Menü

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

„Reggelire azt ehetünk, amit és amennyit akarunk, hiszen a mondás is úgy tartja: reggelizz, mint egy király.” „Ha reggelizem, egész nap éhes leszek”. „Reggelire nekem elég egy kávé és indulhat a nap.” „A diétám szerint délig csak gyümölcsöt eszem.”

A reggeli étkezéssel kapcsolatban nagyon sok tévhit él a köztudatban.

Fontos tudni, hogy a reggelinél is vannak olyan szabályok, amelyeket érdemes betartani, ha azt akarjuk, hogy jobban induljon a napunk és lendületben lehessünk a nap folyamán.

„Reggelizz, mint egy király.”

Ebben a közmondásban van némi igazság, de valójában nem a reggeli a napunk főétkezése, ekkor inkább a minőségen van a hangsúly. Jó választás reggelire a gabonaféle, a teljes kiőrlésű pékáru, egy kis fehérje, tejtermék, esetleg olajos magvak és természetesen folyadék.

A főétkezés azonban nem ez és nem igaz az a felfogás, hogy ilyenkor mindent lehet és mértéktelenül.

„Ha reggelizem, egész nap éhes vagyok”.

Sajnos a fogyás miatt sokan már reggel koplalni kezdenek, mert úgy tartják, ha esznek, egész nap éhesek lesznek, pedig pont ennek az ellenkezője az igaz, enni kell ahhoz, megtartsuk egészséges testsúlyunkat. Ha szervezetünk éhezik, koplal, akkor a falásrohamok szinte borítékolhatók. Ha a reggeli miatt egész nap éhesek vagyunk, akkor módosítsunk a reggelinek szánt ételeken.

„Reggelire elég egy kávé.”

Egy kávé nem összetett és tápláló napindító fogás, nem komplett reggeli, éhgyomorra pedig pláne nem javasolt. Ez a szokás még az éhségérzetet is fokozhatja. Bár a koffeinnek élénkítő hatása van a fizikai és szellemi állapotunkra, de önmagában nem biztosít elegendő táplálékot és energiát.

A reggeli energiabevitel hiányából adódóan kisebb lesz a teljesítőképességünk, nem tudunk megfelelően koncentrálni, esetleg émelygés is kerülgethet minket. Tehát ha kora reggel nem is vagyunk még éhesek, akkor is ajánlott pár falatot enni, hogy jól induljon a nap.

Kutatások bizonyítják, hogy ha fogyókúra idején kihagyjuk a reggeli étkezést, akkor korábban fogunk ebédelni, és az intenzívebb éhségérzet miatt nagyobb mennyiségű ételt fogyasztunk el,

„Délig csak gyümölcs.”

Miért is? Mire alapozott elv ez?

Ha azt gondoljuk, egészséges, ha délig kizárólag gyümölcsöt fogyasztunk, akkor tévúton járunk. Az egészséges táplálkozás irányelvei alapján egy nap 5-6 alkalommal kellene étkeznünk és változatosan, azaz tartalmaznia kell állati eredetű fehérjeforrást illetve teljes kiőrlésű gabonafélét és lehetőség szerint friss, idényzöldségeket, gyümölcsöt.

A reggeli étkezést sajnos rendszeresen elhanyagoljuk. Általában egy újabb nap kezdetekor, munka vagy iskolakezdés előtt arra van a legkevesebb időnk, hogy nyugodtan elkészítsük egészséges reggelinket, és asztalhoz ülve, komótosan elfogyasszuk azt, pedig reggelizni mindenki számára ajánlott, és kellene is. Remélem néhány tévhitet eloszlattunk a reggelizés körül.

A maracuja pozitív hatásai

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?