Menü

Ide veled erőspaprika!

Az erőspaprika égeti zsírt, csökkenti a fájdalmat, gátolja a fertőzést, sőt a rákos sejtek elpusztításában is segítséget nyújthat.

A paprika Szent-Györgyi Albert munkássága révén tett szert világhírnévre, a C-vitamin tartalmának felfedezése Nobel-díjat jelentett a magyar kutató számára. A paprika termesztése azonban több ezer éves hagyományokra nyúlik vissza. Őshazája Mexikó, de számos nép konyájában és gyógyszertárában is megtalálható évszázadok óta.

A fogyókúrázók körében nagy népszerűségnek örvend az erőspaprika, mivel növeli a testünk hőmérsékletét, serkenti az anyagcserénket, ezáltal a zsír energiává történő átalakításában hatékony segítséget nyújt.

Az erőspaprika hatóanyaga a kapszaicin, mely a bőrön és a nyelven igen erős, égető érzést vált ki. Veszélyes és fájdalmas lehet a szembe, az orrba, a szájba vagy a torokba kerülve. A kapszaicint tartalmazó paprikakivonat egyik fő alkotóeleme a könnygáznak valamint az önvédelmi sprayknek is. A kapszaicin nem oldódik vízben, csak zsírban és alkoholban, ezért nem lehet vízivással enyhíteni az égető tüneteket.

Egyes kutatások szerint a kapszaicinnak megelőző és preventív szerepe lehet a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek. A gyógyászatban évszázadok óta fájdalomcsillapítóként és immunerősítőként is alkalmazzák a kapszaicint, alkalmas a meghűlés tüneteinek enyhítésére. Fertőzésgátló, látást élesítő, vérzést csillapító és cukorbetegséget gyógyító hatása is ismert, előbbi miatt a malária és a kolera gyógyszereként is számon tartják. Amerikában a hascsikarás ellenszereként használják a paprikapálinkát

Az egyik legújabb fejfájás-csillapító orrspray hatóanyaga is a kapszaicin, mely először égő hatást vált ki, majd az orr nyálkahártyáinak idegvégződéseit érzéketlenné teszi, és ellazítja az ereket és az arcizmokat.

És ez még nem minden! A Biochemical and Biophysical Research Communication című szaklap arról számolt be, hogy a nottinghami egyetem kutatói arra az eredményre jutottak, hogy a kapszaicin képes elpusztítani a rákos sejtekben az energia termeléséért felelős mitochondriumokat, és ezzel a beteg sejt pusztulását okozza. A kapszaicin rákmegelőző hatását magyar tudósok kutatásai is megerősítik. A kapszaicin ráadásul itt is szelektíven hat, ugyanis az egészséges sejteket nem támadja meg. A kapszaicin sikeresen alkalmazható a rákellenes kemoterápia során, hiszen a kezelésnek gyakori mellékhatása a szájnyálkahártya gyulladás. Ez kapszaicin tartalmú bonbonok szopogatásával orvosolható.

Forrás: hazhozpatika.hu
Dr. Tihanyi István
Fotó: sxc.hu

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.