Menü

Függőség kezelése, gyógyítása

  • Dátum: 2023.11.06., 04:06
  • Udvari Fanni
  • képek:pexels.com

A szenvedélyek fogságából nehéz szabadulni, és a sikertelen egyéni próbálkozások után sokan belátják, hogy a függőség kezelése gyógyítása addiktológus szakember segítségét igényli. A kialakult testi vagy lelki függőség, akkor az a személyiség részévé válik, és átveszi a gondolkodás és a cselekvés felett az uralmat. Megfelelő terápiával azonban sok esetben tartós felépülés érhető el, de tudomásul kell vennünk előfordul, hogy a leszokás csak átmenetileg sikeres, és a szenvedélybetegség újból visszatérhet.

A függőség (addikció) fogalma több módon is meghatározható, a hétköznapi nyelvben általában a szenvedélybetegséggel azonos fogalomként használják. Tekinthető egy betegségnek, amelyet gyógyítani nem lehet, csak kordában tartani. Vagy a mai modern megközelítés szerint a szenvedélybetegség felfogható egy rögzült viselkedésként, amelyhez a személy kényszeresen ragaszkodik a káros hatásai ellenére is.

A függőség az a viselkedési forma, amikor valaki egy adott szer/tevékenység iránt állandó sóvárgást érez, képtelen ennek a (szer)használatát kontrollálni, és a szer vagy tevékenység megvonása elvonási tünetekkel jár együtt. A függőség jellemzője (ami mind a viselkedéses, mind a kémiai szer/drog függőségre is igaz), hogy az egyén prioritását, és figyelmét teljes mértékben a függőség uralja, és egyetlen cél, a vágyott tevékenység végzése (munka, szerencsejáték) illetve a drog használata vezérli.

A szerhasználati probléma és a függőség kialakulása általában egy hosszú folyamat eredményeként alakul ki, és a szerfüggőségek nem csak önállóan jelennek meg, hanem gyakran együtt járnak egyéb függőségekkel is. Azt is megállapították, hogy például a nikotinfüggők körében a depresszió és valamilyen szorongásos kórképek is gyakrabban fordulnak elő.

Az esetek többségében a függő személy nem ismeri el a függőségét. Jellemző, hogy a problémát tagadja, hárítja, vagy bagatellizálja a súlyosságát. Tipikusnak mondható, hogy a függők többsége úgy érzi, hogy képes a problémával egyedül megbirkózni. Amennyiben időben nem kap megfelelő segítséget/kezelést, akkor a függőség súlyos pszichés problémákat és egészségügyi panaszokat okozhat, és idővel állapotromláshoz és leépüléshez vezet.

Ugyanakkor a szenvedélybetegség nemcsak a függő személy testi-lelki egészségét rombolja, hanem a magánéletére, a társas kapcsolataira is negatív hatással van. A szenvedélybeteg családban felnőtt gyerekek több mint 30 százaléka felnőttkorukban maguk is függőkké válnak.

Mint ahogy a változás, úgy a függőségből való felépülés sem megy egyik napról a másikra, és pácienseként különböző a gyógyulás útja is. A gyógyuláshoz szükséges a változás iránt elkötelezett páciens, emellett elengedhetetlen a megfelelő szakmai segítség és módszer alkalmazása is, amely nagyban függ attól, hogy az aktuális állapotában mire van a leginkább szüksége. Adott esetben orvos végzettségű addiktológusra, vagy addiktológus konzultánsra (addiktológiai problémákra szakosodott egészségügyi szakemberre), de bizonyos helyzetben orvosi/pszichiátriai segítséget kell igénybe venni.

Az állapotfelmérés és az orvosi vizsgálat alapján kerül sor a személyre szabott terápia meghatározására. A gyógyításra számos technika alkalmas:

önsegítő csoportban való részvétel

csoportos terápia

pszichoterápia

konzultáció

tanácsadás

terápia

Hogy adott esetben melyik módszert /módszer kombinációt alkalmazzák, és mivel érhető el pozitív eredmény, függ a személytől, az életkorától, az állapotától, és a nemétől egyaránt. Például serdülő szerhasználók körében az egyéni terápia sikeresebb lehet, mint a csoportterápia. Vagy a szerencsejáték függőség kezelésében az önsegítő csoportban való részvétel eredményes pszichoterápiával, vagy konzultációval kiegészítve.

Az addiktológia konzultáció egy módszer a függőségek segítésére. Általában egy hosszabb folyamat, rendszerint 3-6 hónapot vesz igénybe, és a beszélgetés mellett különböző feladatok, gyakorlatok elvégzését foglalja magába. A konzultáció célja a páciens szerhasználat mentes életvitelének kialakítása és a függőségből való felépülés lépéseinek meghatározása.

Az addiktológiai tanácsadás, általában rövidebb folyamat (pár alkalmas beszélgetés), amely kifejezetten az adott probléma feltárására, és a legmegfelelőbb segítségnyújtási forma meghatározására szolgál. A tanácsadás célja az egyén motivációjának növelése, másrészt olyan magatartásformák tanítása, amelyek segítenek a negatív következmények elkerülésében.

Ambivertált személyiség

Ismerjük a fogalmakat, hogy valaki introvertált, vagy extrovertált beállítottságú, de van itt egy harmadik is, ami nem annyira ismert. Nézzük, mit lehet tudni az ambivertált személyiség.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

A szorongás fajtái

Bármilyen fajta szorongástól is szenvedünk, a jó hír, hogy a szorongásos zavarok a hatékonyan kezelhetőek. A szorongászavarból való teljes gyógyulás is lehetséges, illetve csökkenthetőek a tünetek annyira, hogy az egyén képes legyen visszatérni a normális életviteléhez.

A felelősségvállalás ezer arca

A legtöbben megijjednek, ha indulatokról, egyéni hibákról beszélünk, viszont ezeket megérteni és kimondani egyfajta út a változás felé. Miért? Mert ha kimondjuk, akkor elismerjük, és ezzel igazzá válik mindaz, amit eddig el lehetett hessegetni gondolatban, ezzel pedig már elindulunk az átalakulás útján. A problémák szőnyeg alá seprésével akadályozzuk a pozitív kimenetelt, és a megoldáskeresést is.

A generalizált szorongás fogságában

A generalizált szorongás (generalizált szorongásos zavar) gyakran jelenik meg az alapellátásban. Jellegzetes tünete a nagyfokú, tartós – gyakran különösebb okot nélkülöző – szorongás és aggodalom bizonyos események vagy cselekedetek miatt. A beteg nehezen képes úrrá lenni szorongása felett, ami gyakran testi panaszokban (fáradtságérzés, izomfeszülés, nyugtalanság, szomatikus tünetek) is megnyilvánul.