Menü

Unatkozik a gyerek

"Anya/Apa unatkozom!" - egy olyan mondat, amit szülőként gyakran hallunk. Azonban pszichológusok szerint nem is akkora baj, ha a gyermek unatkozik időnként. Többek között azok miatt az okok miatt sem, amelyről mai cikkünkben lesz szó.

Az elsődleges ok: az unalom jótékonyan hat a kreativitásra.

Miért is? Mert az elménk aktívabb és többet dolgozik, amikor elfoglaltságot keresünk, mint akkor, amikor nincs éppen mit tenni. Számtalan tanulmány kimutatta már, hogy az emberek kreatívabbak, ha unatkoznak, és ez a gyerekekre is igaz. Ha unatkozik a gyerek, akkor fejleszteni kezdi a képzelőerejét.

Az unalom jótékonyan hat a közérzetre.

Kimutatták, hogy az emberek elkezdenek több jelentőséget tulajdonítani azoknak a dolgoknak, amelyeket elértek az életben és azokra is, amelyek előttük állnak. Az unalom lehet a feldolgozás időszaka, ami pszichésen erősebbé tesz.

Az unalom motiválttá tesz.

A szülők nem lehetnek ott a nap minden pillanatában, nem tudják mindig szórakoztatni a gyermeküket. Ezért a gyermeknek meg kell tanulnia saját magát motiválni. Ennek a készségnek az elsajátításában pedig nagy szerepe van annak, ha hagyjuk unatkozni.

Az unalom érdekes? Igen!

Ha a szülő minden idejét azzal tölti, hogy a gyermekét szórakoztassa, akkor nem kell a gyereknek megtanulnia, hogyan szórakoztassa saját magát. Sokkal érdekesebb, ha saját ma alakítja a kikapcsolódását.

Az unalom arra tanít bennünket, hogy találhatunk új módszereket a figyelmünk lekötésére és problémáink megoldására.

Igen, de itt a nyári szünet, ami elég hosszú… Hagyjuk unatkozni a gyereket? Igen!

S hogy mennyit unatkozzon a gyerek nyáron? A pszichológus tanácsa szerint nem kell minden percet betervezni a nyári szünetben, nem kell túlgondolni a programokat, túlszervezni a napokat. Sok pszichológus tanácsa szerint egyáltalán nem szükséges mindig valami konkrét dolgot csinálni. Lehet unatkozni is.

A strukturálatlan idő éppoly fontos, mint a tervezett tevékenységek.

A pszichológus tanácsa szerint a nyár adja a legjobb lehetőséget az improvizációra és a spontán tevékenységekre. Fontos, hogy legyenek tervezett programok, de hagyjunk teret a váratlan kalandoknak is.

A szülő jó esetben felismeri, hogy mikor unatkozik a gyermek „hasznosan”, és mi az, amikor érdemes közbeavatkozni. A „hasznos” unatkozás akkor történik, amikor a kezdeti nyűglődést követően a gyerek átbillen, és elkezd saját ötleteket találni, azonban, ha a gyerekek annyira unatkoznak, hogy veszekedésbe, vitákba, netán verekedésbe torkollik az unalom, akkor közbe kell lépni.

A gyerekeknek szükségük van arra, hogy legyen idejük saját maguknak találni elfoglaltságot, ami fejleszti a kreativitásukat és önállóságukat. A legjobb nyári semmittevésekből kerekednek a legjobb játékok, kalandok és élmények. Ezek a tevékenységek nemcsak szórakoztatóak, hanem hozzájárulnak a gyermek mentális és érzelmi fejlődéséhez is.

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Még ma is tabu a tetoválás?

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.

Kutyapanziók

Minden állattartóval előfordulhat, hogy el kell utaznia és nem tudja magával vinni házi kedvencét, rokonai, barátai pedig nem tudják vállalni az állat gondozását, ilyenkor jelent megoldást a kutyapanzió.