Menü

Mi is az a gluténérzékenység s mit tehetünk ellene?

Sokszor hallunk manapság a gluténmentes élelmiszerekről. Vagyis lépten-nyomon azt halljuk, hogy ami gluténmentes, az jó a szervezetünknek. De mi is az a glutén valójában, ha már ennyi baj van vele?

A glutén nem más, mint két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A szemestakarmányok, a búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában található a keményítővel együtt. A baj az, hogy manapság egyre többen érzékenyek rá, s ez az arány a lakosság százalékában egyre inkább fokozódik.

Az érzékenység, mint probléma a 19. második felében jelentkezett komolyabban, sőt a betegség a 1920-as évekig többnyire halálos kimenetelű volt. Az ok, hogy miért jelentkezik ez egyre több embernél, a következő. Az elmúlt száz évben gabonaféléink gluténtartalma megnövekedett, mivel a búzanemesítők azokat a búzafajtákat választották ki és keresztezték, amelyek magas gluténtartalommal rendelkeztek. Az ilyen gabonafélékből készült lisztből nyúlósabb, kelesztésre alkalmasabb tészta készül, és magasabb a tápértéke is. Az érintettek száma egyre nő, a XX. század közepétől számuk megnégyszereződött.

A glutén összetevői között létezik alfa, béta, gamma és omega változat is, melyekből az alfa-gliadin okoz leggyakrabban egészségkárosító immunológiai és bélrendszeri tüneteket. Ha sok magas gluténtartalmú gabonát viszünk be étkezéskor, annyira megterheljük vele szervezetünket, s könnyebben kialakulhatnak az érzékenység tünetei, melyek sokfélék, mert minden ember immunrendszere máshogy reagál a gluténre. lehetnek, hiszen az egyes emberek immunrendszere a gluténre másoktól eltérően reagálhat.

Legjellemzőbb tünetek a felfúvódás, és a túlzott bélgáz-termelődés, hasi fájdalom, a széklet állagának megváltozása, fáradékonyság, émelygés. A széklet zsírtartalma megnövekedik, laza állagúvá és bűzössé válik. Egyértelműen rossz lesz a közérzet. A vérben lecsökken a fehérje, a nátrium, a kálcium és a kálium szintje, s ezzel együtt vas- és folsavhiány jelentkezik. Hatására nehezen megy végbe a véralvadás, gyakran keletkeznek vérömlenyek, bármilyen sérülés esetén a seb vérzése nehezen csillapodik. Gyerekek érzékenysége esetén, ha későn diagnosztizálják, angolkór is kialakulhat. Az intolerancia létrejöttét genetikai hajlam is befolyásolja, így nem is előzhető meg. A betegség következtében elpusztulnak a vékonybél-bolyhok, így a felszívódás az emésztőrendszernek ezen a szakaszán, nagymértékben csökken. Mindezek mellett okozhat még meddőséget, rákot, epilepsziát, pszichés zavarokat, depressziót, csontproblémákat, mozgásszervi panaszokat, véralvadási zavarokat, izomgörcsöket, száraz, repedezett bőrt vagy más bőrbetegséget is.

Tehát a gluténra való érzékenységnél lényegében a belek nem tudják kellő mértékben felszívni a tápanyagot, így gyulladásos betegség lakul ki. Ez sajnos nem gyógyítható, de gluténmentes étrend sokat segít a helyzeten. Ennek lényege a glutén helyettesítése, például kukoricával vagy rizzsel. De közben a szervezet számára biztosítani kell a megfelelő mennyiségű folsavat, a vasat, a kálciumot, a B12- és a D-vitamint. Ezt folyamatos orvosi ellenőrzés mellett kell végezni, mert esélye van béldaganat kialakulásának, de probléma lehet a vérszegénység és a csontritkulás is. Étrendünk megtervezése ezért nagyon fontos feladat. Leginkább a zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok és a tejtermékek fogyasztása, illetve a gluténmentes szénhidrátok bevitele a megoldás, s ezzel teszünk legtöbbet az egészséges táplálkozásért.

Fotó:
pixabay.com

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!

Zöldségek zöldjei, melyeket nem szabad kidobni

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?