Menü

A komolyzene hatása a babákra

Tanulmányok igazolták, hogy a komolyzene, - kifejezetten a babáknak komponált komolyzene – segítik a kicsik fejlődését. A babák és a zene kapcsolata összefüggéseiről beszélgetünk ma.

Azt tartják, hogy jó hatással van a babákra a zenehallgatás, ezt kutatások és bevett gyakorlatok támasztják alá. Nem lehet elég korán kezdeni, hiszen már újszülöttek, koraszülöttek esetében is terápiaként alkalmazzák.

Milyen előnyökkel jár a zene a babákra nézve?

A korábban világra jött csecsemők kezelése közben megfigyelték, hogy azok a csöppségek, akiknek zenét játszottak, gyorsabban fejlődtek, gyarapodtak. Külföldön már bevett szokás, hogy kellemes, megnyugtató muzsikát játszanak a koraszülött osztályokon, a babák pedig imádják ezeket a dallamokat.

A zenén nevelkedett kicsik okosabbak, értelmesebbek lettek. Ennek oka, hogy a zene pozitív hatással van az agy és az idegrendszer fejlődésére. A babák a szomorú és vidám dallamok közti különbséget is korán felismerik és érzékelik.

A zene a kognitív képességekre is rendkívül pozitív hatással van, fejleszti a memóriát.

Hogyan tegyük a mindennapunk részévé a komolyzene hallgatását?

Szokjunk rá arra, hogy a háttérben nem televíziómese megy, nem rádió szól, nem a telefonon nyomkodjuk az éppen aktuálisan kedvenc mesét, hanem komolyzenét keresünk.

Énekeljünk a piciknek!

Hiába szabadkoznak a szülők, nem számít, kinek milyen hangja van, a babákat nem zavarja, ha hamisan hangzik egy dal, neki az számít, hogy foglalkozzunk vele, megnevettessük, kössük le a figyelmét. Ehhez nem kell profi előadóművésznek lenni!

Hadd játszanak a kicsik is hangszerekkel!

Tudom szülőként nem szoktunk rajongani azért, ha valaki dobfelszerelést, vagy minixilofont vesz a gyereknek, de a játékhangszereknek is van előnye! Persze csak bírjuk idegekkel.

Készíthetünk mi magunk is hangszert, csak töltsünk meg egy palackot babbal, rizzsel és máris zöröghet-csöröghet.

Milyen típusú zene a legjobb gyermekednek?

Léteznek kifejezetten babáknak írt zenék, de mutathatunk nekik olyan dallamokat is, amelyeket mi magunk szeretünk, nyilván ne a kemény rock legyen max hangerőn, sem a rap nem a legjobb ötlet, de a kedves és lágy dallamok mindegyike jöhet bátran.

Milyen zenéket hallgassunk?

Természetesen nem mindegy milyen komolyzenéket hallgatunk. Adunk néhány tippet: Brahms: Altatóját érdemes meghallgatni, de kedvelt Bach: 156-os kantátája, vagy Saint-Saens: Az állatok karneválja.

Mi a legjobb időszak ezek hallgatására?

Mindenképpen érdemes legalább esténként, elalvás előtt a babával ezeket hallgattatni.

A komolyzenével való ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, nagyon jó hatással van a babák lelki nyugalmára, fejlődésére, s bár a komolyzene sajnos napjainkban nincs az érdeklődés központjában, érdemes beépíteni a mindennapokba, hiszen remek személyiségfejlesztő hatású, segíti a nyelvi fejlődést, fejleszti a memóriát, elősegíti a szociális fejlődést.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.

Kik azok a helikopter szülők?

A helikopterszülőség évtizedek óta létező fogalom. Kik azok a helikopter szülők? Honnan jött ez a kifejezés és mit jelent?

Te tudod mi a Moro reflex?

Sokféle vizsgálatot elvégeznek egy újszülöttön, ami megmutatja, hogy minden rendben van-e az idegrendszerével vagy testfelépítésével, az egyik ilyen a Moro reflex.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.