Menü

Sportolás télen – erre figyeljünk!

A téli sportok szépségei vitathatatlanok, sokan kifejezetten várják a síszezont, egy jó szánkózást, korcsolyázást, én magam a futást is élvezem télen, de túrázók körében is kedvelt évszak a tél. A téli sportok bármely életkorban elkezdhetők, többféle sporttevékenység közül is választhatunk.

Természetesen télen sem kell lemondani a szabadtéri sportolás lehetőségéről, a hideg évszakban sem kell tétlenül ülnünk otthon, ha mozogni szeretnénk, azonban nem árt betartani néhány szabályt a sérülésmentesség érdekében hiszen nem szeretnénk a szép tavaszi sportolást a télen elkövetett hibákból adódó sérülések miatt kényszerpihenővel kezdeni! Tapasztalat.

Hogyan kerülhető el a sportsérülés, téli sportbaleset?

A sportbalesetek és sérülések nagy része tulajdonképpen azért következik be, mert nem melegítünk be, vagy nem alaposan végezzük ezt el, ezzel pedig növelhetjük a sérülések kialakulását. Ilyenkor a leggyakoribb sérülések a térd, comb, boka, váll sérülései, izomhúzódások, szakadások, rosszabb esetben törések is előfordulhatnak.

Futáskor, síeléskor leggyakrabban esés vagy ütközés miatt sérülnek meg, hiszen az utak havasak, jegesek, síkosak lehetnek, ezért sportoláskor, de még a sétánál is külön figyelmet kell fordítani a megfelelő cipő (téli futócipő, terepcipő, túrabakancs, nem csúszós talpú lábbelik) használatára.

Gyakoriak a térdsérülések ilyenkor, ezért mindenképp mérlegelni kell, hogy az ilyen sportbalesetekből való felépülés hónapokat, sőt esetekben akár egy évet is igénybe vehet.

Téli sportolás alkalmával nem lehet elégszer kihangsúlyozni a megfelelő öltözetet, meleg aláöltözőket, kesztyűt, sálat, sapkát, ám a túlöltözést feltétlen kerülni kell, s ügyeljünk arra, hogy orron át vegyük a levegőt.

Esti futásoknál ellenőrizzük fényforrásaink, fejlámpáink működését, arcunkra használjunk csősálat, mely nem engedi, hogy a hideg levegő egyből a tüdőnkbe jusson, jeges, ónos időben pedig maradjunk otthon és tartsunk pihenőnapot, vagy menjünk terembe edzeni, esetleg tornázzunk otthon.

Futás közben télen figyeljünk arra, hogy kimelegedve, kiizzadva ne álljunk meg beszélgetni, a sport befejeztével pedig mielőbb vegyük le a vizes ruházatot, s vegyünk meleg fürdőt, igyunk forró teát, levest.

Hasznos és praktikus kiegészítői a téli mozgásnak a különböző melegítő zselék és krémek, edzés utáni regeneráló készítmények, lazító-és masszázskrémek, ezeket is érdemes kipróbálni!

Sporttevékenység után, legyen az bármilyen típusú mozgás, elengedhetetlen a testünk és izmaink megfelelő nyújtása, nyújtógyakorlatok vagy akár henger segítségével, ez azonban ne közvetlenül a téli futás után történjen, javasolt előbb egy meleg fürdőt vagy zuhanyt venni és utána óvatosan elvégezni a nyújtást.

Még a legnagyobb hidegben se fogyasszunk alkoholt a téli edzés előtt, és vegyük komolyan a test jelzéseit, fáradtságot, sérülésre utaló jeleket, fájdalmat vagy meghúzódást.

Semmi máshoz nem hasonlítható élmény télen sportolni, a havas tájakon futni, síelni, gyönyörű befagyott tavakon korcsolyázni, azonban ahogy a nyári sportszezonnak, úgy a télinek is megvannak a maga feltételei, betartandó szabályai. Ha ezekre odafigyelünk, sérülésmentesen élvezhetjük kedvenc sportjainkat, téli edzéseinket! Sérülésmentes téli sportolást kívánok!

Hogyan kezdjünk hozzá egy könyv megírásához?

Adódik a kérdés, hogy mi a legnehezebb része egy könyv megírásának: az ötlet, a felépítés, vagy az, hogy minden nap számítógép, és papír előtt ülve írjunk a dolgokról? Az írás mindig egy procedúra, ami – mint minden folyamat – lebontható apróbb lépésekre. Bármilyen bonyolult is egy szöveg megszületése, végső soron szavakon, mondatokon keresztül történik, és felosztható bevezetésre, tárgyalásra, befejezésre. A dolog ennél persze kicsit bonyolultabb, de az alapvető lépések mindig ugyanazok, amelyekről az alábbi cikkben tudhatunk meg részleteket.

Közösségi kertek

Szívesen kertészkednél te is, de társasházban élsz? A közösségi kertek többek között erre a problémára kínálnak megoldást azok számára, akik a városban is szeretnének egy kis időt a kertészkedés szépségeivel tölteni.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Kora nyári utazási helyek Magyarországon

Magyarország nyáron számos gyönyörű helyet kínál azok számára, akik pihenésre, kalandra, vagy kulturális élményekre vágynak. Az ország gazdag történelmi emlékekben, természeti szépségekben és változatos programokban, amelyek minden korosztály számára izgalmas kikapcsolódást biztosítanak, csak a forróságot már nehéz elkerülni ilyenkor. Íme néhány kiváló úti cél, amit érdemes felkeresni a nyári hónapokban.