Menü

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését.

Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

A dopamint boldogsághormonnak is nevezik, az érzelmi életért és reakciókért felelős agyterületen, a felszabaduló dopamin elégedettségérzetet, illetve boldogságot vált ki. A csökkent dopaminszint tünetei lehetnek: depresszió, étvágybeli változások, a nemi vágy zavara, édes ételek, italok utáni sóvárgás, dühkitörések.

Szerencsére természetes módszerekkel növelhető a szintje, amitől egyrészt boldogabbá válik az ember, másrészt csökkennek a lelki eredetű falási rohamok is. Elkerülhetjük a túlevést, ha odafigyelünk az elegendő pihenésre.

A megfelelő mennyiségű alvás elengedhetetlen az egészségmegőrzés szempontjából. Az alváshiány a dopamin csökkenéséhez vezethet. Az általános ajánlás szerint legalább 7 óra alvás szükséges szervezetünknek.

Hallgassunk zenét!

A kellemes zene hallgatása stimulálhatja a dopamin felszabadulását az agyban, természetes módon javítva a hangulatot.

Együnk egészséges ételeket és fogyasszunk probiotikumokat!

A kiegyensúlyozott, fehérjében gazdag étrenddel garantáltan elkerülhető a túlevés.

Rendszeres mozgás!

A rendszeres testmozgás nemcsak a külsőnk szempontjából lényeges, hanem serkenti a dopamin felszabadulását, hozzájárulva a hangulat és az általános jó közérzet javulásához. Stresszoldó hatása vitathatatlan, ahogy a meditációnak, légzésgyakorlatoknak is, melyek szintén megnövelik a dopaminszintet az agyban.

Mértékletes napozás.

A napfény is javíthat a hangulaton többek között a dopamin termelődését serkentő hatása miatt, ám napozáskor oda kell figyelni a megfelelő fényvédelemre.

Kerüljük a feldolgozott ételeket!

Az előre csomagolt ételek túlzott fogyasztása rövid távú dopaminszint-emelkedést eredményezhet, ami viszont később a dopaminszint drasztikus zuhanását okozhatja. A feldolgozott ételek nem egészségesek!

A túlevés általában rossz táplálkozási szokásokra vezethető vissza. Apróságnak tűnhet, de a kutatások tanúsága szerint azonban sokat segítenek elkerülni a túlevést a következő tippek: főzzünk magunknak, kerüljük a gyorséttermeket, csökkentsük tudatosan az adagot, kis adagokat nassoljunk, s együnk lassabban, ne habzsoljunk.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Hideg gyógyteák meleg napokra

Nyáron is érdemes gyógyteákat fogyasztani, hiszen jótékony hatással van az immunrendszerünkre. Hogyha a kánikulában nem szeretnénk forró italt inni, kiváló megoldás lehet egy hidegen fogyasztható gyógytea elkészítése. Ezzel kapcsolatban olvashatsz elkészítési tippeket és teafajtákat ebben a cikkben!

Az érrendszer megerősítése érdekében szedj Q10-et

A Q10 koenzim, közismert nevén CoQ10, egy létfontosságú antioxidáns, amelyet a szervezet természetes módon elő tudja állítani. A bőrápolásban döntő szerepet játszik a fiatalos megjelenésű bőr fenntartásában.

Ételek, amiket jobb kerülni migrénnel küzdőknek

Rengeteg ember küzd a fejfájás valamilyen formájával, megkeserítve mindennapjaikat, ezért van, amire érdemes odafigyelni, ha nem akarunk erősebb fájdalmakat átélni, ilyen az étkezésünk is.

Túlsúlyos gyerekek

Gyakran olvasni szomorú statisztikákról, mely szerint az elhízás mértéke Magyarországon a felnőtt lakosság körében 30 százalék, a túlsúlyosak aránya pedig ennél is több. S ami még döbbenetesebb, hogy gyermekkorban az esetek kevés százalékában áll csak valamilyen betegség az elhízás hátterében, sokkal inkább az életmód az, ami ezért az aggasztó állapotért felelős.