Kávét kollagénnel? Igen!
- Dátum: 2024.09.22., 07:54
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- aroma, bőr, csont, előállít, emésztés, gyógyulás, inak, íz, izom, izomépítés, ízület, kávékollagén, kávézás élménye, kávézási szokásaink, kollagén, kollagénszint, kor, kozmetikum, nem reklám, piac, porc, pótlás, ragasztó, szervezet, táplálékkiegészítő, termék, weboldal
A kollagén szóval gyakran találkozunk, kozmetikumok összetevői, étrendkiegészítők fontos elemei, táplálékkiegészítők, melynek bevitele bizonyos kor felett egyre indokoltabbá válik, azonban joggal kérdezik, hogy hogyan kerül a kávéba kollagén?
Tudom, hogy sokaknak nem új az információ, de kezdjük azért azzal, hogy mi is a kollagén?
Ragasztó? Lehetséges, ugyanis nevét egy görög szóból kapta, aminek a jelentése az, hogy „ragasztó”. A kollagén valójában egy fehérje, mely megtalálható a bőrben, a csontokban, az izmokban, a szalagokban, az inakban, csakúgy, mint az ízületekben és a porcokban. Legalább 28 különböző típusú kollagént tartanak számon.

Miért van erre szükségünk?
Mert nemcsak fiatalítja, rugalmassá teszi a bőrt, hanem csökkenti a ráncokat és támogatja a bőrünk egészségét, erősíti a csontokat és az ízületeket, fokozza a teljesítményt és az izomépítést, rövidíti a gyógyulás folyamatát, támogatja az emésztést.
A kollagénszint bizonyos kor után folyamatosa csökken, de veszít a szervezet belőle a dohányzásnak, magas cukorfogyasztásnak, túlzott napozásnak köszönhetően is.
Mi az a kor, ami felett csökken a kollagén termelődés?
A kollagén termelődése 25 éves kor környékén elkezd csökkenni, 40 éves kor környékén pedig már láthatóvá válnak az öregedés különböző tünetei. A bőr megereszkedik, rugalmatlanná, fakóvá válik az egész test területén, elvékonyodik és megjelennek a ráncok. De kollagén-hiányra kell gondolni akkor is, ha hullik a hajunk, töredezett a körmünk vagy ha a sportolás után vagy akár attól függetlenül is, egyre többször van izom, -ízületi fájdalmunk.
Az öregedési folyamat természetesen nem visszafordítható, de lassítható a kollagén pótlásával. Fontos elmondani, hogy szervezetünk is állít elő kollagént, de nem elegendő mértékben, így annak pótlása elengedhetetlen és itt kapcsolódunk a kávézási szokásainkhoz!
Hogy kerül a kávéba?

Akik szeretnek kávézni, nekik ajánlok egy finom táplálékkiegészítőt. Ez itt nem a reklám helye, ezért márkát és nevet nem említek, de létezik egy nagyon finom termék, kávékollagén néven fut és többféle ízben kapható.
A kávékollagén NEM kávé, hanem kávéba való vitaminos kollagénpor, létezik több ízben is, ki lehet próbálni a vanília, a karamell, capuccino, gesztenye ízeket, de akár natúr is fogyaszthatjuk, ha ezeket az aromákat inkább mellőznénk.
A kávézás élményét így összeköthetjük a kollagénfogyasztással is, méghozzá egy karamell ízű kávékollagénnel, melyből egy-két teáskanálnyit teszek a poharamba minden nap.
Kis túlzással talán azt mondhatom, hogy kávézunk és szépülünk.
Ha valaki nem kávézik, akkor is sokféle kollagént tartalmazó táplálékkiegészítő között válogathat a piacon, mindig érdemes megnézni mit tartalmaz, milyen összetevők vannak benne és abból mennyi hasznosul. Jó szépülést és jó egészséget!
Nyugalom a rohanásban – így őrizheted meg a mentális egyensúlyod a mindennapokban
A modern életvitel tempója sokszor felülmúlja a szervezet alkalmazkodóképességét. A folyamatos információáradat, a munkahelyi nyomás és a teljesítménykényszer miatt egyre többen érzik úgy, hogy nehéz megtalálniuk a lelki egyensúlyt. Pedig a mentális egészség megőrzése nem luxus – hanem alapfeltétel ahhoz, hogy jól működjünk testileg és lelkileg egyaránt.
Hogyan csökkenthetjük a demencia kockázatát tudatos életmóddal?
A demencia – amelynek leggyakoribb formája az Alzheimer‑kór – komoly kihívás mind az érintettek, mind a hozzátartozóik számára. Egyre több kutatás mutat rá, hogy bár a genetikai tényezők nem befolyásolhatók, az életmódbeli kulcselemekkel jelentősen csökkenthetjük a kialakulás esélyét.
Autofágia: a test folyamatos tisztító mechanizmusa
A legtöbben nem is hallottak róla, azonban van egy rejtett képességünk, ami sejtszinten fiatalítja a testünket, ez az autofágia. Jelentése szó szerint „önevés”, de ez nem valami hátborzongató folyamat, hanem az egyik legtermészetesebb és leghasznosabb dolog, amit a szervezetünk tehet önmagáért. Ez a ciklikus regeneráció segít megszabadulni a felesleges, sérült alkotóelemektől, hogy helyet adjon az újaknak.
„Terápiás lustaság”: amikor a semmittevés is önápolás
Az elmúlt években a wellness és az önápolás fogalma egyre inkább kitágult. A meditáció, a jóga, a sport vagy a tudatos táplálkozás mellett most egy új irányzat kezd hódítani: a „terápiás lustaság” (therapeutic laziness).
Amit a BEMER-terápiáról tudni érdemes
Egy kezelés, amivel segíthetjük a test öngyógyító folyamatait, ez a BEMER-terápia. Nézzük, miről is van szó.