Menü

Iskolai bullying – milyen jelek utalnak rá?

Mit jelent a bullying kifejezés? A megfélemlítés (angol szóval bullying) többek között terrorizálást, zsarnokoskodást, erőszakoskodást, kegyetlenkedést, megalázást, kiközösítést és zaklatást jelent. Olyan ismétlődő viselkedés, amellyel egy csoport vagy egy személy egy másik csoport vagy személy feletti hatalmát igyekszik kialakítani – írja a wikipedia.

A megfélemlítés a bántalmazás három típusát említhetjük: érzelmi, szóbeli és fizikai bántást, így a megfélemlítést többféleképpen lehet értelmezni. A zaklatás bármely olyan helyzetben előfordulhat, ahol az emberek kapcsolatba kerülnek egymással: akár iskolai, családi, munkahelyi formában.

Sajnos mostanság egyre gyakrabban fordul elő az iskolai zaklatás. Szülőként és pedagógusként ezt a témát próbáltam körbejárni, melyből a legfontosabb, hogy észrevegyük a jelenséget, felismerjük az erre utaló tüneteket, ugyanis nemcsak a levertség és szomorúság hívhatja fel a figyelmet az iskolai bullyingra.

Az iskolai zaklatás vagy bullying semmilyen formája nem elfogadható. A technikai fejlődésnek köszönhetően ma már nem csak tanítási időben kerülhet sor iskolai piszkálódásra, hanem akár 0-24-ben tudják zaklatni a gyerekek egymást az online felületeken. Szülőként pedig olvasni kell a jelekből, mert nem biztos, hogy a gyerek elmondja otthon, hogy gond van a suliban.

A jelenség éppúgy előfordul alapítványi, egyházi, mint állami fenntartású iskolákban és nem találtak összefüggést a családszerkezet és a bullying között sem.

A zaklatást elszenvedő személy általában nem tehet arról, hogy őt szemelik ki az elkövetők és gyakran nem mer szólni az őt ért támadásokról, vagy szégyelli a helyzetet, ezért nem beszél róla, nem kér segítséget.

A tünetek felismerésénél nem elég a „mi volt ma a suliban?” általános kérdés, szükség van az internethasználat szabályainak tisztázására. Ez segíthet abban, hogy a gyerek elkerülje az iskolai bullyingot, vagy könnyebben megoldjon egy esetleg kialakult nehéz szituációt.

Melyek az iskolai bullying jelei?

Egyik legfigyelemfelhívóbb viselkedés, hogy zárkózottá válik a gyerek. A lelki problémák gyakran fizikai formában öltenek testet, így, ha a gyerek sokszor panaszkodik hasfájásra, fejfájásra, érdemes ennek okán is elgondolkodni. Az iskolai zaklatás miatti stressz, szorongás is kiválthatja a tüneteket.

Feltűnő lehet, ha a gyerek mindig éhesen jön haza az iskolából, pedig visz ennivalót, lehet, hogy az ételt oda kell adnia valakinek.

Az iskolai bántalmazást jellemzik az erőszakos megnyilvánulások. Ha a gyereket bullying éri, jelentkezhetnek nála pl. kis testvérrel szembeni erőszakos megnyilvánulások.

Ha azt tapasztaljuk, hogy gyermekünk ruhája, személyes tárgyai többször megrongálódnak, kerüli a társas helyzeteket, romlik az iskolai teljesítménye, gyakrabban fáj a feje, gyomorpanaszai vannak, alvászavarok jelentkeznek, rémálmok gyötrik, alacsony az önbecsülése, akkor ezek zaklatásra utalhatnak.

A zaklatás megakadályozása érdekében fontos tisztában lenni a bullying jellemzőivel, és felismerni a fiatal közösségekben romboló hatásként működő jelenséget. A Magyar Lelki Elsősegély (LESZ) segélyszámai: 116-123, +36 80 810-600 a nap 24 órájában minden hálózatról ingyenesen hívhatók.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.