Menü

Mit tegyünk, ha nyári strandolás során begyullad a fülünk?

  • Dátum: 2013.06.05., 15:27

Gyakori jelenség, főleg nyáron, hogy strandolást követően víz marad a fülünkben, ami aztán kellemetlen panaszokat is okozhat.

Ezeket a tüneteket aztán sokszor összetévesztik, és tévesen a középfülgyulladásként azonosítják. Pedig valójában ilyenkor az történik, hogy strandolás közben a víz leoldja az úgynevezett savköpenyt a fülben, aminek védőszerepe van. A bőrön lévő kórokozók ilyenkor elszabadulnak, és szabad utat kapnak, kellemetlen panaszokat okozva ezzel a fülben.

Anatómiailag nézve ez a folyamat a külsőfülben megy végbe, amit a dobhártya választ el a fülkürttől. Különösen gyerekkorban gyakori panasz az elhúzódó megfázások következtében kialakuló fülgyulladás. A fülkürt, ami összeköti az orrot a középfüllel, gyerekeknél jóval rövidebb, ezért gyakran előfordul, hogy akár egy elhúzódó náthás megbetegedés is fülgyulladáshoz vezethet.

De mint már az elején is leszögeztük, ezt a jelenséget (fülgyulladás) meg kell különböztetnünk a strandolás miatt, a külső fülben megrekedt víz által okozott panaszoktól. Utóbbi esetében bőrgyulladásról beszélhetünk, ami nagyon erős fájdalmat vált ki, de nem jár lázzal. Ha tehát erről van szó és nem pedig középfülgyulladásról, akkor nem érdemes antibiotikummal kezelni. Ez egy lokális gyulladás, amit helyileg kell orvosolni. Elsősorban ki kell tisztítani a hallójáratot. Az orvosok ilyenkor általában leszívják a váladékot. Mivel ez elsősorban egy bőrgyulladás, hűtéssel enyhíthetőek a tünetek.

Szakemberek tanácsa, hogy strandolásnál érdemes babaolajt csöpögtetnünk gyermekünk fülébe, mivel annak víztaszító hatása segíthet megelőzni a fülben lévő bőrfelület felázását és begyulladását. Ha pedig mégis begyullad, akkor néhány csepp ecettel segíthetünk rajta, ami pedig a savköpeny regenerációját mozdítja elő.

Fotó:
sxc.hu

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.