Menü

A természettel összhangban

A színek – a fény megjelenési formái- elektromágneses rezgésükkel hatnak ránk, befolyásolják a hangulatunkat. Az évszakokat különböző színekkel is szimbolizálhatjuk, s ezek segítségével még inkább összhangba kerülhetünk a természettel és önmagunkkal.

A tél színei a kék, az ibolyakék, a lila, a fekete és a fehér. Ezek a színek és kombinációi gyakorlatilag mind az erőgyűjtést, a pihenést, a nyugalmat, a feltöltődést jelképezik, jelentik.

Advent előtt a természet is felhívja a figyelmünket, hogy pihenjünk, eljött a kivárás, a csend, a magunkba mélyedés időszaka. A téli napforduló - Jézus Krisztus születése után növekszik a fény, később sötétedik, várjuk a tavaszt, tervezzük az újat. A színterápiában is ehhez alkalmazkodunk.

Nagyon sokat segíthet a hétköznapokban, hangulatunkon is javíthatunk, ha megfelelő színekkel vesszük körbe magunkat. Érdekes, télen az előbb említett színű ételeket, italokat fogyasztjuk, ilyen ágyneműt használunk, kiegészítőket helyezzünk el a lakásban. Ha a színek erejét felhasználva motivációra, pörgésre vágyunk, válasszunk eltérő, élénkebb színkombinációkat: például a vörös- fokozza a belső tüzet, a sárga vidámságot visz a szürkeségbe, a narancs harmóniát teremt.

De nézzük szép sorjában a tél színeit. A kék a csendességet, tisztaságot, harmóniát, hűvösséget, feloldódást, végtelenség érzését szimbolizálja, a pihenés utáni vágyat jelenti. Segíti a kommunikációt, a vizsgázók kedvenc színe. A világoskék összehúzó, fertőtlenítő hatású, a magas vérnyomás, a gyulladások, a fertőzések, a pajzsmirigy- és torokbetegségek, hörghurut és tüdőbetegségek, égések és csípések, valamint magas láz ellen lehet hatásos.

Az ibolyakék- és a lila misztikus szín, egyesíti a kék elmélyültségét és a vörös aktivitását. A kozmikus erőt szimbolizálja, az intuíció, az empátia színe. Nyugtatja, harmonizálja az idegrendszert, fejfájásra, nyirokkeringési, hormonális problémákra, rosszindulatú daganatok esetén alkalmazható. Fáradtságűző, látásélénkítő, kimerültség és vérszegénység megelőzésére.

A fekete az abszolút passzivitást jelenti, az eltűnést, befelé húzódást, pihenés iránti vágyat szimbolizálja. Jellemezheti a csalódott, kimerült embert is. Egyúttal pedig a méregtelenítés, a visszavonulás színe is.

A télhez tartozik a fehér szín is. Érdekesség, hogy a fekete és a fehér egymás ellentétei, ám egymás nélkül nem léteznek, hiszen a fekete csak a fehér mögött látszik és fordítva. A fekete „dolgozik” az adventi időszakban, majd fokozatosan a fehér veszi át a helyét. Ezt látjuk a keresztény kultúrkörben is. A fehérről a hóesés, a vidámság, a korcsolyázás, a hóemberépítés, a tisztaság, a tiszta lappal való indulás jut eszünkbe. A színterápiában pedig mindemellett a hitet, az őserőt (csontokat), az őszinteséget, a gyógyulást, az erőt képviseli.

Forrás:
Bereginé Simon Ágnes tanár, „Életfa” Országos Egészségmegőrző Program tanácsadója
Fotó: sxc.hu

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.