Menü

Nehéz elhinni, de idén másmilyen is lehet a karácsony

A karácsony rengeteg magyarnál jelenti a mértéktelen evést és ivást, a túlzott alkoholfogyasztásról nem is beszélve. Talán nem véletlen, hogy sokan az új esztendőt általában valamilyen fogyókúrával kezdik. Pedig, némi odafigyeléssel elkerülhető, hogy a karácsony a hízásról szóljon. Itt van pár tipp, amelyekkel egészségesebben vészelhetjük át az ünnepeket.

Sokan elfogadott, megmásíthatatlan tényként kezelik, hogy a tél, azon belül is elsősorban a karácsony és az újévi ünnepek a mértéktelen evésről és ivásról, valamint a mozgás teljes hiányáról szólnak. Sokan próbálják az egész éves hajtást úgy kipihenni, hogy napokon keresztül, lényegében semmivel nem törődve halmozzák az élvezeteket. Ennek csúcspontja, amikor a karácsonyi készülődés után december 24-én elengedjük a gyeplőt, a megnövekedett fogyasztás ilyenkor gyakran egészen újévig kitart.

1. Ne éheztessük magunkat a karácsonyi vacsora előtt

Hajlamosak vagyunk szenteste napján azt csinálni, hogy egész nap nem eszünk semmit, mert akkor a nap végén jobban fog esni a nagy, közös karácsonyi vacsora. Az, aki azt gondolja, hogy a koplalással „helyet csinál” az ételeknek és az egész ünnep így majd kevésbé lesz megterhelő az emésztőrendszerünk számára, az hatalmasat téved. A legjobbat akkor tehetjük, ha egész nap több alkalommal, kis adagokat eszünk, akkor is lehetőleg egészséges ételeket. Így gondoskodhatunk a megfelelő vércukor- és energiaszintünkről.

2. Együnk, mielőtt vendégségbe megyünk

A bővebb család ritkábban ül össze, ilyenkor pedig rendszerint enni és inni is kell, de erre is rá lehet készülni, méghozzá úgy, hogy a vendégség előtt rendesen eszünk és iszunk. Ha nem korgó gyomorral indulunk el otthonról, akkor kisebb eséllyel tömjük degeszre magunkat a rokonoknál.

3. Csússzon le a saláta és a zöldség is

A magyar karácsonyi menü általában viszonylag kevés zöldségből áll, már ha a cukorban és a majonézben úszó, különféle neveken futó salátáktól eltekintünk. A hagyományokkal kissé szakítva, a főétkezések között érdemes kifejezetten könnyű, egészséges ételeket enni. Lehetőleg kerüljük a burgonyát és az extra szénhidrátokat, valamint a kalóriadús ételeket is jó lenne hanyagolni. A nehéz ünnepi kaják közötti étkezéseknek nem az élvezetek halmozásáról kellene szólniuk, hanem a regenerálódásról.

4. Üljünk távolabb a bőség kosarától

Egy meglehetősen gyakorlatias tanács, ami elsőre furának tűnhet, pedig működik. Ha egy olyan buliba vagy összejövetelre megyünk, ahol van étel és alkohol is, akkor próbáljunk meg úgy helyet foglalni, hogy a lehető legtávolabb legyünk az ételektől. Beszélgetés közben jól esik falatozni, sokan egy ilyen alkalommal legalább egy vacsorányi ételt is magukhoz vesznek.

Ha távolabb vagyunk az ételektől, nehezebben vesszük rá magunkat, hogy felálljunk értük. Így könnyedén el lehet kerülni azt, hogy fölöslegesen, lényegében unalomból együk tele magunkat.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.