Menü

Folyadékbevitel – életbevágóan fontos

  • Dátum: 2013.06.12., 12:33

A napi több literes fogyasztásra ösztönző kampány nemcsak olcsó reklámszöveg. Nem kizárólag a víz lehet üdvözítő és az sem mindegy, hogy mikor iszunk. Alapvető tudnivalók az életbevágóan fontos folyadékbevitelről.

Mivel a szervezetünk legnagyobb része vízből áll, ráadásul a folyadékháztartásunk a legapróbb változásokra is érzékenyen reagál, nem túlzás azt állítani, hogy a napi folyadékbevitelre való odafigyelés alapvető emberi szükséglet.

Nyáron a téma még inkább előtérbe kerül, hiszen szervezetünk a nagy melegben fokozott izzadással hűti magát, ami plusz folyadékbevitelt igényel. Az utóbbi időben gyakran hallani, hogy egy felnőtt napi szükséges folyadékbevitele legalább 2 liter. Ez nem túlzás, a szakértők is megerősítik, egy átlagember napi 2-2.5 liter folyadékot kell, hogy fogyasszon. A serdülőkornál fiatalabb gyermekeknél ez az ajánlás kevesebb (1-1.5 liter), míg a szoptatós kismamáknál, a lázzal, hasmenéssel, hányással küzdő betegeknél, valamint a nehéz fizikai munkát végzőknél és sportolóknál jóval több. Utóbbiaknak akár 10-12 literre is szükségük lehet.

Hogy miért? Nemcsak a megfelelő hidratálás, a folyadékháztartásunk általános érzékenysége miatt. A víznek az emésztésben és az anyagcserében is komoly szerepe van. A szív, a vérnyomás és a vesék nem működnek megfelelően elegendő bevitel nélkül.

Ha szervezetünk folyadékhiányos állapotba kerül, annak könnyedén kellemetlen és káros fizikai tünetei lehetnek. Például fáradékonyság, vagy akár szédülés, fejfájás és izomgörcs is felléphet.

A folyadékbevitellel ajánlatos megelőzni a szomjúságot, mivel az a szervezett egyfajta jelzése, „segélykiáltása”. A legjobb az, ha ettől függetlenül folyamatosan, rendszeresen iszunk, viszünk be folyadékot, így nagyobb eséllyel kerülhetjük el a kiszáradást.

Természetesen a vizet is túl lehet adagolni, de ez azért ritka, csak akkor fordulhat elő, ha valaki hirtelen nagyon nagy mennyiséget vesz magához. A másik dolog, nem muszáj csak vízben gondolkodnunk, bár ez a legegyszerűbb megoldás, máshogy is pótolhatjuk folyadékveszteségünket. A lényeg, hogy a megfelelő mennyiségre oda kell figyelni, de gyümölcsök, zöldségek, teák, vagy különböző ételek is remek és hasznos lehetőségeket kínálnak.

Fotó:
sxc.hu

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.