiknek nagy szüksége van arra, hogy a mozgás valamennyi szakaszát megtapasztalja, kipróbálja és begyakorolja, ellenkező esetben problémák merülhetnek fel. Később esetleg nehezebben tud majd megtanulni beszélni, a koncentrációs képessége nem alakul ki megfelelően, viselkedési, magatartásbeli zavarok, problémák adódhatnak, sőt az írás, olvasás elsajátítása sem mehet zökkenőmentesen, vagy egyéb tanulási nehézségek jelentkezhetnek.

Sokszor halljuk azt az édesanyáktól, hogy a gyerkőc egyáltalán nem kúszott, mászott, amint fel tudta húzni magát, mindjárt járni akart. Ez nem feltétlenül jó, viszont megerőszakolni a kicsit sem lehet. (Mások meg azon aggódnak, hogy a gyerek már 15-16 hónapos és még mindig mászik, nem akar járni. Ez viszont egyáltalán nem baj).

Épp ezért léteznek már olyan szakemberek, akik különböző játékos módszerekkel rávezetik a csemetét arra, mi is lenne a feladata. Sőt később óvodás korban erre külön odafigyelnek a hozzáértők, ugyanis a nagymozgások fejlesztésével a tanulási, viselkedési zavarok is sok esetben kiküszöbölhetők.

Akár otthon, mi magunk is végeztethetünk olyan feladatokat a gyerkőccel, amely játékos formában fejleszti az agyféltekék együttműködését, érleli, fejleszti az idegrendszert, javul a koncentráció, a mozgáskoordináció és a tanulási képességek is.

Elég egy nagyobbacska szoba, ahol élvezetes akadálypályát alakíthatunk ki, itt pedig a gyerek az asztal, a székek alatt, között lelkesen kúszhat, mászhat. Remek fejlesztő játék az Erre csörög a dió nevű, amikor bekötjük a kicsi szemét és hallás után kell tájékozódnia. Mindig figyeljünk a térbeli tájékozódásra is, hogy a csemete tisztában legyen a jobbra, balra, fölött, mögött, előre, hátra, mellett kifejezések értelmével is. A törpe, vagy óriás, a pók, vagy rákjárás nemcsak szórakoztató, hanem megint csak fejlesztő is. Az egyensúlyérzéket javítja, ha valamilyen szegély mentén kell végigjárni egyenletesen. Nem is gondolnánk, de az ugróiskola is szuper fejlesztő játék, közben pedig a számokat is megtanulják a kicsik.

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.