Menü

Vanília: Értékes és finom

  • Dátum: 2013.02.05., 18:30

Az alvászavartól kezdve az emésztési problémán át sok minden kezelésére használják az egészségügyben, sőt olyan komoly betegségek esetében is segítség lehet, mint a rák, vagy az Alzheimer-kór. A legtöbben mégis a fagyiból ismerjük.

A vanília egy igazi történelmi növény, amely Amerikából indulva hódította meg a világot. Illetve fordítva is mondhatjuk: a világ hódította meg a vaníliát, azonban ez nem ment egyik napról másikra.

Az aztékok már fogyasztották, és természetesen a hódítókat is azonnal elvarázsolta a különleges aroma és illatvilág, ám az európaiak először csak elrabolni tudták a növényt, évszázadok kellettek ahhoz, hogy ténylegesen magukénak mondhassák azt. A vanília toktermését spanyolok szállították először haza, és Európa viszonylag gyorsan megismerkedett az újdonsággal, amely elterjedt Franciaország és Anglia előkelőségeinek körében. Hiába azonban a népszerűség, a vanília csak Közép- és Dél-Amerikában hozott termést, másutt hiába próbálkoztak vele. Meghódítására egészen a 19. század közepéig kellett várni.

Akkor jöttek rá ugyanis arra, hogy nem eredeti élőhelyén a növényt kézzel kell beporozni. Ettől a felfedezéstől kezdve indult igazi hódító útjára a vanília, amelynek páratlan tulajdonságait hihetetlenül sok területen használják fel. Említettük az egészségügyet, amelyben a kemoterápiás kezelésen átesetteknél étvágyjavításra, az Alzheimer-kórosoknál pedig a szaglás változásának feltérképezésére hívják segítségül. Ezek mellett számos kisebb problémát is orvosolnak vele.

A vanília legnagyobb haszonélvezője az élelmiszeripar: jégkrémeket, fagylaltokat már nagyon régóta ízesítenek vele, és sok más egyéb termékben is előfordul, például üdítőben, édességekben, mártásokban és gyümölcsökben is találkozhatunk vele.

Kevesen tudják, hogy a vanília az egyik legdrágább növény a világon, hiszen a vaníliarúd létrehozása rendkívül idő és munkaigényes feladat. Persze ott van nekünk a mesterséges vanília is, amely már több mint száz éve létezik. Az eredeti tulajdonságait természetesen meg sem közelíti, mégis a világ vaníliafogyasztásának döntő többségét (több mint kilencven százalékát) adja.

Fotó: sxc.hu

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.