Menü

A fekete retek gyógyhatása, felhasználása

A fekete retek télen is könnyen beszerezhető zöldség! Javasolják megfázás, influenza, de emésztési problémák esetén is. Tudj meg mindent a fekete retekről!

A fekete retek gazdag C-, B1- és B2-vitaminban, valamint kiemelkedő kalcium, vas, kálium, magnézium foszfor tartalma. Illóolajok, enzimek, flavonoidok és a keresztesvirágúakra jellemző kémiai anyagok, a glükozinolátok is megtalálhatóak benne.

A fekete reteknek erős pozitív hatása van a májra, aktiválja és regenerálja a májsejteket. Serkenti az epetermelést, máj tonikként működik, ezért segít méregteleníteni és megtisztítani a májat. Oldja az epehólyagban kialakuló koleszterinkövet (ami a leggyakoribb epekőtípus), csökkenti az epehólyag gyulladást és megtisztítja a vért.

Mint természetes növényi vízhajtó, a fekete retek segíti a szervezet méregtelenítését, támogatja a húgyúti rendszer egészséges működését.

A fekete retek stimulálja a gyomornedvek elválasztását, ami fontos a megfelelő emésztéshez, a jó anyagcseréhez és a szervezet minél hatékonyabb méregtelenítéséhez. Antibakteriális hatású, segít a kórokozókat elpusztítani az emésztőrendszerben és tradicionálisan használták emésztési zavarok, puffadás, bélgázok és savas reflux ellen.

A fekete retek rendkívül tápláló, mivel sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Fogyasztása különösen hasznos az őszi és téli hónapokban, a fertőzések és szabad gyökök elleni harcban. Vírusellenes hatása is van, ami segíthet az influenza leküzdésében.

A fekete retekben található raphanin nevű vegyület segít egyensúlyban tartani a pajzsmirigy-hormonokat és úgy tartják, hogy segíthet pajzsmirigy-túlműködés és Graves-Basedow-kór esetén. Minden keresztesvirágú növény gyengéden és természetesen elnyomja a pajzsmirigy-hormon termelést, de a retek a legjobb ebben: Oroszországban a fekete retket régóta használják pajzsmirigy problémák és egyensúlyzavarok kezelésére.

A fekete retek magas rosttartalmú, enyhe hashajtó és tonizáló hatással bír a belekre, hasznos lehet székrekedés esetén.

A fekete retket évszázadok óta használják köhögés, torokfájás, influenza, megfázásos betegségek és légúti betegségek gyógyítására.

Vásárlása, tárolása

Vásárláskor érdemes a retek frissességére odafigyelni: a friss, egészséges retek mindig kemény tapintású. A fekete retek gumója (vagyis az a rész, amit megeszünk) sötét fekete színű, héja pedig nagyon vastag. Az ideális, ha a héj hibátlan, semmilyen karcolás, ütődés nyomát nem látjuk. Ha felrepedt, elszíneződött vagy puha barnás folt található rajta, akkor ne vegyük meg, mert az ilyen retek hamar romlásnak indulhat.

A fekete retek nagyon sokáig eltartható. Ha a szárától nem fosztjuk meg, a lakásban hűtés nélkül 3-4 napig is kibírja, de hűvös helyen, a pincében vagy a hűtőben, akár hónapokig, tavasz elejéig is kibírhatja.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.