Menü

Vigyázat: kárt is okozhat!

  • Dátum: 2013.05.30., 10:38

Annak ellenére, hogy az utóbbi évtizedekben fokozatosan divatcikké vált, nem szabad elfelejteni, hogy napszemüveget elsősorban szemünk megóvása miatt használunk.

A napszemüveget a káros ultaibolya sugárzás kiszűrésére és a jobb látásviszonyok elérésére találták ki. A jó szemüveg ismérve ma is az, hogy milyen az adott darab UV-szűrő képessége.

A napszemüveget, talán még a normál szemüvegnél is korábban fedezte fel magának a divat, ezzel párhuzamosan igazi kultusza alakult ki. Ruhává, speciális testdísszé vált, ami öltöztet, egyben jel is, például társadalmi rangot, életvitelt, világnézetet mutat. Ami az árat illeti, a néhány ezer forintos daraboktól kezdve nincs felső határ. Emiatt (is) sokan kétkedve állnak hozzá a megfizethető szemüvegekhez, gondolván az olcsóbb gyengébb minőségű lencsével is rendelkezik, de számos kutatás, vizsgálat bizonyítja: különösebben, nincs miért aggódni. Az olcsóbb fajták (nem a gatyik) a legfontosabb dologban, a szűrésben tudnak annyit, mint borsos árú társaik.

Persze vásárlás előtt néhány alapvető dolgot mindenképpen érdemes figyelembe venni. A CE jelzés az európai szabványrendszernek való megfelelősséget mutatja, az UV-400 matricával ellátott szemüvegek pedig maximális védelmet biztosítanak az UV-sugarak ellen. Ha ez a kettő rendben, nagy gond már nem lehet a szemüveggel. Ha mégis olyan darabba futunk bele, amely nem UV-szűrős, annak használata fokozottan káros, mert a kitágult pupilla miatt több sugárzás jut a szembe.

Az UV-sugárzás olyan betegségek kialakulásában lehet ludas, mint a szürkehályog, kötő- és szaruhártya gyulladás, és a látás élességének csökkenése is a számlájára írható.

A szemüveg alakja is fontos, az a leghatékonyabb, amelyik megfelelő méretű és pontosan illeszkedik az arcunkhoz. Figyelni kell arra is, hogy a színtévesztők bizonyos típusú (elsősorban színezett) napszemüvegekben fokozattan rosszabbul érzékelhetik a színeket, amely a vezetésben olykor igencsak veszélyes.

Fotó:
sxc.hu

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.