Menü

Tudatos tartalomfogyasztás: mire figyeljen a szülő?

Az emberek ma már szinte életkortól függetlenül használják az okostelefonokat és a közösségi oldalakat, amelyek akár ártalmasak is lehetnek, legfőképpen fiatalokra, gyerekekre.

Hogyan lehetünk mi magunk is tudatos fogyasztók és mire figyeljünk szülőként? Újabb fontos téma a hajraegeszseg.hu oldalain.

Az internet világnapja 2002 óta minden évben ugyan azon a napon, május 18-án van. Hivatalos szervezet – például az ENSZ, vagy más – egyelőre nem nyilvánította világnappá ezt a napot, de szerte a Földön szinte mindenhol megemlékeznek róla.

A magyarok mobilhasználati szokásait vizsgáló kutatás szerint a fiatalok életében elengedhetetlen szerepet tölt be az okostelefonjuk. A legtöbb tinédzser akár félóránként vagy annál gyakrabban ránéz a készülékére, és szinte sosem kapcsolja ki azt. Az UNICEF szerint minden harmadik magyar fiatalt ért már bántalmazás a különböző online platformokon.

A gyerekek között már egészen kicsi korban találunk olyat, aki profin kezeli az okostelefonokat, kis ujjacskáikkal mindössze pár évesen képesek már feloldani a telefon kódját és kalandozni az interneten.

Ebben a modern korban, amiben élünk, fontos (lenne), hogy a szülők az általános viselkedés mellett az online szabályokat is megismertessék a gyermekeikkel már fiatal korban.

A technika fejlődése nem csak könnyebbséget hozott azzal, hogy általa már sok mindent elintézhetünk otthonról kényelmesen, hanem egészen másfajta nehézségekkel is szembesített bennünket, például az online tér veszélyeire.

Míg egy iskolai zaklatástól fizikailag el lehet távolodni például hétvégén, vagy szünidőben, addig az online térben a nap bármelyik órájában lehet a gyermek zaklatásnak kitéve. Az online zaklatásnak számos formája van, ezek közül egyik a szexuális zaklatás, mely az egyik legkárosabb és legveszélyesebb elkövetési mód. Ez szexuális tartalmú képek és üzenetek terjesztését jelenti. Ezekkel a tartalmakkal vissza lehet élni és visszavonhatatlan károkat okozni az elsődleges feladónak.

Kommentek… Az online harc egyik legnagyobb felülete a kommentszekciók, ahol szintén lehet bántani a másikat, vagy legalábbis rossz érzést kelteni a másik félben.

Adatlopás, trükközés… ekkor személyes információkat, banki adatokat próbálnak meg kicsalni az elkövetők, amit később felhasználhat az illető ellen.

Előfordulhat személyiséglopás is. Ilyenkor az elkövető a másik személy profiljával jelenik meg az online térben, hírnevének rontására alkalmas üzeneteket küld az áldozata ismerőseinek, barátainak, ezzel megvezetve mindenkit.

Mit tehetünk az online tér veszélyei ellen szülőként?

A megelőzés elsődleges. Figyelnünk kell a gyermekünk szélsőséges hangulatingadozásaira, az antiszociális viselkedésre, elzárkózásra vagy a hirtelen előtörő agresszív megnyilvánulásokra.

Amint ilyenre leszünk figyelmesek, nyissunk a fiatal felé akár szülőként, akár tanárként.

Tanárként és szülőként is azt vallom: beszélgetni kell a gyerekekkel, és meg kell tanulnunk és tanítanunk az online világ, az internet megfelelő használatát. Minden gyereknek fontos a biztonságos internethasználatról tanulni– legyen áldozat, esetleges elkövető vagy szemtanú.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Kutyák hatása a gyerekekre

Szakemberek szinte testvéri kötelékhez hasonlítják a kutya és a gyermek barátságát, ugyanis minden gyermekek számára hatalmas előny, ha kutyával nőhet fel. Ez csökkenti a szorongásukat, a stresszszintjüket, és támogatja a szocializációjukat.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Túlsúlyos gyerekek

Gyakran olvasni szomorú statisztikákról, mely szerint az elhízás mértéke Magyarországon a felnőtt lakosság körében 30 százalék, a túlsúlyosak aránya pedig ennél is több. S ami még döbbenetesebb, hogy gyermekkorban az esetek kevés százalékában áll csak valamilyen betegség az elhízás hátterében, sokkal inkább az életmód az, ami ezért az aggasztó állapotért felelős.