Legjobb ételek memória fejlesztéséhez
- Dátum: 2023.12.28., 12:46
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- érintes, fájdalom, feledékenység, GABA, kávé, L-teanin
Nem emlékezni a dolgokra rém idegesítő, és az érzés, hogy valaki nem teljesen ura az elméjének, elkeserítő és önbizalom-romboló is lehet. Azonban nem kell az ilyen esetekbe beletörődni, vagy előfordulásukat természetesnek venni, mert vannak módszerek, amik segíthetnek, hogy az agy ne kezelje annyira szellősen a dolgokat. Már mutatunk is néhány remek tippet feledékenység ellen.
Mindenféle speciális eszköz és kiegészítő nélkül is tehetsz a jobb agyműködésért. Annak érdekében, hogy az agy ne terhelődjön túl, rutincselekvések kialakítása a legjobb módszer. Energiát és időt takaríthatsz meg, ha mindennapos rutinfeladatokat hasonló ritmusban vagy gyakorisággal végzel. Egyrészt, mert az agy nem költ fölösleges időt vagy energiát, hogy előrevetítsen bizonyos eshetőségeket, hiszen ha minden a terv szerint halad, akkor erre nincs szüksége, másrészt könnyebb észrevenni, ha valami a megszokott rutintól eltérően alakul. Agyunk ugyanis 40 fölött változásokon esik át: csökken az agytömeg, és romlik a vérkeringés, ez pedig kihat memóriánkra és koncentrációnkra.

1. Zsíros halak
Amikor az emberek az agy számára egészséges ételekről beszélnek, a zsíros halak gyakran a lista élén állnak. E halfajták közé tartozik a lazac, a pisztráng, a germon, a hering és a szardínia, amelyek mindegyike gazdag ómega-3 zsírsavforrás.
Az agyunk körülbelül 60%-a zsírból áll, és ennek a zsírnak a felét ómega-3 zsírsavak teszik ki. Az agy ómega-3 zsírsavat használ az agy és az idegsejtek felépítéséhez, és ezek a zsírok nélkülözhetetlenek a tanuláshoz és a memóriához.
Ezek a hasznos zsírsavak számos további előnyt is kínálnak az agy számára. Egyrészt lassíthatják az életkorral összefüggő mentális hanyatlást, és segíthetnek megelőzni az Alzheimer-kórt. Ezenkívül az ómega-3 hiánya a tanulási zavarokkal, valamint a depresszióval is összefügg.
2. Kávé

Ha a kávé a reggeled fénypontja, örömmel fogod hallani, hogy jót tesz neked. A kávé két fő összetevője – a koffein és az antioxidánsok – segíthetik az agy egészségét. A kávéban található koffeinnek számos pozitív hatása van az agyra, többek között:
Fokozott éberség. A koffein éber állapotban tartja az agyat azáltal, hogy blokkolja az adenozint, egy kémiai hírvivőt, amely álmosságot okoz.
Jobb hangulat. A koffein fokozhatja bizonyos „jó közérzet” neurotranszmitterek, például a dopamin szintjét is.
Sokkal jobb koncentráció. Egy tanulmány kimutatta, hogy a koffeinfogyasztás rövid távú javuláshoz vezetett a kognitív tesztet kitöltött résztvevők figyelmében és éberségében.
A hosszú távú kávéivás az idegrendszeri betegségek, például a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór csökkent kockázatához is kapcsolódik. A legnagyobb kockázatcsökkenést azoknál a felnőtteknél tapasztalták, akik naponta 3-4 csészével fogyasztanak belőle.
3. Áfonya
Az áfonya számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, köztük olyanok is akadnak, amelyek kifejezetten az agy számára előnyösek. Az áfonya és más mély színű bogyós gyümölcsök antocianinokat szállítanak, amelyek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású növényi vegyületek csoportja. Az antioxidánsok mind az oxidatív stressz, mind a gyulladás ellen hatnak, amelyek hozzájárulhatnak az agy öregedéséhez és a neurodegeneratív betegségekhez.
Az áfonyában található antioxidánsok egy része felhalmozódik az agyban, és segít javítani az agysejtek közötti kommunikációt. Segíthet javítani a memóriát és bizonyos kognitív folyamatokat gyermekeknél és idősebb felnőtteknél.
4. Kurkuma

A kurkuma nagy visszhangot váltott ki az utóbbi időben. Ez a mélysárga fűszer a currypor kulcsfontosságú összetevője, és számos előnnyel jár az agy számára. Kimutatták, hogy a kurkumin, a kurkuma hatóanyaga átjut a vér-agy gáton, ami azt jelenti, hogy közvetlenül bejuthat az agyba, és jótékony hatással van az ott található sejtekre.
Ez egy erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyület, amely a következő agyi előnyöket hozhatja magával:
Jobb lehet tőle a memória. A kurkumin segíthet javítani az Alzheimer-kórban szenvedők memóriáját. Segíthet eltávolítani az amiloid plakkokat is, amelyek ennek a betegségnek a jellemzői.
Enyhíti a depressziót. A kurkumin növeli a szerotonint és a dopamint, mindkettő javítja a hangulatot. Egy felülvizsgálat megállapította, hogy a kurkumin javíthatja a depresszió és a szorongás tüneteit, ha hagyományos kezelésekkel együtt alkalmazzák depresszióval diagnosztizált embereknél.
Segíti az agysejtek növekedését. A kurkumin fokozza az agyból származó neurotróf faktort, egy olyan növekedési hormont, amely segíti az agysejtek növekedését. Segíthet késleltetni az életkorral összefüggő mentális hanyatlást, de további kutatásra van szükség az eredmények megerősítésére.
Ne feledd, hogy a legtöbb vizsgálat erősen koncentrált kurkuminkiegészítőket használ napi 500–2000 mg dózisban, ami sokkal több kurkumin, mint amennyit a legtöbb ember általában fogyaszt, ha fűszerként használ kurkumát.
5. Brokkoli
A brokkoli tele van erős növényi vegyületekkel, köztük antioxidánsokkal. Nagyon magas a K-vitamin-tartalma is, így az ajánlott napi bevitel (RDI) több mint 100%-át biztosítja 1 csésze (160 grammos) főtt brokkoliadagban. Ez a zsírban oldódó vitamin nélkülözhetetlen a szfingolipidek képzéséhez, egy olyan típusú zsírhoz, amely sűrűn be van csomagolva az agysejtekbe. Néhány tanulmány idősebb felnőtteknél a magasabb K-vitamin-bevitelt összefüggésbe hozta a jobb memóriával és a kognitív állapottal.
6. Tökmag

A tökmagok erős antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek megvédik a testet és az agyat a szabad gyökök károsodásától. Kiváló magnézium-, vas-, cink- és rézforrás is.
+1:A kávéhoz hasonlóan a zöld teában lévő koffein serkenti az agyműködést, javítja az éberséget, a teljesítményt, a memóriát és a fókuszálás képességét. De a zöld teának más összetevői is vannak, amelyek az agy számára egészséges itallá teszik.
Az egyik az L-teanin, egy aminosav, amely képes átjutni a vér-agy gáton, és növeli a GABA neurotranszmitter aktivitását, ami segít csökkenteni a szorongást, és kipihentebbnek érzed magad tőle. Az L-teanin emellett növeli az alfa-hullámok gyakoriságát az agyban, ami segít ellazulni anélkül, hogy fáradtnak éreznéd magad.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!