Menü

A víz az úr

  • Dátum: 2013.04.28., 16:03

Hozzáférését alapvető emberi joggá nyilvánították, a világ fejlett része pedig alapvetőnek gondolja, hogy korlátlan mennyiségben áll rendelkezésére. Az emberiség egyik legnagyobb kihívása, hogy ez a fajta közgondolkodás megváltozzon.

Hétköznapisan fogalmazva, rajta vannak a dolgon. Nemzetközi szinten és hazánkban is egyre több és egyre komolyabb „népnevelő” kampány témája a víz. Pontosabban a tiszta édesvíz. A „népnevelés” mellett persze a nemzeti gazdasági stratégiák része is kell legyen az erőforrással való átgondolt gazdálkodás.
Az ENSZ közgyűlése alapvető emberi joggá nyilvánította a tiszta vízhez való hozzáférést, emellett a szervezet a fenntartható fejlődés egyik fontos sarokpontjának tekinti a Föld talán legveszélyesztetettebb erőforrását. Hangsúlyozzák, a vízzel integrált módon kell foglalkozni, hiszen annak az emberi élet mellett a gazdaságban is kiemelt szerepe van, ahogyan az ökoszisztémák megőrzésében és helyreállításában.

Bolygónk vízkészletének alig egy százalékát adja a folyékony halmazállapotú ivóvíz. A fogyasztás természetesen meredeken emelkedik, így az infrastruktúra fejlesztése mellett nagyon fontos a szennyezés visszaszorítása, ám mindennek az alapja a közgondolkodása megváltoztatása. A fejlett világ fogyasztói társadalmának pazarló életvitele közismert, de egy olyan törékeny erőforrás esetében, mint az édesvíz, még feltűnőbb. Mondani sem kell, ennek megreformálásában olyan apróságok is nagy szerepet játszhatnak, mint a mennyiségre való odafigyelés a locsolásánál, a fürdésnél, a mosásnál, vagy a mosogatásnál.

Magyarország földrajzi elhelyezkedéséből adódóan víznagyhatalomnak tekinthető. Hazánk lakossága nem számít komoly pazarlónak - ami talán a vízgazdálkodás nagy hagyományaiból ered –, azért bőven van mit javítani. Ami a víz gazdasági felhasználást illeti, már távolról sem állunk olyan jól. A szakemberek szerint a mostani értéknél sokkal nagyobb mennyiségű csapadékvizet lehetne felhasználni, ahogy az árvíz-szabályozást is érdemes lenne kicsit átgondolni. Aszályos időszakban ugyanis remekül jönne a felesleg keletkezése esetén eltárolt víz.

A megfelelő mennyiségű és minőségű víz biztosítása tehát óriási kihívás, bonyolult és hosszú feladat. Ahogyan említettük, mindennek az alapja a korábbi pazarló felfogás „eldobása”, ami azt is elősegíti, hogy egységes társadalmi akarat és nyomás alakuljon ki.

Fotó:
sxc.hu

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.