Menü

Jelek, amik mutatják, hogy partnered nem tisztel

Sokszor hallom, hogy a tisztelet ósdi, elcsépelt dolog. Vagy azt, hogy a tiszteletet ki kell érdemelni. Egyik állítással sem értek egyet. Szerintem egy kiegyensúlyozott, harmonikus párkapcsolatban a másik tisztelete alapvető kell, hogy legyen. Nem kell kiérdemelni, alanyi jogon jár.

Sajnos nagyon sok olyan párral találkozom, ahol a tisztelet elemi szintje sincs meg. Ellenőrzik egymás telefonját, jelenetet rendeznek, ha a másik egyedül szeretne elmenni valahova, kritizálják, használják egymást. Persze, ez a viselkedés sokszor nem kölcsönös, csak az egyik fél részéről jelenik meg.

A tiszteletlenség 1. jele: Látja, elolvassa az üzeneteidet, de nem válaszol rájuk, vagy csak több óra elteltével.

Teljesen természetes, hogy nem tudsz napi 24 órában a kedveseddel foglalkozni, ahogy ő sem veled. Dolgozik, ügyeket intéz, utazik, stb. Ilyenkor sokszor csak arra van idő, hogy rápillantson az üzenetedre, és csak később, esetleg órák múlva tud válaszolni. Nincs is ezzel semmi baj, ha ez csak néha fordul elő. De ha rendszeresen azt tapasztalod, hogy partnered megnézte az sms-t, ideje is lett volna rá, mégsem válaszolt, akkor bizony tiszteletlenül bánik veled.

Nem gondol arra, hogy aggódhatsz érte, nincs-e baja, vagy éppen nem tudsz haladni a dolgaiddal a válasza nélkül.

A tiszteletlenség 2. jele: A megbeszélt találkozót, programot lemondja.

Egyetlen magyarázat fogadható el a randevú lemondására: ha közbejött valami rendkívüli, sürgős, halaszthatatlan teendő. Minden más esetben tiszteletlenség lemondani az előre megbeszélt programot. Te készültél rá, úgy osztottad be az idődet, hogy el tudj menni a találkozóra - ezt partnerednek tiszteletben kell tartania.

Ha lemondja a közös terveiteket, az azt jelenti, hogy nem a megbeszéltek és nem te voltál az adott helyzetben a legfontosabb számára.

A tiszteletlenség 3. jele: Ellenőrzi a telefonodat, e-mailjeidet.

Ez egész egyszerűen tilos, a másik intim szférájához tartozik. Semmi nem jogosít fel arra senkit, hogy kutasson a másik dolgaiban vagy ellenőrizgesse. Még akkor sem, ha féltékeny.

Sajnos ez a leggyakoribb tünet, amit a klienseimnél tapasztalok: megnézik egymás telefonját, Facebookját, Messenger-, vagy Viber-üzeneteit. Ha te is ezt teszed, azonnal fejezd be! Ha gyanakszol a társadra, hogy megcsal, ülj le vele, és kérdezd meg nyíltan, hogy mi az igazság!

A tiszteletlenség 4. jele: Nem hagy neked személyes teret, mindenről tudni akar, mindenbe belemászik.

Sem a szerelem, sem a házasság nem szimbiózis. Nem vagytok összenőve. Teljesen természetes, ha szeretnétek minél több időt együtt tölteni. De ez nem jelent kizárólagosságot. Nem jelenti azt, hogy egyedül ne mehetnél sehova, ne lehetnének külön programjaid. Nem kell a társadnak életed minden percéről beszámolni.

Tévedés azt hinni, hogy attól jó a párkapcsolat, ha minden időt együtt töltötök. Ez egy idő után fojtogatóvá válik. Mindkettőtöknek szüksége van személyes térre, intim zónára, énidőre, amikor és ahol azt csináltok, amit akartok. Ekkor tudtok igazán feltöltődni és így új energiákat vinni a kapcsolatba.

Ne hagyd magad zsarolni! Ne gondold, hogy te vagy a rossz, ha énidőre vágysz, vagy nem adod meg a jelszavadat a Facebookodhoz.

A tiszteletlenség 5. jele: Mindig késik.

Bárkivel előfordulhat, hogy valamilyen rendkívüli helyzet adódik és elkésik. De aki ezt rendszeresen megteszi, az nem tiszteli a partnerét. Visszaél a másik idejével, türelmével.

Ha társad rendszeresen megvárakoztat, nem törődik azzal, hogy esik, sötét van, vagy fáradt vagy, az azt jelenti, hogy nem igazán számítasz neki.

Televíziózás a sporton túl. Nézünk ma még tv-t?

Meg merem kockáztatni, hogy a mai nagyon fiatal generáció egyes tagjai egyáltalán nem néznek tv-t. Persze tudják, hogy mi az, van készülék a házban, de igazából soha be sem kapcsolják. Lehet, hogy ez most egy kicsit erős túlzás volt, de benne van a pakliban. A televíziózás ma már a fiatalabb generáció számára lényegében véve a sportközvetítéseket jelenti, vagy azon kevés alkalmak egyikét, mikor mondjuk egy 3 órás filmet nagy képernyőn szeretnénk megnézni, és emiatt a számítógép elől “átköltözünk” a nappaliba.

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

Ambivertált személyiség

Ismerjük a fogalmakat, hogy valaki introvertált, vagy extrovertált beállítottságú, de van itt egy harmadik is, ami nem annyira ismert. Nézzük, mit lehet tudni az ambivertált személyiség.

A szorongás fajtái

Bármilyen fajta szorongástól is szenvedünk, a jó hír, hogy a szorongásos zavarok a hatékonyan kezelhetőek. A szorongászavarból való teljes gyógyulás is lehetséges, illetve csökkenthetőek a tünetek annyira, hogy az egyén képes legyen visszatérni a normális életviteléhez.

A felelősségvállalás ezer arca

A legtöbben megijjednek, ha indulatokról, egyéni hibákról beszélünk, viszont ezeket megérteni és kimondani egyfajta út a változás felé. Miért? Mert ha kimondjuk, akkor elismerjük, és ezzel igazzá válik mindaz, amit eddig el lehetett hessegetni gondolatban, ezzel pedig már elindulunk az átalakulás útján. A problémák szőnyeg alá seprésével akadályozzuk a pozitív kimenetelt, és a megoldáskeresést is.