Menü

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Ha korábban kevesebbet is aggódtunk ezen, a koronavírus óta valószínűleg minden szülőnek van a táskájában kézfertőtlenítő gél, és gyakrabban fordul meg a fejében, hogy mégis mennyi kórokozóval találkozhat a gyerek egy szimpla délutáni játszóterezés, csúszdázás, udvari kint lét alkalmával.

Ha egy kisgyerek mondjuk harmincszor felmászik a mászókára, illetve ennyiszer lecsúszik a csúszdán, homokozik is közben, mindent megtapogat, hintához nyúl, mászókára mászik, akkor bizony jó sokféle baktérium kerül a kezére.

Érdekesség, hogy ma már léteznek szórakoztató módok is a gyerekek megtanítására a baktériumokról. Láttam egy kezdeményezést, ahol csillámpor segítségével ábrázolták számukra a baktériumokat. Minden gyerek kap egy különböző színű csillámot, amivel bevonja a kezét, majd kezet ráznak. Látni fogják, ahogy a csillám átkerül. (illetve, hogy szappannal lemosható)

Liszt a szivacsra! Vegyünk egy liszttel vagy kukoricakeményítővel meghintett szivacsot, és a gyerekeket ültessük körbe, majd kérjük meg őket, hogy adják egymásnak tovább a szivacsot, hogy lássuk, milyen könnyen átadhatók a baktériumok (azaz a liszt) anélkül, hogy tudnánk róla.

A csillámpor helyett ujjfesték is használható, melynél jól látható, hogy kézfogással tovább vihető.

Népszerűen az ultraibolyan fényben látszódó gélek, mellyel, ha bekenjük a kezüket és ultraibolya fényben megnézzük, akkor láthatóak az összes helyek, amit ilyen kézzel megfogtunk, érintettünk.

Fontos beszélni arról is, hogy a túlzásba vitt fertőtlenítés is ártalmas lehet! Előfordul, hogy a szülők túl messzire mennek el a tisztaság kérdésében. A gyerekeknek szükségük van mikrobákra az immunitás kialakulásához – állítják a tudósok.

A tudomány legújabb eredményei szerint, ha kézfertőtlenítőkkel, antibakteriális szappanokkal távolítjuk el a kezünkről a mikrobákat, és emellett meglehetősen szabadon használunk antibiotikumokat, súlyos negatív hatást gyakorolhatunk a gyerekek immunrendszerére.

Kanadai mikrobiológus kifejtették, hogy gyerekeinket manapság tisztább, hiperhigiénikus környezetben neveljük, mint valaha. Azzal, hogy túlzásba essünk, hozzájárulunk egy sor krónikus betegség kialakulásához, az allergiától az elhízásig. Amikor megszületünk, nincsenek mikrobák a szervezetünkben, az immunrendszerünk pedig még fejletlen, de amint a mikrobák bekerülnek a képbe, beindítják az immunrendszer megfelelő működését. Ezek nélkül nem lennénk képesek hatékonyan küzdeni a fertőzések ellen.

Az immunrendszer fejlődéséhez nélkülözhetetlen a kórokozókkal való találkozás, de nagyon fontos a játszótér után kézmosással vagy kézfertőtlenítéssel eltávolítani a kórokozókat. Nem szükséges minden csúszdázás, hintázás, homokozás után fertőtleníteni a gyerek kezét, de ha a játszótéri tartózkodás alatt leülünk esetleg a padra enni egy kicsit, akkor már fontos, hazaérve pedig természetes, hogy első dolog a kézmosás.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?

Közösségi kertek

Szívesen kertészkednél te is, de társasházban élsz? A közösségi kertek többek között erre a problémára kínálnak megoldást azok számára, akik a városban is szeretnének egy kis időt a kertészkedés szépségeivel tölteni.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.