Menü

Nem házi-praktika!

Mint sok más alternatív gyógymód, a homeopátia is fénykorát éli. Nem csoda, hiszen egyre több olyan vélemény és az azokat alátámasztó kutatás kerül előtérbe, amelyek kritikát fogalmaznak meg gyógyszeripari lobbival szemben. Nem beszélve a gyógyszerek rövid és hosszú távú mellékhatásaival kapcsolatos ellenérzésekről.

A homeopátia egy olyan holisztikus eljárás, amely ma már több országban is orvostudományi módszerként van számon tartva. A homeopátiás gyógykezelés nemcsak az akkut módon problémát okozó testi tünetekre koncentrál, hanem figyelembe veszi a beteg kórtörténetét, beleértve a lelki és mentális állapotot is. Ez egy komplex terápia, mely minden esetben egyénre szabott.

A hagyományos gyógyszeres kezelésekhez képest alapvető jellemzője a hasonlósági elv középpontba állítása. Vagyis a homeopátia alapelve, hogy hasonlót a hasonlóval lehet gyógyítani. Ebből következik, hogy a szervezet öngyógyító mechanizmusára épít. A homeopátiás szerek természetes alapanyagokból készülnek, nem a placebo hatás alapján működnek, ahogy azt sokszor tévesen feltételezik.

Krónikus betegségek esetén is megfelelő alternatíva lehet. Ennek okai egyrészről, hogy a gyógyszerek sokszor megszüntetik az akut tüneteket, de hosszú távon nem védenek meg a betegség kiújulásától. Valamint gyakran immunissá vállunk bizonyos, sokszor használt szerekre, például antibiotikumok esetén. A homeopátia nemcsak tüneti kezelést nyújt, hanem hosszú távú megoldást kínál, és ami nagyon fontos, hogy mellékhatásoktól nem kell félnünk! Pontosan utóbbi miatt népszerű a várandóság ideje alatt is, valamint kisgyermekek gyógyítása esetén. Az állapotos nőknél a gyógyszerek nagy része ellenjavalt, mert károsíthatják a magzat fejlődését.

A homeopátia eszköztára lehetőséget ad egy komplexebb gyógymódra nagyon sok betegség esetén. Természetes és mellékhatás-mentes terápiát tesz lehetővé, de pont emiatt hatása a szervezet öngyógyító képességének határai által meghatározott. Bár ez egy alternatív gyógymód, nem szabad úgynevezett házi-praktikaként alkalmazni, orvos felügyelete szükséges!

Fotó: sxc.hu

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.