Menü

Milyen gyümölcsöt együnk télen?

  • Dátum: 2013.02.01., 11:24

Hazánkban nincs olyan gyümölcs, amely a téli időszakban terem, így a vitaminokban gazdag déli gyümölcsök fogyasztása ajánlott!

A déligyümölcsök, különös tekintettel a citrusfélék antioxdinánsokban, vitaminokban gazdagok. A mandarin és a grapefruit napi fogyasztásával fedezhetjük a napi C-vitamin szükségletünket, mindemellett nagy mennyiségű rostot is tartalmaz.

A C-vitamin szervezetünk megfelelő működésének elengedhetetlen vitaminja, nemcsak természetes fertőtlenítő hatású, hanem elpusztítja a megfázást okozó baktériumokat is.
Az egyik legnagyobb C-vitamin forrás a kivi, amely kétszer annyit tartalmaz, mint a narancs. A gyomorral szemben is kíméletesebb, valamint mindennapi fogyasztása a rák kialakulásának esélyét is csökkenti.

A másik legkedveltebb déligyümölcs a banán, amely B6 vitaminban gazdag, valamint rengeteg káliumot tartalmaz, amely segít fokozni az agyi működést, így a téli vizsgaidőszak alkalmával nagy hasznát vehetjük, ha nehezünkre esik a tanulás.

A különlegesebb déli gyümölcsök közül a mangó valamint az avokádó fogyasztásával is hozzájárulhatunk a vitaminok pótlására. A mangó azon ritka gyümölcsök közé tartozik, amely A-vitamint tartalmaz, és ez a szemünkre, látásunkra van jó hatással. Szürkületben sokat tesz a látásunk javítására, ha autózás közben mangót vagy mangót tartalmazó gyümölcslevet fogyasztunk.

Az avokádó nagy mennyiségben E-vitamint tartalmaz, amely segít a teljesítőképesség növelésében valamint az ideg- és agysejteket működését fokozza. Az avokádó szendvicskrémként fogyasztva egy szelet pirítóssal nagyszerű és laktató vacsora.

Ha már a „téli gyümölcsöknél” tartunk, feltétlenül meg kell említenünk az aszalt gyümölcsöket, amelyek közül a füge egy igazi vitamin bomba. 11 vitamint valamint olyan bio anyagokat tartalmaz, amelyek az agyra vannak jótékony hatással. Fogyasztása segít a téli depresszió leküzdésében és a fogyókúrázok is fogyaszthatják, mert 10 dkg füge csak 60 kalóriát tartalmaz.

Az aszalt gyümölcsökön kívül nemcsak a téli időszakban különösen fontos a csonthéjas gyümölcsök fogyasztása. A csonthéjasok, a dió, mogyoró, mandula B-vitamint tartalmaz, amely az idegek erősítését segíti.

Igazi vitaminbombát készíthetünk, ha a fent felsorolt valamennyi gyümölcsből salátát készítünk, amely a téli időszak igazi csemegéje lehet. Az édesség utáni vágy is elmúlik és jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint egy szelet habos torta.

Fotó: sxc.hu

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.