Pomelo: A húsos kedvenc
- Dátum: 2013.01.26., 11:02
- Németh Attila
Kicsit furán néz ki, olyan mint egy eldeformálódott labda, de már nálunk is közkedvelt téli gyümölccsé vált az Ázsiából származó pomelo.
Nem is olyan régen jelent meg a nagyobb áruházláncok polcain az első ránézésre fura kinézetű, nagydarab gyümölcs. Eleinte mindenki csak nézegette, megfogdosta, a bátrabbak haza is vitték és megkóstolták.
Héja vastag, de könnyű megpucolni, a húsa leginkább a grapefruitra hasonlít, színe a halvány sárgától a vörösig, bármilyen árnyalat lehet. Az íze azonban nem olyan kesernyés, ezért is ízlik sokkal több gyümölcskedvelőnek, mint hasonló kinézetű társa. Van, aki hártyástól eszi, van, aki csak a húsát, mindenesetre könnyen le lehet fejteni a hártyát, ami megkönnyíti az ínyencek falatozását. Egy citrusféle, mely 15-30 cm körüli átmérőjű, súlya a néhány kilótól akár 10 kg-ig is terjedhet.

Amellett, hogy nyersen fogyasztható, a héjából lekvárt is főznek, de Kínában szárítva, fűszerként is használják. Egy igen elterjedt tévhit a pomeloval kapcsolatban, hogy a modern tudomány egyik vívmányaként jött létre a narancs és a grapefruit keresztezésével.
Csak nálunk számít újdonságnak a pomelo, Ázsiában évezredes hagyományokra tekint vissza. Feltehetően Malajziából származik, de egész Ázsiában – Kínában, Japánban, Tajvanon, Indiában, Vietnamban, Indonéziában, Tahitin, a Fülöp-szigeteken – rendkívül népszerű, sőt, Izraelben és az Egyesült Államok déli részén is termesztik. A Fiji, Tonga és Hawaii szigetek folyópartjai vadon is megterem.
Mint minden citrusféle, a pomelo is rostokban gazdag, emellett magas a C-vitamin és kálium tartalma, valamint B1- és B2-vitamin forrásként is fogyaszthatjuk. Kiváló kiegészítése a fogyókúrának, alacsony kalóriatartalma mellett zsírégető hatása is van. Gyorsítja az anyagcserét, így székrekedés, de másnaposság esetén is remek orvosság. Csökkenti a koleszterin szintet, jó hatással van a szív- és érrendszeri megbetegedésekre is.

A pomelo szezonja már augusztus végén megkezdődik, és január végéig tart. A magyar boltok polcaira csak ősz közepén kerül ki, és még februárban is lehet kapni. Ha hűvös helyen tároljuk, akkor akár egy hónapig is eláll. Ehetjük nyersen, csinálhatunk belőle salátát, de köretként is használhatjuk húsokhoz, halhoz.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.