Menü

Hogyan készítsünk chutneyt? Ez most lekvár vagy savanyúság?

…és nem is mártás, sem nem szósz. Vagy egy kicsit mindegyik együtt, de az biztos, hogy húsok mellé zseniális! Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t.

Mi az a chutney?

Egy indiai eredetű szószról van szó, mely különböző összetevőkből áll, ezek lehetnek gyümölcsök, de legtöbbször azonban zöldségekből készül. A chutney kiváló kísérője a burgonyának, sajtoknak és húsoknak. Tulajdonképpen egy indiai fűszeres étel, gyümölcsökből vagy zöldségekből készül ecettel, fűszerekkel és cukorral. Általában lekvárszerű állagú, különleges ízvilág, a darabos lekvárfélétől a krémes változatokig sokféle lehet.

A chutney nagyon jó alternatíva a gyümölcs és zöldség tartósítására, bár nem tartalmaz tartósítószert, mégis egy ideig eláll.

Melyek a klasszikus alapanyagok általában?

A chutney tipikus alapanyaga a mangó, az alma, az őszi- és sárgabarack, a szilva, a banán, az ananász, a körte, vagy épp a citrusfélék. A zöldségek közül kedvelt alapanyag a paradicsom, de sütőtökből, hagymából vagy épp sült paprikából is finom mártásokat készíthetünk.

Chutney recept számtalan létezik, különböző fűszerekkel.

A Magyarországon ismert és kedvelt lekvárokhoz képest a chutney annyiban más, hogy nemcsak az édes-savanyú ízkombináció van jelen, hanem a só és számos fűszer is. A további fűszerek előtt még érdemes megemlíteni a hagymát és fokhagymát, amelyek remek alapot szolgáltatnak.

Hogy fogjunk hozzá, ha ilyet szeretnénk készíteni?

A chutney úgy készül, hogy mindent alaposan megmosunk, majd megpucolunk. Ezután megfőzzük az ecetet a cukorral kevés fahéjjal, a fahéjban, keverjük néhány percig, majd adjuk hozzá a maradék hozzávalókat – például apróra vágott mangót és almát, majd adjuk hozzá a többi fűszert (sót, borsot és amit szeretnénk) és zselés állagúvá főzzük őket, kihűtjük és tálaljuk. A chutney esetében mindent egy serpenyőben főzünk, amíg zselé nem lesz.

A chutney nem csak főételek mellé kínálható. Előételek ízesítéséhez, salátaöntetek kialakításához, különféle levesekhez, főzelékekhez is remek választás lehet egy-egy megfelelő ízvilágú chutney, sőt a tányérdesszertek esetében, gofri-feltétként vagy palacsintatöltelékként is használható.

A chutney ezerféle ízének és eltarthatóságának köszönhetően népszerű ajándék. Befőttes üvegben sokáig eláll, így ötletes és ínycsiklandó gasztro ajándék is egyben. Kis üvegcsében nagyon szép és ízletes személyre szabott, magunk készítette ajándék lehet bármilyen alkalomra.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?