Menü

Táplálkozási mítoszok

Aranyszabály: hízni az fog, aki a nap folyamán többet eszik, mint amennyi energiára a szervezetének szüksége van. Na de mikor, mit és mennyit együnk?

A régi népi bölcsesség is, miszerint „Reggelizz mint egy császár, ebédelj mint egy király, vacsorázz mint egy koldus” megosztja a táplálkozástudósokat – elsősorban az ebédtől kezdve. A reggelinél örvendetes módon egyetértés van – természetesen attól függően, melyik kultúrkörben mozgunk. A déli országokban a reggeli viszonylag alacsony prioritású. Egy croissant, néhány keksz, egy tejeskávé – és kész. Az északi térségben ellenben a kiegyensúlyozott reggeli a nap jól sikerült kezdetét garantálja. Egy zsírszegény reggeli, ami szénhidrátban és fehérjében gazdag, biztosítja a szervezet számára az előtte álló pszichés és fizikai kihívásokhoz szükséges energiát.

Főétkezés délben vagy inkább este?

És mi a helyzet az ebéddel és a vacsorával? Itt megint megoszlanak a vélemények. Míg egyesek a bőséges ebédet részesítik előnyben, mások a gazdag vacsorára esküsznek. Táplálkozástudományi szempontból nincs egységes ajánlás. A fogyókúrázók körében szélesen elterjedt félelem, hogy a bőséges vacsora hizlal, nem megalapozott, ha a nap folyamán szükséges összkalória-mennyiséget nem lépjük túl. A legjobb példák erre a francia és az olasz nők, akiket a késői és pazar vacsorák ellenére sok helyen irigyelnek karcsú alakjukért. Az, hogy a nap melyik étkezését nyilvánítjuk főétkezéssé, bizonyára a személyes életkörülmények függvénye.

A táplálkozási szabályok testreszabása

A kiegyensúlyozott reggeli erőt adó energiaforrás – ez eddig rendben van. Az is vitathatatlan, hogy a túl zsíros ebéd déli fáradtsághoz vezet, ellenben a túlságosan bőséges vacsora szinte leküzdhetetlen akadályokat gördít az álommanó útjába. Hogy azonban a táplálékfelvétel és az energiafelhasználás kölcsönhatását ki hogyan akarja javára fordítani, az egyénileg különböző. Minden esetre, ha a táplálékfelvétel és a testsúly közötti összefüggésről van szó: hízni az fog, aki a nap folyamán többet eszik, mint amennyi energiára a szervezetének szüksége van. Hogy ez reggel, délben vagy este történik, az a szervezetnek valójában mindegy.

Forrás: impulsermagazin.com/hu/taplalkozasi-mitoszok
Fotó: sxc.hu

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.