Menü

Mi is az a gluténérzékenység s mit tehetünk ellene?

Sokszor hallunk manapság a gluténmentes élelmiszerekről. Vagyis lépten-nyomon azt halljuk, hogy ami gluténmentes, az jó a szervezetünknek. De mi is az a glutén valójában, ha már ennyi baj van vele?

A glutén nem más, mint két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A szemestakarmányok, a búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában található a keményítővel együtt. A baj az, hogy manapság egyre többen érzékenyek rá, s ez az arány a lakosság százalékában egyre inkább fokozódik.

Az érzékenység, mint probléma a 19. második felében jelentkezett komolyabban, sőt a betegség a 1920-as évekig többnyire halálos kimenetelű volt. Az ok, hogy miért jelentkezik ez egyre több embernél, a következő. Az elmúlt száz évben gabonaféléink gluténtartalma megnövekedett, mivel a búzanemesítők azokat a búzafajtákat választották ki és keresztezték, amelyek magas gluténtartalommal rendelkeztek. Az ilyen gabonafélékből készült lisztből nyúlósabb, kelesztésre alkalmasabb tészta készül, és magasabb a tápértéke is. Az érintettek száma egyre nő, a XX. század közepétől számuk megnégyszereződött.

A glutén összetevői között létezik alfa, béta, gamma és omega változat is, melyekből az alfa-gliadin okoz leggyakrabban egészségkárosító immunológiai és bélrendszeri tüneteket. Ha sok magas gluténtartalmú gabonát viszünk be étkezéskor, annyira megterheljük vele szervezetünket, s könnyebben kialakulhatnak az érzékenység tünetei, melyek sokfélék, mert minden ember immunrendszere máshogy reagál a gluténre. lehetnek, hiszen az egyes emberek immunrendszere a gluténre másoktól eltérően reagálhat.

Legjellemzőbb tünetek a felfúvódás, és a túlzott bélgáz-termelődés, hasi fájdalom, a széklet állagának megváltozása, fáradékonyság, émelygés. A széklet zsírtartalma megnövekedik, laza állagúvá és bűzössé válik. Egyértelműen rossz lesz a közérzet. A vérben lecsökken a fehérje, a nátrium, a kálcium és a kálium szintje, s ezzel együtt vas- és folsavhiány jelentkezik. Hatására nehezen megy végbe a véralvadás, gyakran keletkeznek vérömlenyek, bármilyen sérülés esetén a seb vérzése nehezen csillapodik. Gyerekek érzékenysége esetén, ha későn diagnosztizálják, angolkór is kialakulhat. Az intolerancia létrejöttét genetikai hajlam is befolyásolja, így nem is előzhető meg. A betegség következtében elpusztulnak a vékonybél-bolyhok, így a felszívódás az emésztőrendszernek ezen a szakaszán, nagymértékben csökken. Mindezek mellett okozhat még meddőséget, rákot, epilepsziát, pszichés zavarokat, depressziót, csontproblémákat, mozgásszervi panaszokat, véralvadási zavarokat, izomgörcsöket, száraz, repedezett bőrt vagy más bőrbetegséget is.

Tehát a gluténra való érzékenységnél lényegében a belek nem tudják kellő mértékben felszívni a tápanyagot, így gyulladásos betegség lakul ki. Ez sajnos nem gyógyítható, de gluténmentes étrend sokat segít a helyzeten. Ennek lényege a glutén helyettesítése, például kukoricával vagy rizzsel. De közben a szervezet számára biztosítani kell a megfelelő mennyiségű folsavat, a vasat, a kálciumot, a B12- és a D-vitamint. Ezt folyamatos orvosi ellenőrzés mellett kell végezni, mert esélye van béldaganat kialakulásának, de probléma lehet a vérszegénység és a csontritkulás is. Étrendünk megtervezése ezért nagyon fontos feladat. Leginkább a zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok és a tejtermékek fogyasztása, illetve a gluténmentes szénhidrátok bevitele a megoldás, s ezzel teszünk legtöbbet az egészséges táplálkozásért.

Fotó:
pixabay.com

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!