Menü

Naptej - Használjunk jót és helyesen!

  • Dátum: 2013.06.06., 11:47

A strandszezon előtt évről évre felhívják a figyelmünket a napozás ártalmaira és a leégés veszélyeire. Manapság szinte már senki sem indul el a vízpartra valamilyen naptej nélkül, ám e szereket ismerni és használni is tudni kell.

Ahogy azt másutt rendszeresen tapasztaljuk, a naptej-gyártók is mindenféle hangzatos címekkel igyekeznek eladni termékeiket. Hagyjuk figyelmen kívül a különböző matricákat és reklámanyagokat és koncentráljunk azokra a dolgokra, amelyekre a szakértők figyelmeztetnek!

Kezdjük a faktorszámmal. A különböző tejek, krémek, olajok és spray-ék faktorszáma azt mutatja, hogy milyen erős az adott termék bőrünket védő képessége. Azaz egy ötvenes faktorszámú naptejjel tovább maradhatunk a napon, mint egy harmincassal. Utóbbi egyébként a minimálisan ajánlott érték. A védelem szükségessége természetesen függ a bőrtípustól, de a magas faktorszámtól nem kell óvakodni, nem fogunk fehérek maradni, maximum lassabban barnulunk.

Fontos, hogy választott termékünk a leégésért és a bőrrák kialakulásáért felelő UV-B sugarak mellett az UV-A sugarak ellen is védjen. Utóbbiak ráncosodás okozhatnak, hiszen mélyen hatolnak a bőrbe.

A szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy a tűző napon történő strandolásnál nem elég, hogy egyszer bekenjük magunkat és kész. Egyrészt nem érdemes spórolni, egy átlagos testalkatú embernek egy alapos bekenéshez legalább 30-40 milliliterre van szüksége, másfelől a műveletet érdemes többször ismételni, főképp, ha fürdünk is.

Tesztek bizonyították, hogy nem feltétlenül a drágább termékek a jobbak, sőt néhányan e csoportból kifejezetten rosszul szerepeltek a vizsgálatokon. A kiválasztás és a megfelelő használat mellett sem szabad persze elfelejteni azt, hogy a napozást nem érdemes túlzásba vinni, a déli órákban pedig jobb hanyagolni.

Fotó:
sxc.hu

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.