Menü

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

De mégis, hogyan tudod a lehető legkisebb kárt okozva elérni azt, hogy a fontos eseményen a lehető legjobb külső megjelenést érd el? Ebben a cikkben adunk néhány ötletet az egészséges, de gyors fogyáshoz!

A gyors és könnyű fogyást ígérő divatdiétákról

Az Internet tele van biztos fogyást ígérő módszerekkel, sokan egy-két hét alatt ígérnek jelentős súlyvesztést, mások egyszerűen végrehajtható, gondolkodást különösebben nem igénylő módszereket kínálnak.

Ezek a diéták tápanyag hiányt eredményeznek, amiben szervezet éhezik, kimerül és az immunrendszer gyengülését eredményezi. Pár hét letelte után, visszatérve a korábbi életmódhoz a korábbi súlyunkat is visszakapjuk, plusz pár kilót ráadásként.

Ez a jo-jo effektus. A diétás étrend követésének megkezdésekor az is jellemző, hogy a jelentős szénhidrát és sómegvonás vízvesztést okoz, ami a mérlegen látványos eredményt mutat, ugyanakkor a testösszetételt semmilyen formában nem befolyásolja, tehát a testzsír mennyisége megmarad. Hosszabb idő után is inkább az izomfehérje leépülése jellemző, hiszen a drasztikus módszereknél a szervezet a tartalékokat, mint amilyen a zsírpárna inkább őrzi vészhelyzet esetére, előbb a számára felesleges terhet jelentő és energiaigényes izmokat fogja lebontani.

Tegyük tisztába a szálkásítás és a fogyás fogalmát.

A legtöbb fogyni vágyó célja a súlyvesztés, teljesen mindegy, milyen módszerrel, csak a mérleg kevesebbet mutasson. Ezzel az a legnagyobb probléma, hogy nem ideális arányban veszít a testünk az összetételéből, ahogy az előző bekezdésben is szó volt róla. Az izomszövet nehezebb mint a zsírszövet, ugyanakkor energiaigényes, ezért a szervezet mihamarabb igyekszik megválni tőle. Így csökken a súlyunk, de csökken a tónusosságot, feszességet adó izomtömeg is. A könnyebb, ám nagyobb terjedelmű zsírszövet pedig ugyanúgy rajtunk marad. Ezt eredményezik a koplaló diéták. Első napokban vizet vesztünk, utána pedig izmot.

1. Étrend: légy szigorú, de ésszerű

Gyökeres változtatásokra van szükség, ha nincs idő a lassú, ésszerű életmódváltásra. Bizony el kell hagyni a cukros, lisztes, egyszerű szénhidrátot tartalmazó ételeket és inkább az alacsonyabb kalóriatartalmú, rostdúsabb szénhidrátforrásokat előnyben részesíteni, mint amilyenek a zöldségek, például a brokkoli, karfiol, uborka vagy cukkini.

2. Edzés: Minimum 30 perc naponta

A mozgás segíti az anyagcsere optimalizálását, segíti a zsírégetés gyorsítását, az energia felhasználását, így könnyebben kerülünk negatív energiamérlegbe, vagyis amikor többet használunk el, mint amennyit beviszünk. Ez pedig az egyenes út a fogyáshoz.

3. Vitaminok: a komplett étrendhez

A diéta idején a kevesebb tápanyaggal – főleg a kevesebb szénhidráttal – kevesebb mikronutriens is jut a szervezetbe, mint amilyenek a vitaminok és ásványi anyagok. A mozgás során pedig többet veszítünk ezekből, tehát pótlásuk hatványozottan fontos ebben az időszakban. Bizonyos mikronutriensek hiánya egyenesen hízáshoz is vezethet, míg mások szépen segítik, támogatják a fogyást, a tápanyagok megfelelő felhasználását, az étvágy kontrollálását, az izmok működését stb.

4. Táplálék-kiegészítés: a siker kulcsa

Számos olyan táplálék-kiegészítő létezik, amely hasznos a testsúlycsökkentés folyamatában. Ezek a természetben alapvetően előforduló tápanyagok, hatóanyagok, amelyek segítik az izomtömeg megőrzését

A gyors és hatékony fogyáshoz nagyon tudatosan kell hozzáállni, szigorúan betartva minden előírást, a csalások teljes kizárásával. Itt nincs apelláta, be kell tartani a szabályokat, ha eredményt akarsz! Fontos, hogy az étrendedet és az edzéstervedet is szakember segítse összeállítani.

Figyelj oda arra, hogy a szükséges tápanyagokat biztosítsd a szervezeted számára, de változtasd meg úgy a kalóriabevitelt, hogy az edzésekkel együtt negatív energiamérlegben legyél, így fogyni kezdj, az izomtömeg megtartásával, egészségesen! Figyelj a folyadékbevitelre és bátran fordulj a táplálék-kiegészítőkhöz, hogy a maximálisan betartott étrend és edzésterv eredményéből a maximumot tudd kihozni!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.