Menü

Milyen gyümölcsöt együnk télen?

  • Dátum: 2013.02.01., 11:24

Hazánkban nincs olyan gyümölcs, amely a téli időszakban terem, így a vitaminokban gazdag déli gyümölcsök fogyasztása ajánlott!

A déligyümölcsök, különös tekintettel a citrusfélék antioxdinánsokban, vitaminokban gazdagok. A mandarin és a grapefruit napi fogyasztásával fedezhetjük a napi C-vitamin szükségletünket, mindemellett nagy mennyiségű rostot is tartalmaz.

A C-vitamin szervezetünk megfelelő működésének elengedhetetlen vitaminja, nemcsak természetes fertőtlenítő hatású, hanem elpusztítja a megfázást okozó baktériumokat is.
Az egyik legnagyobb C-vitamin forrás a kivi, amely kétszer annyit tartalmaz, mint a narancs. A gyomorral szemben is kíméletesebb, valamint mindennapi fogyasztása a rák kialakulásának esélyét is csökkenti.

A másik legkedveltebb déligyümölcs a banán, amely B6 vitaminban gazdag, valamint rengeteg káliumot tartalmaz, amely segít fokozni az agyi működést, így a téli vizsgaidőszak alkalmával nagy hasznát vehetjük, ha nehezünkre esik a tanulás.

A különlegesebb déli gyümölcsök közül a mangó valamint az avokádó fogyasztásával is hozzájárulhatunk a vitaminok pótlására. A mangó azon ritka gyümölcsök közé tartozik, amely A-vitamint tartalmaz, és ez a szemünkre, látásunkra van jó hatással. Szürkületben sokat tesz a látásunk javítására, ha autózás közben mangót vagy mangót tartalmazó gyümölcslevet fogyasztunk.

Az avokádó nagy mennyiségben E-vitamint tartalmaz, amely segít a teljesítőképesség növelésében valamint az ideg- és agysejteket működését fokozza. Az avokádó szendvicskrémként fogyasztva egy szelet pirítóssal nagyszerű és laktató vacsora.

Ha már a „téli gyümölcsöknél” tartunk, feltétlenül meg kell említenünk az aszalt gyümölcsöket, amelyek közül a füge egy igazi vitamin bomba. 11 vitamint valamint olyan bio anyagokat tartalmaz, amelyek az agyra vannak jótékony hatással. Fogyasztása segít a téli depresszió leküzdésében és a fogyókúrázok is fogyaszthatják, mert 10 dkg füge csak 60 kalóriát tartalmaz.

Az aszalt gyümölcsökön kívül nemcsak a téli időszakban különösen fontos a csonthéjas gyümölcsök fogyasztása. A csonthéjasok, a dió, mogyoró, mandula B-vitamint tartalmaz, amely az idegek erősítését segíti.

Igazi vitaminbombát készíthetünk, ha a fent felsorolt valamennyi gyümölcsből salátát készítünk, amely a téli időszak igazi csemegéje lehet. Az édesség utáni vágy is elmúlik és jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint egy szelet habos torta.

Fotó: sxc.hu

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.