Erősítsd az immunrendszered!
- Dátum: 2013.01.27., 20:01
Adunk néhány tippet, hogyan turbózhatod fel immunrendszeredet, és előzheted meg a betegségeket a tél folyamán.
Télen sokkal nehezebb megoldani a vitamin és ásványi anyag bevitelt, de kis odafigyeléssel nem szenved hiányt a szervezetünk. Ha gyenge az immunrendszerünk, könnyebben megfázunk, elkapjuk az influenzát. A szintetikus vitaminforrások mellett vagy helyett válasszunk olyan élelmiszereket, melyek tartalmazzák a legfontosabb antioxidánsokat!
Télen nincs az éléskamránkban őshonos gyümölcs, de a déli gyümölcsök többsége is remek vitaminforrás. Egyetlen méretes grépfrút elfogyasztásával fedezhetjük a napi C-vitamin szükségletünket. Sokan nemcsak megpucolják, hanem a hártyát is leszedik róla, és csak a húst fogyasztják el, de a héjában is sok értékes tápanyag, elsősorban rost és flavonoid található. Nemcsak a húsa, hanem a magva is egészséges, természetes antibiotikumként tartják számon a szakemberek.
Remek vitaminforrás a káposzta, melyhez egész évben hozzájuthatunk. Nyersen, levesben, salátaként, köretként is fogyaszthatjuk, ráadásul magas az L-carnitine tartalma, így a fogyókúra kiegészítéseként is remek élelem. A benne található probiotikumok a bélflóra megfelelő működésében nyújtanak segítséget.
Télen is kapható növény a gomba, mely remek antioxidáns és ásványi anyag forrás. Az immunrendszer megerősítésében jelentős szerepet játszik a B-vitamin, ami a gombában megtalálható, így a gomba fogyasztása esetén kisebb az esély a vírusos megbetegedésekre.
A csipkebogyó remek C-vitamin forrás, télen leginkább szárított formában érhető el. Finom teát tudunk készíteni belőle, viszont ügyelnünk kell arra, hogy ne forrázással, hanem áztatással készítsük el, így nem veszít tápértékéből.
A népi gyógyászat egyik legismertebb növénye a fokhagyma, mely magas antioxidáns tartalma miatt számtalan betegség gyógyítására és megelőzésére ajánlják. Szaga nem nyeri el mindenki tetszését, de immunrendszerünk megerősítésében hathatós segítséget nyújt, és gátolja a baktériumok szaporodását.
Az olajos magvak – dió, mogyoró, mandula, tökmag, stb. – fogyasztása is ajánlott a téli hónapokban, közülük a mandula remek B- és E-vitamin forrás, nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem a napi stressz legyőzésében is segítséget nyújthat.
A rendszeres joghurt fogyasztás is segít a betegségek megelőzésében, vitamintartalma a gyártási eljárásoktól függően változhat. Érdemes a natúr joghurtokat választanunk, a gyümölcsjoghurtok többsége cukrot és adalékanyagokat tartalmaz.
Fotó: sxc.hu
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.