Menü

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!

A sav-bázis egyensúly rendkívül fontos szerepet tölt be az egészségünk szempontjából. A való életben úgy a legjobb, ha a lúgos anyagok kissé túlsúlyban vannak, de ez egy nagyon érzékeny egyensúly, bármikor felborítható, bármelyik oldalra elbillenthető. Alapvetően tudni kell, hogy az anyagcsere folyamatok közben savak képződnek, ami egy teljesen természetes dolog. Például a fehérjék feldolgozása közben kén- és foszforsav keletkezik, ami elkerülhetetlen, hiszen így működünk, de nem mindegy, hogy ez mennyire van hatással a már említett egyensúlyra, ezt pedig a választott életmódunk erőteljesen befolyásolja.

A lényeg, hogy amikor túl sok sav termelődik a szervezetben és kimerülnek bázistartalékok, akkor például lassul a vérkeringés, a szervek sem működnek 100 %-on, és az ellenálló képességünk is csökken. Innen egyenes út vezet a betegségekhez. Az „elsavasodás” tünetei közé tartozik a levertség, stressztűrő-képesség csökkenése, fáradtság, gyakori fejfájás, falási rohamok vagy éppen étvágytalanság. Persze ezek lehetnek egyes betegségek tünetei is, de érdemes gondolni a savasodásra is. Erről egy egyszerű vérvétellel megbizonyosodhatunk, hiszen ha a vér pH-értéke 7,35 alá megy, akkor bizony ez az egyensúly felborult. Nyugalom, tehetünk ez ellen, csak kicsit oda kell figyelnünk pár dologra.

Amikor arról beszélünk, hogy segítünk a szervezetünknek lúgosodni, akkor első körben az életmódunkon kell elgondolkodnunk. Első körben oda kell figyelnünk az étkezésünkre, olyan ételeket kell fogyasztanunk, amik magnéziumban, kalciumban és vasban gazdagok, ezek például a zöldségek és gyümölcsök. Ilyen a hagyma, a retek, a tökfélék, uborka, cékla, a zöld banán, a kókusz, az alma, a dinnye és meglepő módon a citrom is. Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, használjunk olívaolajt, kerüljük az alkoholt, a dohányzást és a cukros, szénsavas üdítőket. Igyunk a lehető legtöbb szénsavmentes vizet vagy válasszunk a zöldteák közül.

Próbáljunk pihentetően és eleget aludni és iktassunk be a napi teendők közé rendszeres testmozgást. Ami pedig elengedhetetlen, hogy ha stresszes életet élünk –na, de ki nem?!- akkor keressük meg azt a módszert, amivel ezt elkerülhetjük vagy levezethetjük. Lehet ez egy jóga, futás, tandemugrás, mindegy, csak leljük benne örömünket. Figyeljünk arra oda, hogy ne essünk át a ló túloldalára, mert annak is megvannak a maga káros következményei.

A szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartása nagyon fontos, hogy jól működjünk és elkerüljük az ez által beköszöntő betegségeket. Mozogjunk, étkezzünk egészségesen, igyunk sok vizet és próbáljunk egyensúlyt tartani a napjainkban az aktív időszakkal és az alvással is.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Forróság, fény és fáradtság – Hogyan küzdjünk meg a nyári álmatlansággal?

Sokaknak ismerős lehet az az érzés, amikor fekszünk az ágyban, nézzük a plafont, a percek egyre csak telnek, és nem tudunk elaludni. A frusztráció nő, az óra ketyeg, és másnap fontos feladatok várnak ránk. A tartós meleg, a világos hajnalok és a felborult napirend miatt egyre többen küzdünk alvási nehézségekkel. A probléma nem egyéni panasz, hanem széles körű jelenség, amely mögött biológiai, környezeti és életmódbeli tényezők is állnak.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.

Hipermnézia – amikor nincs olyan, hogy elfelejted

Talán már mindenki járt úgy, hogy elfelejtett valamit, mert esetleg sok más dolga volt. A hipermnéziások nem tudnak felejteni még akkor sem, ha szeretnének.

Villámlás és mennydörgés – tudod, mit kell tenned?

Mindenki találkozott már olyan viharral, ami hangos dörgéssel és villámlással járt, de vajon mindenki tudja e, hogy ilyenkor mit kell tenni?