Menü

Erősítsd az immunrendszered!

  • Dátum: 2013.01.27., 20:01

Adunk néhány tippet, hogyan turbózhatod fel immunrendszeredet, és előzheted meg a betegségeket a tél folyamán.

Télen sokkal nehezebb megoldani a vitamin és ásványi anyag bevitelt, de kis odafigyeléssel nem szenved hiányt a szervezetünk. Ha gyenge az immunrendszerünk, könnyebben megfázunk, elkapjuk az influenzát. A szintetikus vitaminforrások mellett vagy helyett válasszunk olyan élelmiszereket, melyek tartalmazzák a legfontosabb antioxidánsokat!

Télen nincs az éléskamránkban őshonos gyümölcs, de a déli gyümölcsök többsége is remek vitaminforrás. Egyetlen méretes grépfrút elfogyasztásával fedezhetjük a napi C-vitamin szükségletünket. Sokan nemcsak megpucolják, hanem a hártyát is leszedik róla, és csak a húst fogyasztják el, de a héjában is sok értékes tápanyag, elsősorban rost és flavonoid található. Nemcsak a húsa, hanem a magva is egészséges, természetes antibiotikumként tartják számon a szakemberek.

Remek vitaminforrás a káposzta, melyhez egész évben hozzájuthatunk. Nyersen, levesben, salátaként, köretként is fogyaszthatjuk, ráadásul magas az L-carnitine tartalma, így a fogyókúra kiegészítéseként is remek élelem. A benne található probiotikumok a bélflóra megfelelő működésében nyújtanak segítséget.

Télen is kapható növény a gomba, mely remek antioxidáns és ásványi anyag forrás. Az immunrendszer megerősítésében jelentős szerepet játszik a B-vitamin, ami a gombában megtalálható, így a gomba fogyasztása esetén kisebb az esély a vírusos megbetegedésekre.

A csipkebogyó remek C-vitamin forrás, télen leginkább szárított formában érhető el. Finom teát tudunk készíteni belőle, viszont ügyelnünk kell arra, hogy ne forrázással, hanem áztatással készítsük el, így nem veszít tápértékéből.

A népi gyógyászat egyik legismertebb növénye a fokhagyma, mely magas antioxidáns tartalma miatt számtalan betegség gyógyítására és megelőzésére ajánlják. Szaga nem nyeri el mindenki tetszését, de immunrendszerünk megerősítésében hathatós segítséget nyújt, és gátolja a baktériumok szaporodását.

Az olajos magvak – dió, mogyoró, mandula, tökmag, stb. – fogyasztása is ajánlott a téli hónapokban, közülük a mandula remek B- és E-vitamin forrás, nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem a napi stressz legyőzésében is segítséget nyújthat.

A rendszeres joghurt fogyasztás is segít a betegségek megelőzésében, vitamintartalma a gyártási eljárásoktól függően változhat. Érdemes a natúr joghurtokat választanunk, a gyümölcsjoghurtok többsége cukrot és adalékanyagokat tartalmaz.

Fotó: sxc.hu

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.