Menü

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

„Reggelire azt ehetünk, amit és amennyit akarunk, hiszen a mondás is úgy tartja: reggelizz, mint egy király.” „Ha reggelizem, egész nap éhes leszek”. „Reggelire nekem elég egy kávé és indulhat a nap.” „A diétám szerint délig csak gyümölcsöt eszem.”

A reggeli étkezéssel kapcsolatban nagyon sok tévhit él a köztudatban.

Fontos tudni, hogy a reggelinél is vannak olyan szabályok, amelyeket érdemes betartani, ha azt akarjuk, hogy jobban induljon a napunk és lendületben lehessünk a nap folyamán.

„Reggelizz, mint egy király.”

Ebben a közmondásban van némi igazság, de valójában nem a reggeli a napunk főétkezése, ekkor inkább a minőségen van a hangsúly. Jó választás reggelire a gabonaféle, a teljes kiőrlésű pékáru, egy kis fehérje, tejtermék, esetleg olajos magvak és természetesen folyadék.

A főétkezés azonban nem ez és nem igaz az a felfogás, hogy ilyenkor mindent lehet és mértéktelenül.

„Ha reggelizem, egész nap éhes vagyok”.

Sajnos a fogyás miatt sokan már reggel koplalni kezdenek, mert úgy tartják, ha esznek, egész nap éhesek lesznek, pedig pont ennek az ellenkezője az igaz, enni kell ahhoz, megtartsuk egészséges testsúlyunkat. Ha szervezetünk éhezik, koplal, akkor a falásrohamok szinte borítékolhatók. Ha a reggeli miatt egész nap éhesek vagyunk, akkor módosítsunk a reggelinek szánt ételeken.

„Reggelire elég egy kávé.”

Egy kávé nem összetett és tápláló napindító fogás, nem komplett reggeli, éhgyomorra pedig pláne nem javasolt. Ez a szokás még az éhségérzetet is fokozhatja. Bár a koffeinnek élénkítő hatása van a fizikai és szellemi állapotunkra, de önmagában nem biztosít elegendő táplálékot és energiát.

A reggeli energiabevitel hiányából adódóan kisebb lesz a teljesítőképességünk, nem tudunk megfelelően koncentrálni, esetleg émelygés is kerülgethet minket. Tehát ha kora reggel nem is vagyunk még éhesek, akkor is ajánlott pár falatot enni, hogy jól induljon a nap.

Kutatások bizonyítják, hogy ha fogyókúra idején kihagyjuk a reggeli étkezést, akkor korábban fogunk ebédelni, és az intenzívebb éhségérzet miatt nagyobb mennyiségű ételt fogyasztunk el,

„Délig csak gyümölcs.”

Miért is? Mire alapozott elv ez?

Ha azt gondoljuk, egészséges, ha délig kizárólag gyümölcsöt fogyasztunk, akkor tévúton járunk. Az egészséges táplálkozás irányelvei alapján egy nap 5-6 alkalommal kellene étkeznünk és változatosan, azaz tartalmaznia kell állati eredetű fehérjeforrást illetve teljes kiőrlésű gabonafélét és lehetőség szerint friss, idényzöldségeket, gyümölcsöt.

A reggeli étkezést sajnos rendszeresen elhanyagoljuk. Általában egy újabb nap kezdetekor, munka vagy iskolakezdés előtt arra van a legkevesebb időnk, hogy nyugodtan elkészítsük egészséges reggelinket, és asztalhoz ülve, komótosan elfogyasszuk azt, pedig reggelizni mindenki számára ajánlott, és kellene is. Remélem néhány tévhitet eloszlattunk a reggelizés körül.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Hideg gyógyteák meleg napokra

Nyáron is érdemes gyógyteákat fogyasztani, hiszen jótékony hatással van az immunrendszerünkre. Hogyha a kánikulában nem szeretnénk forró italt inni, kiváló megoldás lehet egy hidegen fogyasztható gyógytea elkészítése. Ezzel kapcsolatban olvashatsz elkészítési tippeket és teafajtákat ebben a cikkben!

Az érrendszer megerősítése érdekében szedj Q10-et

A Q10 koenzim, közismert nevén CoQ10, egy létfontosságú antioxidáns, amelyet a szervezet természetes módon elő tudja állítani. A bőrápolásban döntő szerepet játszik a fiatalos megjelenésű bőr fenntartásában.

Ételek, amiket jobb kerülni migrénnel küzdőknek

Rengeteg ember küzd a fejfájás valamilyen formájával, megkeserítve mindennapjaikat, ezért van, amire érdemes odafigyelni, ha nem akarunk erősebb fájdalmakat átélni, ilyen az étkezésünk is.

Túlsúlyos gyerekek

Gyakran olvasni szomorú statisztikákról, mely szerint az elhízás mértéke Magyarországon a felnőtt lakosság körében 30 százalék, a túlsúlyosak aránya pedig ennél is több. S ami még döbbenetesebb, hogy gyermekkorban az esetek kevés százalékában áll csak valamilyen betegség az elhízás hátterében, sokkal inkább az életmód az, ami ezért az aggasztó állapotért felelős.