Menü

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!

A sav-bázis egyensúly rendkívül fontos szerepet tölt be az egészségünk szempontjából. A való életben úgy a legjobb, ha a lúgos anyagok kissé túlsúlyban vannak, de ez egy nagyon érzékeny egyensúly, bármikor felborítható, bármelyik oldalra elbillenthető. Alapvetően tudni kell, hogy az anyagcsere folyamatok közben savak képződnek, ami egy teljesen természetes dolog. Például a fehérjék feldolgozása közben kén- és foszforsav keletkezik, ami elkerülhetetlen, hiszen így működünk, de nem mindegy, hogy ez mennyire van hatással a már említett egyensúlyra, ezt pedig a választott életmódunk erőteljesen befolyásolja.

A lényeg, hogy amikor túl sok sav termelődik a szervezetben és kimerülnek bázistartalékok, akkor például lassul a vérkeringés, a szervek sem működnek 100 %-on, és az ellenálló képességünk is csökken. Innen egyenes út vezet a betegségekhez. Az „elsavasodás” tünetei közé tartozik a levertség, stressztűrő-képesség csökkenése, fáradtság, gyakori fejfájás, falási rohamok vagy éppen étvágytalanság. Persze ezek lehetnek egyes betegségek tünetei is, de érdemes gondolni a savasodásra is. Erről egy egyszerű vérvétellel megbizonyosodhatunk, hiszen ha a vér pH-értéke 7,35 alá megy, akkor bizony ez az egyensúly felborult. Nyugalom, tehetünk ez ellen, csak kicsit oda kell figyelnünk pár dologra.

Amikor arról beszélünk, hogy segítünk a szervezetünknek lúgosodni, akkor első körben az életmódunkon kell elgondolkodnunk. Első körben oda kell figyelnünk az étkezésünkre, olyan ételeket kell fogyasztanunk, amik magnéziumban, kalciumban és vasban gazdagok, ezek például a zöldségek és gyümölcsök. Ilyen a hagyma, a retek, a tökfélék, uborka, cékla, a zöld banán, a kókusz, az alma, a dinnye és meglepő módon a citrom is. Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, használjunk olívaolajt, kerüljük az alkoholt, a dohányzást és a cukros, szénsavas üdítőket. Igyunk a lehető legtöbb szénsavmentes vizet vagy válasszunk a zöldteák közül.

Próbáljunk pihentetően és eleget aludni és iktassunk be a napi teendők közé rendszeres testmozgást. Ami pedig elengedhetetlen, hogy ha stresszes életet élünk –na, de ki nem?!- akkor keressük meg azt a módszert, amivel ezt elkerülhetjük vagy levezethetjük. Lehet ez egy jóga, futás, tandemugrás, mindegy, csak leljük benne örömünket. Figyeljünk arra oda, hogy ne essünk át a ló túloldalára, mert annak is megvannak a maga káros következményei.

A szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartása nagyon fontos, hogy jól működjünk és elkerüljük az ez által beköszöntő betegségeket. Mozogjunk, étkezzünk egészségesen, igyunk sok vizet és próbáljunk egyensúlyt tartani a napjainkban az aktív időszakkal és az alvással is.

Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld

Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Skarlát, a vörös gyermekbetegség

Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Miért fordul egyre több sportoló a jógához?

A modern sport világában egyre több profi és amatőr sportoló fedezi fel a jóga sokoldalú előnyeit. Bár korábban gyakran csak kiegészítő mozgásformaként tekintettek rá, mára bizonyított, hogy a jóga olyan fizikai és mentális támogatást nyújt, amely közvetlenül hozzájárul a teljesítmény növeléséhez, a regeneráció gyorsításához és a sérülések megelőzéséhez.