Menü

Téli zöldségek

A hideg időben nehéz termeszteni bármit is, pedig pont ilyenkor van a legnagyobb szükségünk a vitaminokra és ásványi anyagokra. Vannak olyan zöldségek, amiket télen is frissen ehetünk.

Az év végi időszakban rohamosan csökkenhet az immunrendszerünk általi védekezőképességünk. Egyre kevesebb időt töltünk a friss levegőn, hiszen ki akar kimenni fagyoskodni, vagy kevesebbet sportolunk, mert inkább a takaró alá bújva, meleg teát, forralt bolt, esetleg kakaót iszogatva nézzük a filmeket. Kevesebb napfény ér minket, ezért a D-vitamin utánpótlásunk is csökkent. Arról pedig már nem is beszéljünk, hogy milyen sok felsőlégúti fertőzés kering a levegőben.

Ezekkel mind-mind meg kell birkózni a szervezetünknek, viszont, ha ezt nem támogatjuk kicsit, akkor elég nehéz dolga lesz. Ebben az időben kevesebb az idény zöldség és gyümölcs, próbálunk a multik által kínált árukból válogatni, felkeressük a gyógyszertárakat, hogy vitamin utánpótlás után nézzünk. Pedig van pár zöldség, amiket ilyenkor is termeszthetünk, kimondottan jól bírják a fagyos időt, így frissen szedhetjük és fogyaszthatjuk őket.

Annak, akinek van valamiféle kis kertje, vagy magaságyása, könnyen nevelgethet benne télen is zöldségeket. Azok a növények, amik elpihennek akár egy hótakaró alatt is, azaz fagyok közepette is életben maradnak, azért tehetik ezt meg, mert magasabb a cukor tartalmuk, mint a többinek. Ősszel érdemes a káposzta- és salátaféléket a földben hagyni, hiszen ezek vígan áttelelhetnek.

A leveles kel, más nevén fodros kel, vagy a kelkáposzta nagyon sok antioxidánst, ásványi anyagot, vitamint tartalmaz, ha ez nem lenne elég, még omega-3 zsírsavat és karotinoidot is. A kelbimbóról se feledkezzünk meg, benne sok A-, B- és C- vitamin van, és remek K-vitamin forrás. A salátáknál az áttelelő salátára bízhatjuk magunkat, szintén tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal. A mángold nagy levelei is nagyon egészségesek, a szívbetegségek elkerüléséhez érdemes minél többet fogyasztani belőle. Az időben elvetett karalábé kelés után jól bírja a hideget, telis-tele van C-vitaminnal és káliummal, emellett sokféleképpen elkészíthető.

A fekete retket sokan ismerik, hiszen a közepét kivájva, az üreget mézzel feltöltve pompás immunerősítőt kapunk, amit bevethetünk a megfázásos időszakokban. Fűszerünk is lehet, a petrezselyem is bírja a hidegebb időt. Róla tudjuk, hogy tele van flavonoidokkal és gyulladáscsökkentő hatása is kiváló. Végül ne feledjük a fokhagymát, amit ősszel, még fagyok előtt ültetve, tél végén már ehetünk is. Erős gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású.

Nem kell télen nélkülöznünk a kertet, számos zöldséget termelhetünk, amiket, ha frissen szedünk és elkészítünk, akkor sokféle vitaminhoz és ásványi anyaghoz juttatjuk szervezetünket.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.