Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek
- Dátum: 2024.05.13., 21:10
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- diéta, energiabevitel, fehérje, főétkezés, gabonaféle, gyümölcs, kávé, koncentráció., olajos magvak, reggeli, tejtermék, teljes kiőrlésű pékáru, teljesítőképesség, tények, természetesen folyadék, tévhitek, trend
Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.
„Reggelire azt ehetünk, amit és amennyit akarunk, hiszen a mondás is úgy tartja: reggelizz, mint egy király.” „Ha reggelizem, egész nap éhes leszek”. „Reggelire nekem elég egy kávé és indulhat a nap.” „A diétám szerint délig csak gyümölcsöt eszem.”
A reggeli étkezéssel kapcsolatban nagyon sok tévhit él a köztudatban.
Fontos tudni, hogy a reggelinél is vannak olyan szabályok, amelyeket érdemes betartani, ha azt akarjuk, hogy jobban induljon a napunk és lendületben lehessünk a nap folyamán.
„Reggelizz, mint egy király.”
Ebben a közmondásban van némi igazság, de valójában nem a reggeli a napunk főétkezése, ekkor inkább a minőségen van a hangsúly. Jó választás reggelire a gabonaféle, a teljes kiőrlésű pékáru, egy kis fehérje, tejtermék, esetleg olajos magvak és természetesen folyadék.
A főétkezés azonban nem ez és nem igaz az a felfogás, hogy ilyenkor mindent lehet és mértéktelenül.
„Ha reggelizem, egész nap éhes vagyok”.
Sajnos a fogyás miatt sokan már reggel koplalni kezdenek, mert úgy tartják, ha esznek, egész nap éhesek lesznek, pedig pont ennek az ellenkezője az igaz, enni kell ahhoz, megtartsuk egészséges testsúlyunkat. Ha szervezetünk éhezik, koplal, akkor a falásrohamok szinte borítékolhatók. Ha a reggeli miatt egész nap éhesek vagyunk, akkor módosítsunk a reggelinek szánt ételeken.
„Reggelire elég egy kávé.”
Egy kávé nem összetett és tápláló napindító fogás, nem komplett reggeli, éhgyomorra pedig pláne nem javasolt. Ez a szokás még az éhségérzetet is fokozhatja. Bár a koffeinnek élénkítő hatása van a fizikai és szellemi állapotunkra, de önmagában nem biztosít elegendő táplálékot és energiát.
A reggeli energiabevitel hiányából adódóan kisebb lesz a teljesítőképességünk, nem tudunk megfelelően koncentrálni, esetleg émelygés is kerülgethet minket. Tehát ha kora reggel nem is vagyunk még éhesek, akkor is ajánlott pár falatot enni, hogy jól induljon a nap.
Kutatások bizonyítják, hogy ha fogyókúra idején kihagyjuk a reggeli étkezést, akkor korábban fogunk ebédelni, és az intenzívebb éhségérzet miatt nagyobb mennyiségű ételt fogyasztunk el,
„Délig csak gyümölcs.”
Miért is? Mire alapozott elv ez?
Ha azt gondoljuk, egészséges, ha délig kizárólag gyümölcsöt fogyasztunk, akkor tévúton járunk. Az egészséges táplálkozás irányelvei alapján egy nap 5-6 alkalommal kellene étkeznünk és változatosan, azaz tartalmaznia kell állati eredetű fehérjeforrást illetve teljes kiőrlésű gabonafélét és lehetőség szerint friss, idényzöldségeket, gyümölcsöt.
A reggeli étkezést sajnos rendszeresen elhanyagoljuk. Általában egy újabb nap kezdetekor, munka vagy iskolakezdés előtt arra van a legkevesebb időnk, hogy nyugodtan elkészítsük egészséges reggelinket, és asztalhoz ülve, komótosan elfogyasszuk azt, pedig reggelizni mindenki számára ajánlott, és kellene is. Remélem néhány tévhitet eloszlattunk a reggelizés körül.
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.