Miért kell figyelni a PH-ra?
- Dátum: 2024.04.21., 19:25
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- betegség, egészség, energia, izom, kötőszövet, lúg, PH, sav, szívizom, vizelet
A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!
A sav ereje a vizes oldatba jutó ionok mennyiségétől függ, például a vizelet vagy a nyál pH-értéke is az adott anyagok savas vagy bázikus (lúgos) reakcióinak mértékétől. A hidrogénionoknak megvan az a tulajdonsága, hogy képesek megváltoztatni azokat a kémiai összetevőket, amelyekkel kapcsolatba kerülnek.
A savak agresszív hatását a legtöbben ismerik, elég csak a háztartásban előforduló, mindennapos dolgokra gondolni, például arra, hogy az ecet hogyan távolítja el a vízkövet a csempéről vagy a fürdőkádról, de ha túlzásba visszük, a mészkővel együtt a zománc is eltűnhet.
Mivel az emberi test hetven százalékát víz alkotja, az anyagcsere folyamatok is vizes közegben mennek végbe. Minden egyes szervünknek saját, ideális pH-értéke van, így például a véré nem ugyanaz a vastagbélben, mint a vékonybélben. Az értékek:
Hasnyálmirigy (pH=8), a lúgos tartományban van, ami arra szolgál, hogy a gyomorból kikerült savas ételeket a patkóbélben (doudenum) semlegesítse, így a tápanyagok a vékonybélben felszívódjanak.
Bélrendszer (8), a zavaró anyagoktól hasmenés útján szabadul meg.
Vér (7,35 - 7,45).
Máj és epehólyag (7,1).
Nyál (7 - 7,1) enyhén lúgos vagy semleges, a savas pH-jú ételek idővel súlyosan károsítják a fogakat, ezért kell semlegesíteni.
Kötőszövet (7,08 - 7,29), kicsit savasabb, mint a vér.
Izmok és szervek (6,9). Ez azért van, mert testünk energiagyára folyamatosan működik, a feldolgozás és égetés során a tápanyagokból savak (szénsav) keletkeznek. Ha a legfontosabb izmok, pl. a szívizom pH-ja 6,2 alá csökken, a szív megáll.
Vizelet (4,8), határozottan savas, ami érthető, hiszen távozik a szervezetből gyomornedv (1,2 - 3), a test legsavasabb része. A gyomorban lévő sósav az emésztést végzi, lebontja a szilárd ételeket, megöli a kórokozókat.
Naptej kisokos

A naptej nem csupán a strandon hasznos – egész évben érdemes odafigyelni a fényvédelemre. Tudod, mit jelent az SPF, hogyan kell helyesen alkalmazni a naptejet, és milyen típust válassz a bőrtípusodhoz? Ebben a cikkben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk, hogy biztonságosan élvezhesd a napsütést.
Miért érint egyre több fiatalt a frontérzékenység?

A klímaváltozás hatásai egyre több területen érezhetők, és az időjárási frontokhoz kapcsolódó panaszok – amelyek korábban főként az idősebb generációkat érintették – egyre gyakrabban jelennek meg már fiatalabb korban is. Melyek ezek a tényezők, és milyen panaszokat okozhatnak?
Fogászati kisokos

Fontos tisztáznunk, hogy a fog ápolásának a célja, hogy megvédjük fogainkat a különböző betegségektől, emellett szép és ápolt fogaink legyenek. Amit otthon tehetünk ennek érdekében az a megfelelően végzett, rendszeres fogmosás, szájvízhasználat, fogorvosi kontrollvizsgálat.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Az ülés új dohányzás? Az ülőmunka rejtett veszélyei és a megoldások

A modern életmód – amelyet laptopok, e-mailek és véget nem érő Zoom-hívások, értekezletek bűvöletében élünk lassan, de biztosan átalakítja testünket és ezáltal az egészségünket is. Nem épp a legjobb irányba.