Menü

Édesítőszerektől depresszió

  • Dátum: 2024.07.21., 09:28
  • Szabó Máté
  • képek: pexels.com

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

Mi okozhat depressziót?

A tünetek és a kialakulás okai változatosak és összetettek. Az agyban bekövetkező változások, a genetikai hajlam, a személyiség, a környezeti tényezők, vagy akár a különböző vitaminok hiánya is hozzájárulhat a depresszió kialakulásához. Mindemellett számos más tényező is befolyással lehet a súlyosságára:

az életkor,
az elhízás,
a fizikai aktivitás,
a dohányzás,
bizonyos gyógyszerek.

Édesítőszerek és gyorskaják

Napjainkban egyre több bizonyíték utal arra, hogy az étrend is hatással lehet a betegség kialakulására. Az UPF-ek, vagyis az ultrafeldolgozott, fogyasztásra kész termékek fogyasztása és egyes betegségek, például a depresszió kockázata között összefüggés van. Az UPF-ek a nemzetközi osztályozás szerinti 4 csoportba sorolhatóak:

1. csoport: feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek,
2. csoport: feldolgozott összetevők,
3. csoport: feldolgozott élelmiszerek,

4. csoport: többszörösen feldolgozott élelmiszerek (ultrafeldolgozott élelmiszerek).

Az 1. csoportba tartoznak a feldolgozatlan élelmiszernövények, húsok, amelyek elkészítése során legfeljebb az ehetetlen vagy nem kívánt részeket távolítják el, vagy ezeket csak szárítják, aprítják. A 2. csoportba azok az összetevők tartoznak, amelyeket az 1. csoportba tartozó élelmiszerekből préseléssel, finomítással, őrléssel, és szárítással állítanak elő (pl. olaj, vaj, cukor). Ezeket az összetevőket önmagukban nem, hanem az 1. csoportba tartozó élelmiszerekkel kombinálva fogyasztják. A 3. csoportba tartozó feldolgozott élelmiszerek (pl. konzervek, sajtok, kenyér) úgy készülnek, hogy az 1. csoportba tartozó élelmiszerekhez a 2. csoportba tartozó anyagokat adnak, majd ezeket különböző módszerekkel (pl. főzés, fermentálás, konzerválás) feldolgozzák a tartósság növelésének, illetve az érzékszervi tulajdonságok javításának céljával.

A 4. csoportba tartozó ultrafeldolgozott élelmiszerek (pl. üdítőitalok, édes vagy sós csomagolt rágcsálnivalók, felvágottak) alig vagy egyáltalán nem tartalmaznak az 1. csoportba tartozó összetevőt és általában többszörös feldolgozási lépéseken esnek át. Az ultrafeldolgozott termékek a konyhai készítményekben általában nem használt alapanyagokat (pl. kazein, laktóz, glutén, invertcukor, hidrogénezett olajok, tartósítószerek) is tartalmaznak. A kizárólag ezen termékekben található adalékanyagok közé tartoznak azok, amelyeket az élelmiszerek érzékszervi tulajdonságainak megváltoztatására használnak (pl. színezékek, aromák, ízfokozók, édesítőszerek). A feldolgozás során olyan módszereket is alkalmaznak (pl. hidrogénezés) amelyeket konyhai körülmények között nem szoktak.

Az UPF-ek túlzott fogyasztása hozzájárul bizonyos krónikus betegségek (cukorbetegség, elhízás, magas vérnyomás) kialakulásához is. Valamint ezen termékek tartós fogyasztása depressziót is okozhat, a benne lévő hatóanyagok, és a monotonitás miatt. Emiatt fontos, hogy variáljuk az általunk fogyasztott termékeket.

Az édesítőszer lenne a bűnös?

Az UPF-ek egyes összetevői és a depresszió emelkedett kockázata közötti összefüggések nem alaptalanok. A mesterségesen édesített italok és a mesterséges édesítőszerek (szacharin, ciklamát, aszpartám, aceszulfám-K, szukralóz, alitám, neotám stb.) összefüggésbe hozhatók a depresszió kialakulásával. Ugyan a pontos hatásmechanizmus még nem tisztázott, de bizonyos, hogy az édesítőszerek, és a tartósított termékek fogyasztása hatással van ránk. Célszerű mértékletesen és körültekintően fogyasztani az édesítőszereket, és összességében az ultrafeldolgozott élelmiszereket, ezzel saját egészségünket is segítve.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

A rágógumizás titkai: stresszoldás vagy csak rossz szokás?

A rágógumizás napjaink mindennapjainak szerves része, és sokan úgy vélik, hogy nemcsak az éhség csillapítására szolgál, hanem a stressz csökkentésében is hatékony lehet. De vajon tényleg olyan jótékony hatású a rágózás, mint ahogy a közvélekedés tartja?

Hétköznap vagy mindennap? A munkarendek harca a 21. században

A modern multi cégek korszakában egyre több vita bontakozik ki arról, hogy melyik beosztás szolgálja jobban az ember és a gazdaság érdekeit. A klasszikus, állandó 8–4 és 9–5 rendszer, vagy a rugalmasabb, akár hétvégi műszakokat is magába foglaló struktúra. Bár mindkettő ugyanarra a 8 órára épül, a különbség nemcsak az órák számában, hanem az életstílusban és a mentális hatásokban is rejlik.

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.