Menü

Használati tippek a fa szivárvány játék kapcsán

Egyre több anyuka törekszik arra, hogy nyíltvégű és természetes anyagokból készült játékok kerüljenek a gyerekek polcaira. Ezzel is fejlesztve a kicsik kreativitását és szépérzékét. Azt azonban tudnunk kell, hogy ezek a minőségi játékok, igen csak borsos árral rendelkeznek. Azonban, ha sikerül egy-egy darabhoz hozzájutnunk, akkor csak a képzeletünkön múlik, hogy mire használjuk, és mit építünk belőle. A fajátékokat használó anyukák szerint, a műanyag fejlesztő játékok csupán egy funkciót tudnak, éppen ezért halomszámra kell vásárolni, ahhoz, hogy minden készséget, képességet el tudjon sajátítani a gyerek.

Ezzel szemben, ha fából készült nyílt végű játékot vásárolunk, akkor abból bármi megalkotható. Ugyan úgy építhető belőle rakéta, autópálya, golyópálya, mint babaház, vagy bunker. Tehát ha mélyen is a zsebünkbe kell nyúlni, de egy kiadással kiválthatunk rengeteg másikat. Emellett pedig a képzelet, a kreativitás is jobban fejlődik. Természetesen a már meglévő játékokat ne hajigáljuk ki, és elajándékozni sem kell. Bátran vonjuk be azokat is a kreatív játékba, illetve hetente cserélgetve a játékokat tovább fenntarthatjuk a gyerek érdeklődését egy-egy darab iránt.

A fa építőkockák után talán a leggyakrabban kereset játék a fa szivárvány. Ezt mindenféle márkában, méretben, boltívben megtalálható a piacon. A gyerekek sokféleképpen egymásra rakhatják és elhelyezhetik a fából készült szivárványíveket, ezzel pedig végtelen lehetőséget biztosít arra, hogy bármit megépíthessenek belőle. Amellett, hogy igazán szép dísze lehet a gyerekszobának, igazán hasznos fejlesztő játék. Hatással van a gyerek finom motoros készségeire, formálja a tapintási érzékelését, a koncentrációját, a számolási készségeit, a képzeletet és a türelmét. Továbbá oktató játéknak is nevezhetjük, ugyanis segít a kicsiknek megérteni olyan összetett fogalmakat, mint például az egyensúly vagy a mérték.

Olyan sokszor elhangzott már a nyíltvégű játék kifejezés, de mit is jelent pontosan? A gyermek utasítások nélkül, akár helyes vagy helytelen módon játszik egy játékkal. Ahogy a nyílt végű játéknál, úgy a szivárvánnyal is a csöppség találja ki a játék szabályait és általában nincsenek konkrét célok vagy eredmények. Tehát minden a nebulón múlik. Az édesanyák azért is szeretik olyan nagyon, mert szinte minden korosztálynak adható. Nincs rajta kis elem, vagy apró darabok, amit az egészen kicsik lenyelhetnének. Azonban igazán kreatív használatra egy éves kortól felfelé ajánlják. Nekik már van egy kicsi motorikus készségük, ahhoz, hogy igazán látványos dolgokat tudjanak építeni és jobban lekösse őket a feladat.

A felhasználási módja, nyilván függ a gyermek életkorától is. A kisebbek előszeretettel építenek bunkert a kedvenc játékaiknak, vagy saját maguknak belőle. De állatkerti karámként, vagy autóknak garázsként is funkcionál. Babház, autópálya, vagy éppen golyópálya megépítése is kivitelezhető a segítségével. Különböző formák, szimmetriák, méretek is megalkothatóak, megfigyelhetőek általa. Emellett különböző állatokat is megjeleníthetünk, megalkothatunk vele. Színek tanulásában is segítséget nyújthat, de a súly fogalmával is megismerkedhetnek a kicsik. A szivárvány akár kombinálható más építő, egyensúlyozó eszközökkel is. Gondolok itt egyensúlyozó kövekre, építőkockákra, más szivárványokra.

Nem csak a gyerekek, a szülők is kiélhetik a kreativitásukat ezekkel az eszközökkel. De a közös játék ereje a legmeghatározóbb.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.