Obezitológia – az elhízás okainak feltárása
- Dátum: 2024.01.05., 16:25
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- diéta, életmódváltás, elhízás, fogyókúra, obezitológia, túlsúly
Az elhízás sajnos a jelenlegi világtársadalom igen nagy rétegét érinti, okai minden embernél más és más területen keresendők, ehhez tud segítséget nyújtani nekünk egy obezitológus.
Már-már népbetegségként is említhető világszerte a túlsúly és az elhízás, mely hatalmas népegészségügyi problémát jelent az egészségügy és a gazdaság számára is. Döntő többségben egy nagyobb túlsúllyal rendelkező ember terheli a szerveztét a súllyal, a szervekre nehezedő nyomással, melyek komoly egészségügyi problémákhoz vezetnek. A szervek nem tudják ellátni rendesen feladataikat, gyengül az immunrendszer, több kórokozó képes megtelepedni a testben, emellett a szervek nem megfelelő működése által többféle szervi elváltozás vagy betegség is kialakulthat.
Egy beteg ember pedig nem termel a munkájával, ellenben munkát ad az egészségügynek, pedig nem feltétlenül kellene így lennie. Természetesen nem szabad azt gondolni, hogy az elhízás csak a mozgásszegény életmódot és rossz étrendet követő emberek körében jelenik meg, vagyis csak azok lesznek túlsúlyosak, akik nem törődnek magukkal, hiszen megannyi betegség állhat a háttérben, ami egy ember kóros elhízásához vezethet. Jelenleg minden negyedik gyerek él valamilyen fokú túlsúllyal, amin azért is ijesztő adat, mert már gyerekkorban kialakulhatnak olyan betegségek, melyek végig kísérhetik az életüket. Gondoljunk az inzulin rezisztanciára, alvási légzés kimaradás, magas vérnyomás, vitaminhiány, gerincferdülés, reflux és ne felejtsük el, hogy az önértékelési problémák és depresszió is hamar beköszönhet.
Az obezitológia az a tudományág, ami a túlsúly és elhízás okának felkutatásával, a felesleges súly felszedésének megelőzésével, diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik. Erre azért is van szükség, hogy semmilyen krónikus vagy kóros állapot ne alakuljon ki a elhízás során vagy, ha már kialakult, akkor ahhoz megfelelő kezelést biztosítson. Obezitológus szakorvos csak olyan egyén lehet, aki megfelelő orvosi végzettséggel rendelkezik, mint például belgyógyász, gyermekgyógyász vagy endokrinológus, emellé megfelelő szerteágazó tudása és tapasztalata van, és megszerzi az obezitológus szakvizsgát.
Magyarországon igen kevés ilyen orvos praktizál, pedig sokkal többet kéne foglalkozni az elhízás okozta betegségek okainak feltárásával azok kiiktatásával, hogy a későbbiekben más szakterületeken dolgozó orvosok kisebb terhelést kapjanak a mindennapokban a gyógyítás terén.
Az obezitológus feladata kideríteni, hogy mi áll az elhízás hátterében, fogyókúrák esetében miért sikertelenek ezek a próbálkozások, hogy felmérje, milyen más betegségek kiváltója a felesleg cipelése, hogy kialakítson egy megfelelő, egyénre szabott étrendet, kezelést javasoljon és segítsen megakadályozni a családokban többszörösen előforduló ilyen jellegű gondok kialakulását.
Ahhoz, hogy az elhízás okát feltárjuk, majd a felesleges kilókat leadjuk, nem mindig elég csak edzőterembe járni, hanem egy komolyabb életmódváltásra van szükség, amihez a legnagyobb segítségünk egy obeziológus lehet.
Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.
Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?
A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.