Menü

A fekete retek gyógyhatása, felhasználása

A fekete retek télen is könnyen beszerezhető zöldség! Javasolják megfázás, influenza, de emésztési problémák esetén is. Tudj meg mindent a fekete retekről!

A fekete retek gazdag C-, B1- és B2-vitaminban, valamint kiemelkedő kalcium, vas, kálium, magnézium foszfor tartalma. Illóolajok, enzimek, flavonoidok és a keresztesvirágúakra jellemző kémiai anyagok, a glükozinolátok is megtalálhatóak benne.

A fekete reteknek erős pozitív hatása van a májra, aktiválja és regenerálja a májsejteket. Serkenti az epetermelést, máj tonikként működik, ezért segít méregteleníteni és megtisztítani a májat. Oldja az epehólyagban kialakuló koleszterinkövet (ami a leggyakoribb epekőtípus), csökkenti az epehólyag gyulladást és megtisztítja a vért.

Mint természetes növényi vízhajtó, a fekete retek segíti a szervezet méregtelenítését, támogatja a húgyúti rendszer egészséges működését.

A fekete retek stimulálja a gyomornedvek elválasztását, ami fontos a megfelelő emésztéshez, a jó anyagcseréhez és a szervezet minél hatékonyabb méregtelenítéséhez. Antibakteriális hatású, segít a kórokozókat elpusztítani az emésztőrendszerben és tradicionálisan használták emésztési zavarok, puffadás, bélgázok és savas reflux ellen.

A fekete retek rendkívül tápláló, mivel sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Fogyasztása különösen hasznos az őszi és téli hónapokban, a fertőzések és szabad gyökök elleni harcban. Vírusellenes hatása is van, ami segíthet az influenza leküzdésében.

A fekete retekben található raphanin nevű vegyület segít egyensúlyban tartani a pajzsmirigy-hormonokat és úgy tartják, hogy segíthet pajzsmirigy-túlműködés és Graves-Basedow-kór esetén. Minden keresztesvirágú növény gyengéden és természetesen elnyomja a pajzsmirigy-hormon termelést, de a retek a legjobb ebben: Oroszországban a fekete retket régóta használják pajzsmirigy problémák és egyensúlyzavarok kezelésére.

A fekete retek magas rosttartalmú, enyhe hashajtó és tonizáló hatással bír a belekre, hasznos lehet székrekedés esetén.

A fekete retket évszázadok óta használják köhögés, torokfájás, influenza, megfázásos betegségek és légúti betegségek gyógyítására.

Vásárlása, tárolása

Vásárláskor érdemes a retek frissességére odafigyelni: a friss, egészséges retek mindig kemény tapintású. A fekete retek gumója (vagyis az a rész, amit megeszünk) sötét fekete színű, héja pedig nagyon vastag. Az ideális, ha a héj hibátlan, semmilyen karcolás, ütődés nyomát nem látjuk. Ha felrepedt, elszíneződött vagy puha barnás folt található rajta, akkor ne vegyük meg, mert az ilyen retek hamar romlásnak indulhat.

A fekete retek nagyon sokáig eltartható. Ha a szárától nem fosztjuk meg, a lakásban hűtés nélkül 3-4 napig is kibírja, de hűvös helyen, a pincében vagy a hűtőben, akár hónapokig, tavasz elejéig is kibírhatja.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.