Menü

Cukor helyett nyírfacukrot!

Régóta köztudott, hogy a kristálycukor bizony nem a legegészségesebb élelmiszerek egyike. Sőt, fehér méregnek is hívják egészségkárosító hatásai miatt. Az egészséges életmód hívei igyekeznek kizárni a cukrot a mindennapos étkezéseikből, helyette más alternatívákat keresnek. Az egyik ilyen a nyírfacukor.

Érdekes, hogy a nyírfacukrot már a XIX. században felfedezték, bizonyos Hermann Emil Fischer nagyszerű kutatásaiért 1902-ben Nobel-díjat is kapott. A német tudós rájött, hogy a nyírfa kérge és rostja tartalmaz egy bizonyos cukorfélét, amely ízében és megjelenésében teljesen olyan, mint a kristálycukor. Az élettani hatásai viszont éppen az ellenkezőjét mutatják. Eleinte csak cukorbetegeknek javasolták a fogyasztását, de aztán a kutatások bebizonyították, egészségügyi hatásai miatt bárki eheti.

Nyírfacukrot tömeges, ipari méretekben először Finnország gyártott a II. világháború idején, amikor a világtól elzárva az ország nem jutott elegendő kristálycukorhoz. Az előállítása azonban igen bonyolult és drága, ezért aztán a világégés után háttérbe is szorult a nyírfacukor gyártása. Manapság azonban a kutatók rájöttek, hogy a nyírfacukrot nemcsak nyírfából, hanem több más hasonló rosttartalommal rendelkező növényből is ki lehet vonni, ráadásul más, sokkal gazdaságosabb, hatékonyabb és környezetkímélőbb módszerekkel. Ez új távlatokat nyitott és most már más ipari növények fel nem használt részeit is hasznosítani tudják.

De lássuk, miért is olyan szuper a nyírfacukor? Azt már említettük, hogy az íze és a megjelenése teljesen azonos a kristálycukoréval, viszont a fogyasztása nem vezet elhízáshoz, cukorbetegséghez, fogszuvasodáshoz. A cukorbetegek számára igen fontos, hogy a feldolgozásához, hasznosításához a szervezetnek nincs szüksége inzulinra. Stabilizálja a vércukorszintet.

A diétázók számára is van egy remek tulajdonsága, mert enyhíti az éhségérzetet, csökkenti a cukor és szénhidrát utáni vágyat, kalóriatartalma igen alacsony.

Fogyasztása nagyobb mennyiségben hashajtó hatású, normál adag esetén gátolja a székrekedést, gyorsíja az emésztést, segíti a kiválasztást, lúgosítja a szervezetet.

Nem okoz fogszuvasodást, lelassítja a fogkőképződést.

Tudni kell még, hogy candida gombára is jó, méregtelenítő, valamint segíti a kálcium és a B vitamin felszívódását.

Édesítő értéke a cukorhoz viszonyítva 1:1. A cukorhoz hasonlóan keveredik, oldódik, így a receptekben mindenféle változtatás nélkül használható. Viszont a kelt tészták készítésére nem alkalmas, mert az élesztő gomba féléknek nem nyújt táptalajt, sőt nem is karamellizálódik.

Fotó:
pixabay.com

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.