Menü

Stresszkezelés a mindennapokban

A stressz lényegében egy tágabb gyűjtőfogalom. Elkülöníthetünk jó stresszt és káros stresszt. A pozitív stressz örömöt ad, fokozza a jóllét állapotát, például egy egészséges vizsgadrukk feleléskor segíti a teljesítményt, boldogságot érzünk egy esküvőn, izgulunk a gyerekünk ballagásán, a gyermekünk születésekor, a várva várt utazáskor, ezeket hívjuk jó stressznek, ám beszélhetünk negatív stresszről is, ez lehet természeti katasztrófa, szociális változások, traumás esemény, munkahelyi konfliktus, családi problémák, haláleset. Mai cikkünkben a mindennapi stresszfaktorokról lesz szó, illetve annak kezeléséről.

Amikor a stressz az életünkben már minden nap jelen van, nem tudunk tőle kikapcsolni, lazítani, alvásproblémákat okoz és szapora pulzust, tartósan ideges állapotot, szorongást, depressziót, koncentrációs zavart, szapora szívverést, magas vérnyomást, folyamatos nyugtalanságot, félelmet, azt mindenképp kezelni szükséges, ugyanis ekkor a szervezetünk kimerül.

Olyan elváltozások jönnek létre, amelyek a betegségek kialakulásának előfutárai, például gyengíti az immunrendszert, tartós vérnyomás-emelkedést okoz, inzulin rezisztenciát, anyagcsere betegségeket, gyulladásokat, daganatokat.

Tenni kell ellene! De hogyan vezessük le a stresszt a mindennapokban?

A stressz levezetésének számos módja létezik, van megoldás.

Ez keresendő például az életmódban, a kiegyensúlyozott táplálkozásban, a rendszeres mozgásban, egy jó illóolajos masszázsban, egy kellemes fürdőben. Utóbbi bármelyik este segítheti a mindennapos stresszlevezetést. Különösen akkor, ha megteremtjük hozzá az ideális körülményeket és nyugalmat.

Relaxáljunk! Vannak különféle videók, relaxációs anyagok a neten, érdemes válogatni belőlük, hátha egyik-másik elnyeri tetszésünket és hatékonynak érezzük.

Passzív pihenés.

Nálam a pihenés sokszor aktív kikapcsolódást jelent, például futást, pedig sokszor a passzív pihenés segít többet: az alvás.

Természetesen az aktív pihenés is jótékony hatású, hiszen a szabadban végzett rendszeres testmozgás előnyei megszámlálhatatlanok, de aki nem a sportban találja meg ezt a fajta megnyugvást, az menjen el színházba, moziba, túrázni, kirándulni, találkozzon barátokkal, kártyázzon a kollégákkal munka után, vegyen részt családi programokban, menjen fürdőbe, szaunázzon.

Sokan dícsérik a jógát, a tai chit, a meditációs gyakorlatokat, melye segítik szerveink összehangolt működését és tudományosan bizonyított tény, hogy szorongás-oldó hatással is rendelkeznek.

A sort még hosszan folytathatnánk, hiszen nagyon sok olyan módszer létezik, amely segítheti a stresszkezelést, akár akupresszúrára gondolunk, akár gyógynövényekre.

Összefoglalva elmondható, hogy a stresszhelyzetektől nem tudunk megmenekülni, nem lehet elkerülni őket, hiszen az élet sokszor állít különféle helyzetek elé, azonban a stressz károsító hatásai ellen tehetünk! Alkalmazzuk a fent említett lehetőségeket, s figyeljük meg hogyan változik az életünk a mindennapokban.

Szaloncukor házilag! Ajándéknak is tökéletes

Ha nem szeretnénk drága szaloncukrokat vásárolni, vagy egyszerűen a bolti ízvilág helyett a háziasabb jellegű édességeket részesítjük előnyben, akkor készítsünk idén saját magunk alkotta szaloncukrokat, ehhez mutatunk néhány szuper receptet.

Emberéletbe kerülhet egy téves riasztás

Nemcsak jelentős anyagi kárt okoz, de akár emberéleteket is veszélybe sodorhat, ha valaki szándékosan jelent be valamilyen hamis esetet a 112-es segélyhívó számon. Mindez szabálysértésnek minősül, így a szándékos megtévesztés következményeket von maga után.

Az önismeret fontossága a mentális jóllétünk kapcsán

Te tudod mi az, ami valóban feltölt, amikor kezdesz lemerülni? Mennyire vagy tudatos az önmagaddal és a mentális egészségeddel való törődés kapcsán? A saját jóllétünkről való hatékony gondoskodáshoz elengedhetetlen, hogy ismerjük önmagunkat. Nehezen határozható meg ugyanis egy olyan eszköztár, mely mindannyiunknak működik.

Szupergyors házi praktikák megfázás ellen

Amikor legyengül az immunrendszerünk, könnyebben betegszünk meg, könnyebben kaphatunk el különféle megfázásos betegségeket. A megelőzés természetesen az elsődleges teendőnk vitaminokkal, megfelelő étrenddel, sporttal, azonban, ha mégis sikerült összeszedni valami megfázásos nyavalyát, akkor jól jön néhány szuperhatékony otthoni praktika!

Nagy a stressz? Hallgass jazzt!

Sokunkkal előfordult már, hogy egy-egy művészetterület, stílus vagy alkotás befogadásába beletört a bicskánk. A jazz-zene ebből a szempontból különösen „veszélyeztetett”, hiszen a közgondolkodás jó pár olyan címkét ragasztott rá, mint: érthetetlen, disszonáns, öncélú. E matricák mögé merészkedve azonban izgalmas dolgokra bukkantam: a jazz tulajdonképpen a karrier C-vitaminja, a lelki egészség füvesembere – ja, és főleg koncertteremben, ágyban és golfpályán hallgatandó.