Menü

Nehéz elhinni, de idén másmilyen is lehet a karácsony

A karácsony rengeteg magyarnál jelenti a mértéktelen evést és ivást, a túlzott alkoholfogyasztásról nem is beszélve. Talán nem véletlen, hogy sokan az új esztendőt általában valamilyen fogyókúrával kezdik. Pedig, némi odafigyeléssel elkerülhető, hogy a karácsony a hízásról szóljon. Itt van pár tipp, amelyekkel egészségesebben vészelhetjük át az ünnepeket.

Sokan elfogadott, megmásíthatatlan tényként kezelik, hogy a tél, azon belül is elsősorban a karácsony és az újévi ünnepek a mértéktelen evésről és ivásról, valamint a mozgás teljes hiányáról szólnak. Sokan próbálják az egész éves hajtást úgy kipihenni, hogy napokon keresztül, lényegében semmivel nem törődve halmozzák az élvezeteket. Ennek csúcspontja, amikor a karácsonyi készülődés után december 24-én elengedjük a gyeplőt, a megnövekedett fogyasztás ilyenkor gyakran egészen újévig kitart.

1. Ne éheztessük magunkat a karácsonyi vacsora előtt

Hajlamosak vagyunk szenteste napján azt csinálni, hogy egész nap nem eszünk semmit, mert akkor a nap végén jobban fog esni a nagy, közös karácsonyi vacsora. Az, aki azt gondolja, hogy a koplalással „helyet csinál” az ételeknek és az egész ünnep így majd kevésbé lesz megterhelő az emésztőrendszerünk számára, az hatalmasat téved. A legjobbat akkor tehetjük, ha egész nap több alkalommal, kis adagokat eszünk, akkor is lehetőleg egészséges ételeket. Így gondoskodhatunk a megfelelő vércukor- és energiaszintünkről.

2. Együnk, mielőtt vendégségbe megyünk

A bővebb család ritkábban ül össze, ilyenkor pedig rendszerint enni és inni is kell, de erre is rá lehet készülni, méghozzá úgy, hogy a vendégség előtt rendesen eszünk és iszunk. Ha nem korgó gyomorral indulunk el otthonról, akkor kisebb eséllyel tömjük degeszre magunkat a rokonoknál.

3. Csússzon le a saláta és a zöldség is

A magyar karácsonyi menü általában viszonylag kevés zöldségből áll, már ha a cukorban és a majonézben úszó, különféle neveken futó salátáktól eltekintünk. A hagyományokkal kissé szakítva, a főétkezések között érdemes kifejezetten könnyű, egészséges ételeket enni. Lehetőleg kerüljük a burgonyát és az extra szénhidrátokat, valamint a kalóriadús ételeket is jó lenne hanyagolni. A nehéz ünnepi kaják közötti étkezéseknek nem az élvezetek halmozásáról kellene szólniuk, hanem a regenerálódásról.

4. Üljünk távolabb a bőség kosarától

Egy meglehetősen gyakorlatias tanács, ami elsőre furának tűnhet, pedig működik. Ha egy olyan buliba vagy összejövetelre megyünk, ahol van étel és alkohol is, akkor próbáljunk meg úgy helyet foglalni, hogy a lehető legtávolabb legyünk az ételektől. Beszélgetés közben jól esik falatozni, sokan egy ilyen alkalommal legalább egy vacsorányi ételt is magukhoz vesznek.

Ha távolabb vagyunk az ételektől, nehezebben vesszük rá magunkat, hogy felálljunk értük. Így könnyedén el lehet kerülni azt, hogy fölöslegesen, lényegében unalomból együk tele magunkat.

Téli madáretetés szabályai – így segíthetünk a madaraknak biztonságosan

A tél beköszöntével a természet megváltozik, az élelemforrások pedig egyre szűkösebbé válnak a madarak számára. Ilyenkor sokan szeretnénk segíteni a kertünk, erkélyünk környékén élő kis szárnyasokat, de fontos tudni: a madáretetés felelősséggel jár.

A csend, amely összeköt – Mindenszentek és Halottak napja

Ahogy az ősz lassan átszínezi a tájat, és a hűvös levegőben megjelenik a füst és a gyertyák illata, elérkezik az évnek az az időszaka, amikor megállunk egy pillanatra. November elején nem a rohanásé, nem a zajé a főszerep. A temetők fényei, a mécsesek pislákolása, a virágok halk üzenete mind-mind arról mesél, hogy az emlékezésben ott van az élet legmélyebb szeretete.

Utazás önmagunkhoz - A pszichodrámáról

Nemrég belevágtam egy nagy utazásba önmagamhoz. Ez nem volt más, mint egy másfél éves pszichodráma tanfolyam, ahol remek társasággal igazán mély pillanatokat élhettünk át. Egyértelműen jó téma ez egy interjúra. A pszichodráma alapvetően nem más, mint egy személyiségfejlesztő-, önismereti- (csoport)módszer, mely a cselekvésen, a cselekvés átélésén, a cselekvés közben érzett érzelmek tudatosításán, a belátáson alapul. Az egyik volt segítőmmel, Schneider Zsófiával beszélgettem egy jót erről a kaland lehetőségről.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!